Már az óvodában eldőlhet, pénzügyileg tudatos felnőtt lesz-e gyermekünkből?

Warren Buffet szerint gyermekeink pénzügyi nevelésével nem szabad megvárnunk, míg tizenévesen megkapják az első zsebpénzüket vagy keresetüket. Cambridge-i kutatók tanulmánya szerint is már óvodás korban jelentős mértékben fejleszthető több olyan alapkészség, amely kapcsolódik a későbbi pénzügyi viselkedésformákhoz. A gyerekek pénzügyi érzékenyítését érdemes ezért már óvodás korban, játékosan elkezdeni, ehhez nyújt remek lehetőséget a Pénziránytű Alapítvány új társasjátékgyűjteménye, a Suska és Zsozsó a Hőssuliban.

2022. június 14. 09:28

A Cambridge-i Egyetem egyik tanulmánya szerint a gyerekek már képesek megérteni bizonyos alapvető pénzügyi fogalmakat három- és négyéves koruk között. Hétéves korukra pedig jellemzően kialakulnak a jövőbeli pénzügyi magatartást befolyásoló alapvető elképzeléseik. A szülőknek és részben az óvodapedagógusoknak, tanítóknak tehát igen nagy szerepe van már óvodás és kisiskolás korban is a későbbi pénzügyi tudatosság megalapozásában, a pénzügyi személyiség fejlesztésében.

A kisgyerekek eleinte szociálisan tanulnak, ami azt jelenti, hogy a környezetükben látott szokásokat képezik le. A papás-mamás, boltos, orvosos játékok közben gyakorolják mindazt, amit a szüleikkel, a nevelőikkel közösen megélt helyzetekből leszűrnek. A fent említett tanulmány szerint tananyag jellegű pénzügyi ismeretekkel ezért 8-9 éves kor előtt nem érdemes terhelni a kicsiket, de pénzügyi szokásaik, attitűdjük, magatartásuk formálása már jóval korábban elkezdődhet. A későbbi pénzügyi döntési szituációkra fel lehet készíteni a gyerekeket azzal, hogy ne csak halljanak a tudatos vásárlási, megtakarítási, pénzügyi tervezési folyamatokról, hanem meg is tapasztalják azokat – akár egy jó fejlesztőjáték révén.


A „Suska és Zsozsó a Hőssuliban” társasjáték gyűjtemény az 5-8 éves gyerekek tudatos döntéshozatalhoz szükséges készségeit fejleszti. A társasjáték négy izgalmas játékával a gyerekek a tudatos tervezésről, a pénz értékéről, az okos pénzgyűjtés fortélyairól és a tudatos vásárlás alapjairól szerezhetnek játszva ismereteket.

A Terv című játék a memóriát és az együttműködési készséget is fejleszti. Fő célja, hogy a gyerekek megértsék a tervezés szükségességét. A játék kapcsán pedig érdemes beszélgetni a gyerekekkel a pazarlás elkerülésének és a bevásárlólista szükségességének fontosságáról. A Dolgom van című játékban a pénzkereset kerül előtérbe, hiszen tudjuk, hogy csak úgy szerezhetünk meg valamit, ha meg tudjuk venni. A fantáziát és mozgást is fejlesztő játék során a gyerekek megtanulhatják, hogy a pénzért meg kell dolgozni, ezzel együtt megismerhetik a pénz értékét, és szembesülhetnek vele, hogy a termékeknek különböző ára van. Az Arany Vonat a finommotorikát és a logikus döntéshozatalt is fejlesztő játék, melynek célja, hogy a gyerekek úgy hozzanak döntéseket, hogy a lehető legtöbb „kincset”, azaz érmét gyűjtsék össze a parti végéig az általuk kiszínezett pályán. A Kirakodóvásárban pedig a tudatos vásárlás és a takarékos gazdálkodás kerül előtérbe egy izgalmas lapcserélős kártyajáték révén.

A „Suska és Zsozsó a Hőssuliban” társasjátékgyűjteményt 2022 őszén a Pénziránytű Alapítvány ingyenesen juttatja el az óvodákba és az általános iskolákba, de a gyerekek a nyáron kipróbálhatják a Pénzmúzeumban is.

Azonnal indultak a mentők egy 7 éves kisfiúhoz, élete legszebb napja lett belőle
Ismerős arcok váltották valóra a fiú álmát.
Nyakon szúrta, megerőszakolta, majd három napig evett a diáklány testéből, mégsem ment börtönbe a kannibál
Hetvenhárom éves korában tüdőgyulladásban meghalt Szagava Isszei japán kannibál, aki meggyilkolt és megevett egy hol...
Sokkoló fotón a reggeli vonatbaleset, csoda, hogy nem történt tragédia
Két vonattal is összeütközött egy figyelmetlen sofőr. 
Halálra verte nagyapját az unoka, majd megerőszakolta a holttestet
Elképesztő, hogy mi áll a tragédia hátterében.
Különleges premierrel lép a Sztárban sztár leszek! színpadára Tóth Gabi
Tóth Gabi extra produkcióval készül a Sztárban sztár leszek! elődöntőjére.
Tények Plusz adás, 2022. december 2., péntek
LÁTHATATLAN GYILKOS - Két barát halálát okozta a szén-monoxid Hajdúböszörményben. Nem szellőztettek. Tombol a fűtési...
Tények röviden, 2022. december 2., péntek
Tények röviden adás
Északon még szállingózhat a hó
időjárás-jelentés, 2022. december 2., péntek
Megágyaztak maguknak a bíróságon a "paplanhamisítók", Belgium helyett csak Ácsig jutottak
Luxusmárkás termékekként forgalmazták a hamisítványokat, de a pénzügyőrök lecsaptak. 
Tények teljes adás, 2022. december 2., péntek
TRAGÉDIA - Halálra gázoltak egy tízéves kislányt Tuzsérnál, a barátnőjével iskolából ment haza, amikor megijedt egy ...
A nap tippelője: A 2016-os Eb-menetelés egyik hőse szerint teljesülni fog Messi álma
Rekordhajhászó Ronaldo és a foci, ahogy mindenki szereti
Szuperélelmiszerek, amelyek fogyasztása különösen ajánlott 40 éves kor felett
Messiék megtehetik az első lépést a vb-cím felé
Dél-koreai lett a hisztis C. Ronaldo, Suárez könnyeit nyalogatják - nézze meg a legjobb mémeket!