Egyenesen a jövőbe: várja a családokat a HUMDA Zöld Életre Valók roadshowja

Az eseményhez kapcsolódóan szerdán szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy Miskolc Városi Közlekedési Zrt. a szennyvízből kinyert gázt is szeretné a miskolci lakosok szolgálatába állítani, illetve napelemes kiserőművek kiépítésével függetleníteni és fenntarthatóvá tenni a helyi közösségi közlekedést.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow miskolci állomásán május 15. és 17. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család.

Az eseményhez kapcsolódóan szerdán szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy Miskolc Városi Közlekedési Zrt. a szennyvízből kinyert gázt is szeretné a miskolci lakosok szolgálatába állítani, illetve napelemes kiserőművek kiépítésével függetleníteni és fenntarthatóvá tenni a helyi közösségi közlekedést.

A DVTK Stadion parkolójában szerdától péntekig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

Nagyszerű minden olyan kezdeményezés, amely a jövő kiemelt iparágait támogatja. Hiszem, hogy az elektromos autózás meg fogja változtatni világunkat. Aki ebből kimarad az veszít, ezért Miskolcnak részt kell vállalnia ebben a fejlődésben. A városban minden adottság megvan ahhoz, hogy csatlakozzunk a jövő kiemelt iparágához, és itt mindent meg is teszünk ezért. Miskolc készen áll és nem maradhat ki a jövőből, készen áll Smart City-vé és Green Citiy-vé válni 

– emelte ki Dr. Kiss János országgyűlési képviselő a szakmai workshopon elhangzott köszöntőjében.

"Az ember megjelenésével kezdődött el a fosszilis energiafelhasználás, és indukálta az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szén-dioxid koncentráció a levegőben folyamatosan nőtt az elmúlt években. Az emberi tevékenység okozta klímaváltozást meg kell állítanunk. Tudjuk mi történik, tudjuk milyen megoldások lehetnek a klímaproblémákra, és tudjuk hogyan tudunk az emberi tevékenységen változtatni a fenntarthatóság érdekében. Zöldenergiára szükség van, de azt okosan kell használnunk. Jelenleg több mint 6 GW a hazai napelemes kapacitás, ami globálisan is magas számnak minősül. De komplex portfóliókban kell gondolkodnunk az energiaszükségletünk hazai kielégítésében" – mutatott rá Dr. Botos Barbara klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet, az Energia21 kezdeményezés alapító tagja.

"A körforgásos gazdálkodás alapja az Európai Unió hulladékpolitikájának. Ugyanakkor a hulladékfeldolgozás során kihívásokkal nézünk szembe, például az energetikai hulladék esetén a technológia fejlődésével csökkenek az újrahasznosítható anyagok. A Miskolci Egyetemen részletesen vizsgáljuk az LCD és OLED kijelzők minél optimálisabb újrahasznosíthatóságát, emellett kiemelt szerepet kap a kutatásainkban a járművek (személygépkocsik, buszok és mozdonyok) és ezen belül is az energiatárolók feldolgozása és hasznosíthatósága" – hangoztatta Dr. Nagy Sándor, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet igazgatója, egyetemi docens.

"A Smart and Green program keretein belül teljesen megújult Miskolc villamosközlekedése, illetve 81 darab gázüzemű busszal és 10 tisztán elektromos hajtású autóbusszal közlekedünk. Építettünk egy töltőrendszert, ami képes a jelenleginél több elektromos autóbuszt is ellátni, sőt, teszteltünk a közelmúltban hidrogénmeghajtású autóbuszt is. A piaci partnerekkel már egyeztetünk ennek hosszútávú és fenntartható ellátásáról. A szennyvízből kinyert gázt is szeretnénk a miskolci lakosok szolgálatába állítani, illetve napelemes kiserőművek kiépítésével függetleníteni és fenntarthatóvá tenni - saját megtermelt villamosenergiával - a miskolci közösségi közlekedést. Ezzel óriási megtakarítást érhetünk el, amellett, hogy biztonságos és fenntartható közösségi közlekedést biztosíthatunk Miskolcon" – tette hozzá Demeter Péter az Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója.


"A miskolci tervek előremutatóak, hiszen a közösségi közlekedés választásával máris nagymértékben hozzájárulnak a város lakói a fenntarthatósághoz. Arra biztatom a miskolci és környékbeli lakosokat, hogy jöjjenek el és próbálják ki a péntekig elérhető, ingyenes és izgalmas Zöld Életre Valók roadshow programjait, és ismerkedjenek meg a jövő biztonságos és fenntartható közlekedési formáival" – mondta Lázár László HUMDA kommunikációs igazgatója.

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat. A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Miskolcon. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról. A roadshow-hoz kapcsolódó programok szerdától péntekig tartanak nyitva.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.

Címlapfotó: Facebook/HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

2024. május 16. 17:02
Iránban Mohamad Mokbert nevezték ki ideiglenes elnökké, ötnapos nemzeti gyászt rendeltek el
Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök idei...
Egyre jobban van Robert Fico, már kommunikál
A szlovák kormányfő már nincsen életveszélyben, de egyelőre a kórházban marad – közölte az intézmény.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Kőgazdag vagyok, és?
A pénz nem boldogít.. a mondat, ami már szinte szállóigévé vált a világon és az emberek többsége így is gondolja. Ki...
Mégis hogy zuhanhattak így le?
Szerencsétlen baleset vagy előre kitervelt bűntény? Lezuhant egy helikopterrel az iráni elnök és a teljes delegációj...
Vigyázz, letarolod a hajót!
Ugyanoda emelték ki a verőcei halálos hajóbalesetben összetört csónak maradványait, ahová a szinte napra pontosan öt...
Ki miatt kellett meghalniuk?
Borzalmas tragédia, ezekben a percekben is nagy erővel keresik az eltűnteket a Dunán. Szombat éjjel letarolt egy szá...
Menczer Tamás: Magyar Péter ugyanazon a szinten van mint Jakab Péter
"Ismerjük az ilyen figurákat, le kell győzni, legyőztük eddig is" - mondta hétfőn közzétett videójában Menczer Tamás...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.