A járvány megfékezését jelzik az adatok Izraelben

Izraelben a koronavírusjárvány megfékezését jelzik az adatok, jóllehet a fertőzöttek száma továbbra is magas - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

2021. szeptember 05. 12:09

A koronavírus delta mutációja által dominált járványhullám csúcsán, augusztusban 750 körül volt a súlyos Covid-betegek száma. Erről a csúcsról a múlt héten 670 körülire csökkent számuk a gazdaság és a kereskedelem, valamint az oktatási rendszer szinte teljes nyitottsága mellett, és csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma is, noha ezt a mutatót az előző napokban megemelte, hogy a tanévkezdet előtt sok diákot teszteltek.

"A súlyos betegek számának további csökkenését látjuk, különösen az új súlyos esetek számában. Korábban az új fertőzöttek több mint két százaléka betegedett meg komolyan, de ez a szám jelenleg már csak 1,1 százalék" -hangsúlyozta a ynetnek Eran Szegal professzor, a Weizman tudományos kutatóintézet szakértője.

A következő hetekben a csökkenő tendenciát megállíthatja, sőt átmenetileg meg is fordíthatja az iskolák megnyitása és az őszi zsidó ünnepeken szokásos tömeges családi összejövetelek, de a statisztikus-biológus professzor a hosszabb távot illetően bizakodó.

"Védettségi fal épült a közeljövő zsidó ünnepeivel és az iskolakezdés veszélyeivel szemben, máris 2,6 millióan vették fel a harmadik, megerősítő oltást, és a negyedik hullámban, - vagyis július óta - újabb félmillióan először oltatták be magukat. Számításaink szerint ez elég lehet a járvány megfékezéséhez" - mondta a szakember.

 

A hatóságok az őszi ünnepek, a hétfőn kezdődő zsidó újév előtt felhívták a lakosság figyelmét a megelőző óvintézkedésekre és a korlátozásokra. Arra kérték az izraelieket, hogy nyitott, szellőztetett helyeken rendezzék meg az ünnepi vacsorákat, és zárt helyen legfeljebb 50-en, nyitott terekben pedig maximum százan ünnepeljenek együtt.

A szombati ünnepnapon viszonylag kevés, közel 90 ezer teszttel 4975 új fertőzöttet szűrtek ki Izraelben, 5,76 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 91 346 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1126-an vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 679-re csökkent, és 143-at tartanak életben lélegeztetőgéppel. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki.

Vasárnap 125 608 izraelinek kell kötelező karanténban tartózkodnia, és az országnak már 126 települése "pirosnak" számít. Közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" 97 hely, gyengén van jelen a koronavírus 35 "sárga" városban és faluban, és máig sikerült megőriznie "zöld", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött státuszát 22 izraeli településnek.

A magas számok ellenére lassul a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36 -ról 1,05-re csökkent, vagyis száz új fertőzött már csak 105-nek adja át a vírust. Ha ez a szám 1 alá kerül, akkor várhatóan jelentősen csökkenni kezd az új fertőzöttek száma is.


December vége óta Izraelben 6 011 624 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 64,65 százaléka, ami azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.

A javulást a harmadik, megerősítő oltásokkal érték el Izraelben, miután a helyi tapasztalatok szerint öt hónap elteltével jelentősen lecsökkent az első két oltás hatékonysága.

Az augusztus elején kezdődött újabb oltási kampányban 2 581 893 izraeli keresett fel harmadszor is oltópontot, ami az ország lakosságának 27,76 százaléka. A különösen veszélyeztetett, hatvan év fölöttieket már mintegy 70 százalékban újraoltották.

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7154-en haltak meg Izraelben, augusztusban több mint ötszázan. Júniusban a negyedik, már a delta variáns által okozott hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

MTI/Fotók: illusztráció (MTI)

Újabb fizetésemeléssel Magyarország előre megy, nem hátra!
Magyarország előre megy, nem hátra! – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök legújabb, közösségi oldali posztjában...
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki ...
Különleges helyen ünnepelte születésnapját az Agymenők sztárja
Kaley Cuoco az Agymenők sorozat Pennyje 36. születésnapját ünnepli, ám nem teljesen felhőtlen az öröme 3 hónappal ez...
Igazi szörny volt a kislány ágya alatt
Egy ausztrál család otthonában hajnali egykor kellett szétszedni egy kislány ágyát, hogy el lehessen távolítani egy ...
A botrányok ellenére Gyurcsány elégedett Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel
Az elmúlt napok, hetek botrányos kijelentései és ügyei ellenére is kiállt Gyurcsány Ferenc Márki Zay Péter és Karács...
Tények délben teljes adás, 2021. december 3., péntek
REJTÉLY - Megölhettek egy idős férfit Cegléden. Napok óta szabadon kóboroltak a kutyái, így derült fény a gyilkosság...
A Tiszántúlon is megszűnik a csapadék
időjárás-jelentés, 2021. december 3., péntek, dél
Tények reggel teljes adás, 2021. december 3., péntek
REJTÉLY - Megölhettek egy idős férfit Cegléden. Napok óta szabadon kóboroltak a kutyái, így derült fény a gyilkosság...
Napos, de hideg idő
időjárás-jelentés, 2021. december 3., péntek, reggel
Eminem saját magát árulja kicsiben
A világhírű rapper nem csak új spagetti éttermének logójával ellátott ruhákat, saját magáról mintázott akciófiguráka...