elképesztő

Az éjszaka közepén húzta ki az áldozatát a sátorból egy medve

Az éjszaka közepén vonszolta ki a sátorból egy medve az áldozatát, egy kerékpártúrán lévő 65 éves nőt, aki az amerikai Montana államban vesztette életét grizzlytámadásban szerdán. A túrázó társai elkergették a vadállatot, de a megtámadott nő életét már nem tudták megmenteni.

2021. július 08. 12:00

Leah Davis Lokan kaliforniai ápolónő hónapokig tervezte a montanai kerékpártúrát. Kedden éjszaka az állam nyugati részén fekvő Ovandóban pihent meg társaival éjszakára - számolt be róla a montanai halászati, vadvédelmi és nemzeti parki hatóság illetékese.

A térfigyelő kamerák tanúsága szerint a több mint 180 kilogrammos grizzlymedve először hajnali 3 órakor ébresztette fel a postahivatal mellett sátrazó Lokant és két társát. Akkor a túrázók kitették és biztonságba helyezték az élelmiszereket a sátrakból, aztán visszafeküdtek. Egy helyi vállalkozás kamerája rögzítette, hogy a medve 15 perccel később visszatért a posta környékére.

A seriff hivatalát 4 óra 15 perckor riasztották a nő társai, akik meghallották, hogy a medve betört a szomszédos sátorba, ahol a nő aludt. Medveriasztó spray-vel sikerült elkergetniük az állatot, amely kedd éjszaka a bejelentés szerint egy csirkeólat is kifosztott és számos tyúkot megevett.

A hatóságok szerdán helikopterrel próbálták felkutatni a grizzlyt, de nem lelték a nyomát. Most csapdákat állítanak fel a tyúkólak környékén, hogy ha visszatérne a medve, el tudják fogni. A helyszínelők rögzítették a grizzly DNS-mintáját, hogy azonosítani tudják a gyilkos medvét. Ha megtalálják, megölik, mivel biztonsági kockázatot jelent a lakosságra - mondta el Greg Lemon, a halászati, vadvédelmi és nemzeti parki hivatal szóvivője.

Lokan korábban is tett hosszú távú kerékpártúrákat. Ezúttal lánytestvére és egy barátja kísérte el. Mint mondták, szerette az ilyen kalandokat, élvezte az életet. Az alig száz lakosú Ovando 97 kilométerre északnyugatra fekszik Helenától. A településtől északra erdős, hegyes a táj, ott található a Glacier Nemzeti Park, amely egész Kanadáig húzódik, és mintegy ezer grizzly otthona.

Ezen a környéken ritkán fordul elő végzetes medvetámadás. Az elmúlt húsz évben hármat jegyeztek fel, beleértve a keddi támadást is. 2001-ben egy épp jávorszarvast kibelező vadászt ölt meg egy grizzly és két kölyke; a medvéket másnap lelőtték.

Egy másik térségben, a mintegy 700 medvének otthont adó Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén húsz év alatt nyolc embert téptek szét grizzlyk, legutóbb áprilisban, amikor egy halászó túravezetőt ölt meg medve a nemzeti park határán Montana délnyugati részén. Valaha mintegy 50 ezer grizzly élt Észak-Amerika hegyvidéki területein, az 1900-as évek elejére azonban csaknem kipusztultak. A kihalás fenyegette fajt 1975 óta szövetségi törvény védi az Egyesült Államok egybefüggő kontinentális területén, ennek hatására több vidéken lassan gyarapszik a barnamedvék észak-amerikai alfajának számító grizzlyk száma.

 

MTI

Kötéllel mentették meg a sérült férfit
Speciális alpintechnikával, kötelekkel mentettek meg egy fejsérült férfit Budapesten, a 2. kerületben. A férfi elesh...
Egy nő hajóján remélt menedéket a fóka, ám ő belökte a bálnáknak
A kanadai nő tette hatalmas felháborodást váltott ki, inkább törölte a videót.
Repedt bordával is táncparkettre lépett
Nem csak izgalmas, hanem megható és könnyekkel teli első élő show-t tudhatnak maguk mögött a Dancing with the Stars ...
Sok megaláztatás érte Pásztor Erzsit
Már nem haragszik azokra a színészekre, akik helyette kapták meg a szerepet. Pásztor Erzsi őszintén vallott életéről...
Meghalt, de a zenéje örökké él
Három órás nagykoncertet tartottak vasárnap este a Budapest parkban, az AWS tragikusan elhunyt frontembere, Siklósi ...
Megrengett a föld, rémülten rohantak
Szokatlan erősségű földrengés rázta meg hétfő délelőtt Kréta szigetét. Bár a térségben igen gyakoriak a földrengések...
Sikoltozott, valóra váltották az álmát
Lehengerlő produkciók és elképesztő drámák. Vasárnap este lezárult a Sztárban Sztár leszek! középdöntője, ezzel pedi...
Több ezer diák a világkiállításon
Interaktív programokkal, vezetett túrákkal és bemutatókkal várja a Vadászati Világkiállítás a gyerekeket a Fátyol is...
Szavazólapokat vitt, karambolozott
A botrányos ózdi előválasztás szervezője, bizonyos B. László szenvedett balesetet múlt hét szerdán az M3-as autópály...
Büszke a kirohanására Gyurcsány Ferenc
Nem érzi aggályosnak, sőt még büszke is agresszív kirohanására Gyurcsány Ferenc. A pártelnök egy videóban beszélt ar...