gazdaság

Az üzemanyagár-stop hozzávetőlegesen 60-70 milliárd forinttal segítheti a magyar családokat

A magyar kormány döntése értelmében 2021. november 15-től 2022. május 15-ig a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a nem prémium dízelgázolaj lehetséges felső árszintje 480 forint/liter a hazai benzinkutakon. 2021. november 15-én az üzemanyagár-stop intézkedés bevezetésekor a benzinkutakon a 95-ös benzinért 506 forint/litert, a nem prémium gázolajért 512 forint/litert kellett volna fizetni - írja az Origo.

2022. február 21. 12:40

Ezeket az árakat váltotta fel a hatóságilag maximalizált 480 forint/literes árszint. Látható, hogy már az intézkedés hatálybalépésének napján a fogyasztók egy liter üzemanyagon 26, illetve 32 forintot nyerhettek. Ma árstop nélkül a 95-ös benzinért 520 forint/litert, a nem prémium gázolajért 535 forint/litert kellene fizetni, ami 40 és 55 forint különbség. A hatósági árszabályozással érintett két termék árnyékárának a nyomon követésével - vagyis annak az árnak a figyelembevételével, amivel a fogyasztók az intézkedés hiányában szembesülhettek volna a benzinkutakon – megbecsülhetjük, hogy a 2021. november 15-től 2022. május 15-ig a hazai fogyasztók mennyit spórolhatnak.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az árnyékárak alakulását a MOL nagykereskedelmi árváltozásából kapjuk meg. A benzin esetében a 480 forint/liter árszint alá az árnyékár csak egy rövid időszak (2021. december 8-ától egy hétig) erejéig került, a gázolaj esetében az árnyékár nem került a vizsgált időszakban 480 forint/liter alá. Ebből fakadóan azt mondhatjuk, hogy az árnyékárakat figyelembe véve a kormányzati intézkedés a gázolaj esetén végig effektív volt, és a benzin esetében is egy egyhetes időszakot leszámítva végig nyerhettek a fogyasztók (abban az egy hétben a kormányzati intézkedés hiányában, illetve azzal együtt is 474 forint/liter áron tudtak 95-ös benzint vásárolni, így nyereség nem keletkezett). Azt, hogy éppen mennyit nyertek a fogyasztók, az árnyékár és a hatósági árszint közötti különbségből számíthatjuk, figyelembe véve az adott napra eső fogyasztást is. (Napi fogyasztási adatokat 2021. novemberében és decemberében a havi tényadatokból számítottunk, 2022. januárjára és februárjára napi adatokat az előző évi havi adatok átlagos értéke alapján becsültük.) A NAV jövedéki statisztikájából becsülve azt mondhatjuk, hogy 2021. november 15-e és 2022. február 18-a között körülbelül 304 millió liter 95-ös benzint és 633 millió liter nem prémium gázolajat fogyasztottak a hazai fogyasztók. (A teljes fogyasztás 80 százalékát kötöttük hazai fogyasztókhoz. A gázolajnál a magasabb fogyasztást elsősorban a nem lakossági szereplők - többek között kamionok - okozzák.) A nyereség számításánál azzal a feltételezéssel éltünk, hogy más ár esetében is ugyanennyi lett volna a fogyasztás. Így összességében – csak az árnyékárak alakulását figyelembe véve – a benzin esetében 5,5 milliárd forintot, a gázolaj esetében 16,9 milliárd forintot, összesen 22,4 milliárd forintot spórolhattak a hazai fogyasztók az üzemanyagár-stop intézkedésnek köszönhetően 2022. február 18-ig.

 

A fogyasztók nyeresége az üzemanyagár-stop alatt 2022. február 18-ig:
 

2022. február 18-tól 2022. május 15-ig tartó (86 napos) időszakban további jelentős nyeresége lehet a családoknak az üzemanyagár-stop fennmaradásának köszönhetően. Azzal a feltételezéssel élve, hogy a jelenlegi árnyékárak fennmaradnak – vagyis egy liter benzinen 40 forint, egy liter nem prémium gázolajon pedig 55 forint nyereséggel számolva, illetve a megnövekedett üzemanyag fogyasztás miatt - 2022. május 15-ig további 42,3 milliárd forintot nyerhetnek a családok.

Összességében így - ha a jelenlegi világpiaci árak és az árnyékárak is változatlanok maradnak. A 2021. november 15-től 2022. május 15-ig tartó 6 hónap alatt az üzemanyagár-stop 66,7 milliárd forinttal segítheti a családokat. Magyarországon a személygépkocsik száma meghaladja a 3,9 millió darabot, így egy autósra vetítve több mint 17 000 forint nyereség keletkezhet az üzemanyagár-stop miatt.

 

A 95-ös benzin és gázolaj árnyékárának alakulása:
 

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Újabb csapadék érkezik
időjárás-jelentés, 2022. május 26., csütörtök
Összeszorul a szív: Ezt tette Berki Krisztián urnája mellé kislánya
Berki Krisztián egyik barátja beszédében ígéretet tett, azt mondta: vigyázni fog a celeb gyerekeire.
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...
Elfajult a családi vita, megkéselte anyja védelmére siető öccsét
A testvért súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az ügyészség a bírósági ítélet helybenhagyását indítványozta.
Tönkrement Kautzky Armand házassága
22 év után tönkrement Kautzky Armand házassága. Először csak a szomszédok pletykáltak arról, hogy szétköltözött a hí...