Brazíliában is engedélyezték a Szputnyik V vakcinát

A brazil egészségügyi felügyelet (Anvisa) jóváhagyta pénteken a koronavírus elleni Szputnyik V orosz fejlesztésű vakcina importját és korlátozott alkalmazását az országban.

2021. június 05. 08:59

Az Anvisa vezető testülete a Youtube videomegosztó portálon is közvetített hétórás vita után négy igennel és egy ellenszavazattal engedélyezte a Szputnyik V feltételes alkalmazását, illetve ugyancsak feltételekkel hagyta jóvá hagyta a Bharat Biotech indiai gyógyszergyártó által kifejlesztett Covaxin oltás használatát.

A hatóság kizárólag az egészséges felnőttek esetében engedélyezte az orosz vakcina alkalmazását, krónikus betegségben szenvedők és várandós nők nem kaphatják meg.

Csak olyan vállalatok által gyártott oltás importálható, amelyeket előzőleg megvizsgáltak az illetékes a brazil hatóságok. Az importengedélyt hat brazil állam kapta meg, és annyi Szputnyik V vakcinát szerezhetnek be, amennyi csupán a lakosság egy százalékának a beoltásához elegendő.
Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője a Twitteren jelezte, hogy az oltóanyag júliusban érkezik meg a latin-amerikai országba. Brazília a hatvanhetedik ország a világon, ahol engedélyezték a Szputnyik V-t, és az engedélyező országok számát illetően ez a vakcina a második a világon - tette hozzá.

Az Anvisa április végén még egyhangúlag, a brazil kormányzók kérése ellenére elutasította a Szputnyik V importját és alkalmazását az oltás biztonságosságára, minőségére és hatékonyságára vonatkozó adatok hiányára hivatkozva. A hatóság azt állította, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő.
Miután az Anvisa elismerte, hogy nem is tesztelte a vakcinát, az oltás orosz fejlesztői azzal fenyegetőztek, hogy rágalmazási pert indítanak ellene hamis és pontatlan információ tudatos terjesztése miatt.

Azzal vádolták a brazil egészségügyi hatóságot hogy meghajlik az Egyesült Államok nyomása alatt.

Az orosz fél végül május közepén továbbította az Anvisa-nak a dokumentációt a hiányolt adatokkal. A Gamaleja Intézet és az RFPI akkoriban 38 millió beoltott részvételével lefolytatott vizsgálatra hivatkozva közölte, hogy a Szputnyik V hatékonysága a koronavírus okozta COVID-19 betegség ellen 97,6 százalékos.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a 211 milliós Brazíliában a járvány kezdete óta közel 16,8 millió ember kapta el a koronavírust. Az ország a világon a harmadik az Egyesült Államok és India után a fertőzöttek számát illetően. A vírus okozta halálesetek számában pedig csak az Egyesül Államok előzi meg: eddig több mint 470 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Brazíliában eddig a 47,6 millió ember - a lakosság 22,6 százaléka - kapta meg az oltás első adagját, és 22,7 millió (10,8 százalék) a másodikat.

MTI/A címlapfotó illusztráció 

Elképesztő mit tett, miután halálra gázolta a motorost
A vétkes sofőr a baleset előtt nem kis mennyiségű sört és tömény szeszes italt fogyasztott.
Bemutatták a Fekete Istvánról szóló filmet
Egészestés dokumentumfilm készült Fekete Istvánról, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet életre hívójáról,...
Ürüléket kent az ágyra, csak váljanak el
Három évig tartott Ben Affleck és Jennifer Garner válása, de vannak olyanok is, akiknek a kapcsolatuknál hosszabb ma...
Kitálalt a híres televíziós személyiség a gyerekkori molesztálásáról
20 évig nem volt képes beszélni arról, amit az edzője tett vele még gyermekként.
Először mértek ilyen hideget idén ősszel
Fagyott az éjjel, idén ősszel először mértek mínusz hőmérsékleti értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgál...
Már nem repülhet, kihagyta a bemutatót
Vuk, Téli berek vagy éppen a Bogáncs. Ez csak néhány azok közül a regények közül, amik Fekete István tollából szület...
A barátai nevezték be, örökké hálás lesz
Most pedig megmutatjuk, hogy kik a legszebb lányok ma Magyarországon. Megtartották a Tündérszépe-választást idén is,...
Sorscsapások után csak a fiáért él
Folyamatosan érik a csapások a Bujákon élő Buzás-családot. Az édesanya egyedül neveli beteg gyerekét és saját unokáj...
Tűfóbiája miatt rettegett az orvostól
Bódi Margó súlyos ízületi gyulladás miatt alig tudott lábra állni, háromszorosára dagadt a térde. Nagyon megijedt és...
Nyári búcsú: olcsó, de becsaphatják őket
Ősszel korán sincs vége a vakációnak. Rengeteg közeli ország várja a nyaralni(!) vágyókat egészen október végéig. Gö...