Balog Zoltán: a kereszténység nemcsak nemzetmegtartó, hanem nemzetet teremtő erő is

A kereszténység nemcsak nemzetmegtartó, hanem nemzetalkotó, nemzetet teremtő erő is - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke csütörtökön Budapesten.

2021. augusztus 20. 08:42

Az államalapítás ünnepének előestéjén tartott ökumenikus istentiszteleten Balog Zoltán kiemelte: a hit sosem deklarációval indul, amelyet egy közösség minden tagja aláír, hanem személyes döntéssel. Ha pedig ez a döntés hiteles, abból közösségi erő lesz.

Rámutatott: első királyunk, István művében e kettő, a személyes hit és a közösségért vállalt felelősség ott találkozik, ahol csak a hiteles, hűséges keresztény ember életében találkozhat: az imádságban.

Ezért írta fiának a keresztény uralkodó nélkülözhetetlen sajátosságait sorolva: "az imádság a királyi üdvösség legnagyobb járuléka" - mondta a református püspök.

Balog Zoltán a Márk evangéliumában szereplő vak Bartimeus történetét magyarázva kiemelte: István királyban és a Jézus által meggyógyított Bartimeusban a hitük a közös. És mindkettejük hitéből közösségi erő lett: Bartimeuséból Jézust követő tanítványság, Istvánéból nemzet.

A vak Bartimeus Jézus kérdésére, "mit kívánsz, mit tegyek veled?", ezt feleli, "Mester, hogy újra lássak". István pedig ezt az imát ajánlja fiának: "Uram, (.) ne hagyj engem álnok gondolatban! Küldd le a bölcsességet, hogy munkámban, a kormányzásban segítsen, és így felismerjem, mi a kedves a szemednek".

Mindketten ugyanazt kérik: hogy lássanak. Aki pedig ezt kéri, az beismeri vakságát, azt, hogy "Isten nélkül vakok vagyunk". Bátorság kell ennek a kimondásához, és István bátor volt ebben is.

Látta maga körül azokat, akikért felelősséget vállalt, ismerte a magyarok értékeit, de tudta, biztos volt benne, hogy "amíg Isten meg nem nyitja a mi szemünket, addig a gazdagságunk is ellenünk fordulhat" - fogalmazott.

"Ez a tudás a mi örökségünk, amit Szent István postásként közvetített, mert ő maga is kapta". A tudás, ami egy nagyobb méltóságtól, a teremtő és szabadító Istentől ered - tette hozzá Balog Zoltán.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett istentiszteleten részt vett és imát mondott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Kondor Péter evangélikus püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Khaled A. László, a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, Róna Tamás főrabbi, a magyarországi ortodox egyházak és az anglikán egyház képviselői.

Az istentiszteleten jelen volt mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

MTI/Fotó: facebook.com/balogzoltanlelkesz

Kötéllel mentették meg a sérült férfit
Speciális alpintechnikával, kötelekkel mentettek meg egy fejsérült férfit Budapesten, a 2. kerületben. A férfi elesh...
Egy nő hajóján remélt menedéket a fóka, ám ő belökte a bálnáknak
A kanadai nő tette hatalmas felháborodást váltott ki, inkább törölte a videót.
Repedt bordával is táncparkettre lépett
Nem csak izgalmas, hanem megható és könnyekkel teli első élő show-t tudhatnak maguk mögött a Dancing with the Stars ...
Sok megaláztatás érte Pásztor Erzsit
Már nem haragszik azokra a színészekre, akik helyette kapták meg a szerepet. Pásztor Erzsi őszintén vallott életéről...
Meghalt, de a zenéje örökké él
Három órás nagykoncertet tartottak vasárnap este a Budapest parkban, az AWS tragikusan elhunyt frontembere, Siklósi ...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 27., hétfő
EMBERTELEN - Rabszolgaként dolgoztatta és nemi erőszakra kényszerítette munkásait egy férfi Salgótarjánban. Egy idős...
Megrengett a föld, rémülten rohantak
Szokatlan erősségű földrengés rázta meg hétfő délelőtt Kréta szigetét. Bár a térségben igen gyakoriak a földrengések...
Sikoltozott, valóra váltották az álmát
Lehengerlő produkciók és elképesztő drámák. Vasárnap este lezárult a Sztárban Sztár leszek! középdöntője, ezzel pedi...
Több ezer diák a világkiállításon
Interaktív programokkal, vezetett túrákkal és bemutatókkal várja a Vadászati Világkiállítás a gyerekeket a Fátyol is...
Szavazólapokat vitt, karambolozott
A botrányos ózdi előválasztás szervezője, bizonyos B. László szenvedett balesetet múlt hét szerdán az M3-as autópály...