Amerika az Európai Unióval akarja kifizettetni az ukrán háború árát, Brüsszel pedig engedelmeskedik

Az elmúlt hetekben egyre világosabbá vált, hogy az Egyesült Államok már nem tudja és nem akarja finanszírozni az ukránokat, részben a Hamász terrortámadása miatt a Közel-Keleten kialakult válság miatt, másrészt azért, mert az amerikai képviselőháznak Donald Trump egyik legfőbb szövetségese lett az elnöke, ő pedig nem látja értelmét Kijev további pénzelésének. Éppen ezért Washington az Európai Unióval akarja megfizettetni a háború árát, Ursula von der Leyen és társai pedig szolgaian engedelmeskednek. Így Brüsszel újabb 50 milliárd eurót adna Ukrajnának, tehát még több pénzt vennének el Magyarországtól, miközben az országnak járó forrásokat továbbra sem fizették ki, és nyilvánvalóan ezért találnak ki újabb és újabb kifogásokat és kérdéseket - írta meg hétfőn az Origo.

Egy friss hír szerint több támogatást kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államoktól.

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy AKÁR AMERIKAI KATONÁK IS BELESODRÓDHATNAK EGY SZÉLESEBB EURÓPAI KONFLIKTUSBA OROSZORSZÁGGAL, HA WASHINGTON NEM NÖVELI A KIJEVI VEZETÉSNEK SZÁNT TÁMOGATÁSÁT.

"Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat és Önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni" - hangoztatta az ukrán elnök az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorának adott interjú leirata szerint.

Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy az ukrán fél egyre nagyobb bajban van, mivel Washington részéről egyre kisebb a hajlandóság arra, hogy finanszírozzák ezt a háborút. Minden bizonnyal Zelenszkij ezért is tesz ilyen, a valóságtól teljesen elrugaszkodott kijelentéseket.

A fotó illusztráció: Volodimir Zelenszkij Hivatalos Instagram-oldala

A republikánusok nem akarják tovább finanszírozni Ukrajnát

Az amerikai támogatás elszivárgását Ukrajna mögül jól mutatja, hogy az izraeli háború eszkalálódása belpolitikai viszályokat okoz az USA-ban. A republikánusok olyan segélycsomagot akarnak összeállítani Izrael számára, amely teljesen független az Ukrajnában zajló háborútól, és kizárólag Izrael támogatására fókuszál. Csakhogy a Fehér Ház ezt blokkolja.

Az Egyesült Államok Elnöki Hivatala szerint Joe Biden amerikai elnök meg akarja vétózni a Képviselőházban a republikánus törvényjavaslatot Izrael támogatását illetően

– írta a Spiegel.

Chuck Schumer (a demokrata szenátus többségi vezetője) szerint a republikánus törvényjavaslat a demokrata többségű Szenátusban megbukik majd. A republikánusok segélytervezete arra vezethető vissza, hogy soraikban erősödik az ellenállás Ukrajna további finanszírozásával kapcsolatban.

A fotó illusztráció: Joe Biden hivatalos Facebook-oldala

Elfogyott a lelkesedés

Az amerikai közvélemény sem lelkesedik már Ukrajnáért. A Gallup közvélemény-kutatás eredményei alapján ugyanis az amerikai lakosság 61 százaléka szerint időkorlátot kellene szabni az amerikai támogatásnak, míg csak 37 százalék azt vallja, hogy Ukrajnának addig kellene csak segítséget nyújtani, amíg azt Kijev kéri.

Az amerikai közvéleményt erősen befolyásolja a pártokhoz való tartozás. Míg a republikánusok 84, addig a demokraták esetében csak 34 százalék támogatja az időkorlátot az Ukrajna-támogatás kapcsán.

A KÖZVÉLEMÉNY TEHÁT EGYRE INKÁBB MEGOSZTOTT, AZ UTÓBBI IDŐSZAKBAN AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK KATONAI SEGÉLYEI UKRAJNÁNAK PEDIG JELENTŐSEN CSÖKKENTEK.

Az elnökválasztás közeledtével, és a demokraták és a republikánusok vitái révén tovább csökkenhet az esélye annak, hogy Joe Biden elnök tervezett új támogatási alapja át fog menni a törvényhozásban. Mindez komoly kérdéseket vet fel Ukrajna támogatásának jövőjével kapcsolatban, mivel az ország küzdelme Oroszországgal egyre nehezebbé válhat a nyugati partnerek elbizonytalanodása miatt.

Brüsszelre tolná Washington az ukrán háború terheit

Míg Washington nem kíván sokkal több pénzt adni Ukrajnának, addig Brüsszel újabb 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, és ezt a pénzt a tagállamokkal akarja kifizettetni, Magyarországtól is plusz befizetéseket kér. Jól látszik tehát, hogy a washingtoni baloldali vezetés áttolná az ukrán háború finanszírozását Brüsszelre. 

Brüsszelben azonban egyre nagyobb aggodalmak övezik a Kijevnek nyújtott támogatások kérdését, noha uniós vezetők bíznak abban, hogy Washington nem zárja el a csapokat. Az Egyesült Államokban pár hete megfosztották mandátumától Kevin McCarthy házelnököt, miután a kongresszus mindkét házában megszavazták az átmeneti költségvetést, melynek segítségével sikerült elkerülni az amerikai kormányzat leállását. A csomagból végül kikerült az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatás is.

Brüsszel azonban képtelen lesz ellenállni Washingtonnak, hogy a jövőben neki kelljen finanszíroznia Ukrajnát, mivel az uniós politikusok ezer szállal kötődnek az amerikaiakhoz.

A helyzetet tovább-bonyolítja, hogy a republikánusok a Trump-párti Mike Johnsont választották a képviselőház élére. Johnson az Ukrajna támogatásáról szóló eddigi 7 képviselőházi szavazás során hatszor Ukrajna ellen voksolt, és kijelentette, hogy szerinte segélyt küldeni Kijevnek „szörnyű hiba". A képviselőház republikánusai most abban reménykednek, hogy egy új vezető köré tömörülve egy sor törvényhozási és politikai taposóaknán keresztül tudja vezetni őket az elkövetkező hetekben és hónapokban.

A nekünk járó pénz megvan-e még, vagy már ez is Ukrajnában van?

Menczer Tamás egy friss videóban kiemelte: Brüsszel több tízmilliárd euróból akar fegyvereket vásárolni, ezeket a fegyvereket Ukrajnába akarják küldeni, és "a brüsszeli kalkuláció szerint a háború a szomszédságunkban még legalább négy évig tartani fog" – mondta. A kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány ezt nem akarja, hanem azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar.


Ráadásul Brüsszel úgy kért Magyarországtól plusz pénzt, hogy időközben és ezzel párhuzamosan évek óta visszatartja az országnak járó uniós forrásokat – fogalmazott. Menczer Tamás, megjegyezve, "nagy kérdés, hogy a nekünk járó pénz megvan-e még, vagy már ez is Ukrajnában van".

A kormány természetesen minden humanitárius módon és eszközzel segíti a háború elől menekülőket, de azt nem hagyja, hogy Magyarországot belepréseljék, belesodorják ebbe a háborúba – hangsúlyozta az államtitkár.

Közel az ukrán összeomlás

Időközben egyre világosabb, hogy Ukrajna már nem sokáig képes folytatni a háborút. Az országban egyre nagyobb a belső ellentét a vezetők között, és a frontokon sem sikerült semmit elérni. A teljes összeomlás felé mutat, hogy a The Economist című brit hetilapban múlt szerdán közzétett cikkében Zaluzsnij azt írta, hogy Ukrajnának kulcsfontosságú új katonai képességekre és haditechnikai eszközökre – legfőképpen légierőre – van szüksége, hogy kitörhessen az ilyen jellegű hadviselés csapdájából. Megjegyezte, "A LEGNAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉG SZERINT NEM LESZ MÉLY ÉS SZÉP ÁTTÖRÉS".

Mint írta, Ukrajnának hatékonyabban kell megsemmisítenie a tüzérségi állásokat, és jobb aknamentesítési módszert kell találnia. Hangsúlyozta, hogy a nyugati katonai segélyek elégtelennek bizonyultak a helyenként 20 kilométer mély orosz aknazárakkal szemben.

Zelenszkij nagyon dühös

Telnek a hónapok, és egyre több kritikus vagy legalábbis őszintébb cikk jelenik meg a nyugati sajtóban is Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Most az amerikai Time magazin, mely egy éve még az év emberének választotta, közölt lesújtóan őszinte írást az ukrán vezetőről.

AZ ÍRÁS SZERINT ZELENSZKIJ DÜHÖS VOLT A LEGUTÓBBI EGYESÜLT ÁLLAMOKBA TETT LÁTOGATÁSA UTÁN, HISZEN KÖZÖLTÉK VELE, MOST MÁR TENNIE KELLENE VALAMIT A KORRUPCIÓ ELLEN.

A lapnak Zelenszkij egyik közeli munkatársa szivárogtatott, aki szerint a látogatáson az is érzékelhető volt, hogy a Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba. A kiadvány szerint Zelenszkij mostanra elvesztette megszokott optimista kisugárzását, a humorérzékét, és már nem tudja viccekkel feldobni a hangulatot a nagyképűen amerikai mintára létrehozott szituációs szobában sem.

Most bejön, megkapja a jelentéseket, parancsot ad, és elmegy

– mondta a csapatának egyik régi tagja. Az ukrán elnök környezetéből egy másik ember pedig azt súgta meg, hogy Zelenszkij egyre inkább érzi úgy, hogy nyugati szövetségesei elárulták. Ugyanis nem biztosítanak neki elegendő eszközt ahhoz, hogy megnyerje a háborút, csak éppen annyit, hogy túléljen.

A fotó illusztráció: Volodimir Zelenszkij Hivatalos Instagram oldala

Hatalmas ukrán veszteségek

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a kijevi csapatok több mint 90 ezer fős veszteséget szenvedtek június 4-e, az ellentámadás kezdete óta. Az ukrán hadsereg ugyanebben az időszakban mintegy 600 harckocsit és közel 1900 páncélozott járművet is elvesztett – mondta egy hétfői kínai biztonsági konferencián.

Moszkva az ellenségeskedéseket az Oroszország elleni amerikai proxy-háború részének tekinti, amelyben az ukrán csapatokat ágyútölteléknek használják. A Nyugatot hibáztatja, amiért a konfliktus első hónapjaiban kisiklatta a tárgyalásos megoldást, és ehelyett azt választotta, hogy Kijevet arra kényszeríti, hogy "az utolsó ukránig" harcoljon.

2023. november 06. 10:04
Többen meghaltak hóviharokban Ukrajnában
Tízen meghaltak az Ukrajnában dúló hóviharok miatt..
Holttestre bukkantak a Marosban, kiderült, ki az áldozat
Két városból is jött segítség, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Szijjártó Péter: A NATO ragaszkodjon korábbi döntéséhez!
Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, hiszen keletről a háborútól szenvedő Ukrajna, délről pedig Euró...
Körözött török terroristát fogtak el Magyarországon
Emberölésért és fegyveres terrorszervezet tagjaként körözték a hatóságok azt a 23 éves török férfit, akit társával e...
Felavatta az idei első havat egy gyergyói maci, gyermekként csúszdázik a kis cuki
Videón az önfeledt bocs.
Többen megsérültek egy középiskolában, két diákot mentőhelikopterrel szállítottak kórházba
Több társára rátámadt egy diák, majd öngyilkos akart lenni.
Tények teljes adás, 2023. november 29., szerda
TRAGÉDIA - Szívszorító tragédia: megszülte, magához ölelte ikergyerekeit, majd hirtelen rosszul lett és meghalt egy ...
Ez volt a szörnyű valóság!
Számtalan támadás érte már Zámbó Jimmy miatt Peter Srámeket. A fiatal énekes viszonya mondhatni, nem túl rózsás a Zá...
Idegösszeomlást kapott
Minden szülő számára szívbemarkoló fájdalom, ha a gyerekénél rosszindulatú daganatot fedeznek fel az orvosok. Hát mé...
Íme, a világ legerősebb nője
Hogyan képes egy nő vagy egyáltalán bárki közel fél tonnát megmozgatni? Már pedig egy 32 éves nőnek sikerült. 400 ki...
Jön az év eddigi legfontosabb meccse: a kupatavaszért játszik a Fradi
Meghalt Henry Kissinger
Több fronton is véres harcok folynak, az ukránok Moszkvát támadták
Véget ér a tűzszünet, folytatódnak a pusztító rajtaütések
Ónos eső és havazás után durva lehűlés jön

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.