Már az óvodában eldőlhet, pénzügyileg tudatos felnőtt lesz-e gyermekünkből?

Warren Buffet szerint gyermekeink pénzügyi nevelésével nem szabad megvárnunk, míg tizenévesen megkapják az első zsebpénzüket vagy keresetüket. Cambridge-i kutatók tanulmánya szerint is már óvodás korban jelentős mértékben fejleszthető több olyan alapkészség, amely kapcsolódik a későbbi pénzügyi viselkedésformákhoz. A gyerekek pénzügyi érzékenyítését érdemes ezért már óvodás korban, játékosan elkezdeni, ehhez nyújt remek lehetőséget a Pénziránytű Alapítvány új társasjátékgyűjteménye, a Suska és Zsozsó a Hőssuliban.

2022. június 14. 09:28

A Cambridge-i Egyetem egyik tanulmánya szerint a gyerekek már képesek megérteni bizonyos alapvető pénzügyi fogalmakat három- és négyéves koruk között. Hétéves korukra pedig jellemzően kialakulnak a jövőbeli pénzügyi magatartást befolyásoló alapvető elképzeléseik. A szülőknek és részben az óvodapedagógusoknak, tanítóknak tehát igen nagy szerepe van már óvodás és kisiskolás korban is a későbbi pénzügyi tudatosság megalapozásában, a pénzügyi személyiség fejlesztésében.

A kisgyerekek eleinte szociálisan tanulnak, ami azt jelenti, hogy a környezetükben látott szokásokat képezik le. A papás-mamás, boltos, orvosos játékok közben gyakorolják mindazt, amit a szüleikkel, a nevelőikkel közösen megélt helyzetekből leszűrnek. A fent említett tanulmány szerint tananyag jellegű pénzügyi ismeretekkel ezért 8-9 éves kor előtt nem érdemes terhelni a kicsiket, de pénzügyi szokásaik, attitűdjük, magatartásuk formálása már jóval korábban elkezdődhet. A későbbi pénzügyi döntési szituációkra fel lehet készíteni a gyerekeket azzal, hogy ne csak halljanak a tudatos vásárlási, megtakarítási, pénzügyi tervezési folyamatokról, hanem meg is tapasztalják azokat – akár egy jó fejlesztőjáték révén.


A „Suska és Zsozsó a Hőssuliban” társasjáték gyűjtemény az 5-8 éves gyerekek tudatos döntéshozatalhoz szükséges készségeit fejleszti. A társasjáték négy izgalmas játékával a gyerekek a tudatos tervezésről, a pénz értékéről, az okos pénzgyűjtés fortélyairól és a tudatos vásárlás alapjairól szerezhetnek játszva ismereteket.

A Terv című játék a memóriát és az együttműködési készséget is fejleszti. Fő célja, hogy a gyerekek megértsék a tervezés szükségességét. A játék kapcsán pedig érdemes beszélgetni a gyerekekkel a pazarlás elkerülésének és a bevásárlólista szükségességének fontosságáról. A Dolgom van című játékban a pénzkereset kerül előtérbe, hiszen tudjuk, hogy csak úgy szerezhetünk meg valamit, ha meg tudjuk venni. A fantáziát és mozgást is fejlesztő játék során a gyerekek megtanulhatják, hogy a pénzért meg kell dolgozni, ezzel együtt megismerhetik a pénz értékét, és szembesülhetnek vele, hogy a termékeknek különböző ára van. Az Arany Vonat a finommotorikát és a logikus döntéshozatalt is fejlesztő játék, melynek célja, hogy a gyerekek úgy hozzanak döntéseket, hogy a lehető legtöbb „kincset”, azaz érmét gyűjtsék össze a parti végéig az általuk kiszínezett pályán. A Kirakodóvásárban pedig a tudatos vásárlás és a takarékos gazdálkodás kerül előtérbe egy izgalmas lapcserélős kártyajáték révén.

A „Suska és Zsozsó a Hőssuliban” társasjátékgyűjteményt 2022 őszén a Pénziránytű Alapítvány ingyenesen juttatja el az óvodákba és az általános iskolákba, de a gyerekek a nyáron kipróbálhatják a Pénzmúzeumban is.

Gyöngyösi Márton lett a felszámolóbiztos
Gyöngyösi Márton lett a Jobbik felszámolóbiztosa. Így fogalmazott egy elemző, miután az EP képviselőt választották a...
A magyaroknak szükségük van a hazára
Szükségünk van a hazára, mert a haza véd meg bennünket a veszélyektől. Erről Orbán Viktor beszélt a Nemzeti Közszolg...
Életreszóló élmények Zsámbékon
Offroad terepjárózás, gokartversenyzés vagy éppen rally autózás egy profi autóversenyzővel. És ez csak néhány progra...
Balkáni szitu az M2-esen, dühös kamionos őrjöngött az út közepén
A Magyar Közút egyik vezetője még csírájában elfojtotta a balhét, a kamionos azonban így is kövekkel szórta meg hara...
Exkluzív, megszólalt Berki Krisztián pszichológusa
Berki Krisztián pszichológusa először szólal meg a tragédia óta.
Magyar áttörés a FINA-ban
Először lett magyar elnöke a vízilabda technikai bizottságának és a vízilabda edzőbizottságának!
Büszkék az ezüstre, de magasabbra törnek a női vízilabda-válogatott tagjai
A magyar női vízilabda-válogatott tagjai büszkék a hazai rendezésű világbajnokságon szombaton nyert ezüstérmükre, ug...
Hatalmas földrengés rázta meg Iránt
Öt ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek az Irán déli részén pusztító földrengésben.
Meghalt az Aerosmith dobosának felesége
Meghalt Joey Kramer felesége, Linda Kramer.
Tények Plusz adás, 2022. július 2., szombat
MEGŐRÜLNEK ÉRTÜK - A rajongók szétszedik őket, de mi történik velük, ha hazaérnek? A magyar zenei színpadok legsiker...