Könyv készült az Olaf Scholz német kancellárt érintő botrányról

Újra napirendre került Németországban az Olaf Scholz kancellárt is érintő pénzügyi botrány egy a héten megjelent és a témát feszegető könyv kapcsán. Az ellenzéki politikusok megkérdőjelezték a kancellár szavahihetőségét. Közvélemény-kutatások szerint a válaszadók 70 százaléka nem hisz a kormányfőnek az ügyben - írta meg a Magyar Nemzet.

2022. október 15. 12:43

Egy órán át vitáztak a héten a képviselők a Bundestagban az Olaf Scholz német kancellárt is érintő hamburgi MM Warburg magánbank 2016-os cum-ex tranzakciós botrányával kapcsolatban. A parlamenti vitát a CDU/CSU (Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztényszociális Unió) és az AfD (Alternatíva Németországért) kezdeményezte egy a héten megjelent könyv kapcsán, amely rávilágít a jelenlegi kancellár „különös memóriahiányára” a korrupciós ügyben. A képviselők megkérdőjelezték a kancellár szavahihetőségét és a botrány tisztázására szólították fel.

Mint ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, az ügyészség az elmúlt években az úgynevezett cum-ex (jogtalan osztalékadó-visszatérítés) ügyletekkel összefüggő nemzetközi csalássorozat németországi szálait kezdte el vizsgálni. Scholz kancellárt pedig azzal gyanúsították meg, hogy Hamburg polgármestereként (2011–2018) befolyásolta az adóhatóságot, így a hivatal lemondott a Warburg Bank által a cum-ex-ügyletekkel kicsalt, jogtalan adó-visszatérítés befizetéséről.

A kancellárt hivatalosan adócsalásban való közreműködéssel és hamis tanúzással vádolták meg, miszerint a 2016-os cselekményével hozzájárult ahhoz, hogy a Warburg Banknak nem kellett visszafizetnie 47 millió euró (14 milliárd forint) adót, jóllehet azt jogosulatlanul kapták meg a cum-ex-ügyletek révén.

A német kormányfő a korrupciós ügy kapcsán többször is kínos helyzetbe került, egyrészt a vizsgálóbizottsági meghallgatások előtt elérhetetlenné vált naptári bejegyzések és e-mail-üzenetek, másrészt az „emlékezetkiesései” miatt. Scholz ugyan elismerte, hogy találkozott a bank tulajdonosaival, de arra már nem, hogy pontosan miről is beszélgettek. Később pedig csak azokra a részletekre emlékezett, amelyeket más tanúk, kézzelfogható bizonyítékok alapján vallomásba foglaltak.


Oliver Schröm és Oliver Hollenstein kedden megjelent könyve, amely a „A Scholz-akták: a kancellár, a pénz és a hatalom” címet viseli, a cum-ex-botránnyal és mások mellett Olaf Scholz szerepével foglalkozik. A könyv alapvetően arra a két kérdésre keresi a választ, hogy: hamburgi polgármestersége idején Olaf Scholz kampányolt-e a bankért, hogy annak tulajdonosai mentesüljenek az adó-visszafizetés alól? Illetve a jelenlegi kancellár szándékosan vezette-e félre a parlamentet és a közvéleményt az ügyben betöltött szerepével kapcsolatban az elmúlt években?

A parlamenti vita során a kormánypártok azzal vádolták az ellenzéket, hogy „kirakatvitát folytatnak”, és nem foglalkoznak az ország valós kihívásaival. Hozzátették, hogy az ügyben felállított két vizsgálóbizottság eddig semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott a kancellár politikai befolyásolását illetően. A vitán Olaf Scholz nem vett részt. "A kancellár hallgatása és a tanúskodás megtagadása a Warburg-ügyben aláássa a szavahihetőségét" – mondta Matthias Middelberg, a CDU-frakció belügyi szakértője.

A témában készült reprezentatív felmérések azt mutatják, hogy a válaszadók mintegy 70 százaléka kételkedik a kancellár „emlékezetkiesésében”.

A címlapfotó illusztráció: Olaf Sholz hivatalos Facebook-oldala

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Van, amiért mindenét feladná
Újfent óriási a tét esténként a TV2-n, hiszen a Szerencsekerék új évadában, ahogy az eddigiekben is, milliókat vihet...
„Majdnem belehaltam”
Jó ideje kerüli a nyilvánosságot. Azt mondja, azért, mert nem szeretne minden nap a címlapokon szerepelni. Ám velünk...
Egyre nagyobb a feszültség a Farmon
Egyre hangosabbak a veszekedések a Farm VIP harmadik évadában. A játék végének közeledtével egyre több a feszültség....
A Nagy Ő exkluzív
Először állt a nyilvánosság elé a Nagy Ő szerelmes párja. Amióta Árpa Attila hosszas keresgélés után végül Timit vál...
Pénzért, szexért gyógyított az ál-Jézus
Ál-Jézus csalta ágyba gyanútlan áldozatait Zala-megyében. Nem elég, hogy sokan a testükkel fizettek az idős sarlatán...
Torokszorító produkciókkal folytatódik a Csináljuk a fesztivált!
Díjat kapott Kudlik Júlia
Messit egy transzvesztita prostituáltból lett politikus ki akarja tiltani Mexikóból
Reszkessetek, betörők: Kevin csak karácsonykor gyűlölte a családját, az őt játszó Macauley Culkin azóta is
Egy magyar topmodelltől kapott segítséget a saját mellét nyalogató Madonna