A háború, a gazdasági válság, a jövőkép és a nemzetpolitika az idei szabadegyetem témái közt a Tusványoson

A szomszédban dúló háború, a gazdasági válság, Európa és a térség jövőképe, valamint a magyar nemzetpolitika lesznek a székelyföldi Tusnádfürdőn július 19-24. között megrendezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) meghatározó témakörei - közölték hétfői csíkszeredai sajtóértekezletükön a fesztivál erdélyi szervezői.

2022. július 11. 17:37

A Tusványost a világjárvány kétéves kényszerszünete után idén "Van, ami örök" mottóval rendezi meg az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány.

A mottó a politikának is iránytűként szolgáló örök értékekre, magára a - nemzetpolitika meghatározó műhelyeként intézményesült, nagy múltú - szabadegyemre és a Tusványos mindenkori párbeszédre törekvésére utal - magyarázta Sándor Krisztina, a rendezvény politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.

A tábor legnagyobb médiaérdeklődésre számító közéleti rendezvényei közül a Közép-Európa a háború árnyékában, a Hogyan tovább, Európa?, A NATO és az európai közös védelempolitika, a Mit tehet Közép-Európa Ukrajnáért?, a Magyar jövő 2030 és a Szuverenitásunk egy új nemzetközi gazdaságban című pódiumbeszélgetéseket emelte ki a programfelelős.

Idén sem marad el a Lőrincz Csaba-sátorban megtartandó pénteki nemzetpolitikai kerekasztal, amelyen a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetői vesznek részt.

Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke ad a Tusványos idei mottójából kiindulva aktuálpolitikai helyzetértékelést a hagyománnyá vált közéleti fórumon a sportpályán felállított nagyszínpadon, amely - a Petőfi 200 emlékév alakalmából - idén felvette a Petőfi-színpad nevet.


A magyar kormányzat számos képviselője - több miniszter, államtitkár, miniszteri biztos, intézményvezető - és néhány román politológus, gazdasági szakértő is visszaigazolta részvételét.

A párbeszédre törekvés szellemében a Tusványos idén is teret biztosít a magyar-magyar (kormány-ellenzék) pártpolitikai vitának, ugyanakkor az erdélyi magyar pluralizmust is megjeleníti: a jogsérelmekről, a népszámlálásról, oktatási kérdésekről vagy akár az elakadt restitúcióról rendezendő beszélgetésekre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) politikusait is meghívták - részletezte Sándor Krisztina.

Popa Ilona, a Tusványos főszervezője a csíkszeredai sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy két új rendezvényhelyszínnel, a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Magyar kultúra-sátorral, és a Buzánszky Jenő-sportterasszal gazdagodik a Tusványos, de a gazdasági, IT, ifjúsági, színházi, szórakoztató, népzenei és egyházi tematikák köré szerveződő hagyományos programhelyszíneken, valamint az Egyetemi udvarban is számos rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

A 47 partnerszervezet több mint négyszáz programot szervez 27 helyszínen. A Petőfi-színpadon a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Tankcsapda fellépésével kedd este kezdődik a koncertprogram. A hét folyamán a Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is fellép a 31. Tusványoson.

Forrás: MTI

Kismamák a kánikulában
Félnek a strandon, bujkálnak a forróság elől a kismamák. Sorra dőltek meg idén a melegrekordok, az elviselhetetlen h...
Már első nap teltház a Szigeten
Külön jégkádat kért az öltözőjébe a fellépése előtt Dua Lipa. A brit énekesnő szerda este megtöltötte a Nagyszínpad ...
Felrobbant a Korda bomba!
Kétszer kellett eljátszani a legnagyobb slágerüket, rajongóik annyira őrületes hangulatba kerültek Korda György és B...
Szinte teljesen tehetetlenek vagyunk – komoly veszélyre figyelmeztet Rusvai Miklós
A szomszédban már halálos áldozata is van, védőoltás azonban még nincs ellene.
Túltolta a mézet, „detoxba” került az erdőben bolyongó kerge medve
Túl sok rododendronmézet ehetett és ettől kezdett el támolyogni, nyöszörögni egy medvebocs az északnyugat-törökorszá...
Tények teljes adás, 2022. augusztus 12., péntek
TRAGÉDIA - Nyomoz a rendőrség a Zalaegerszegen meghalt ötéves gyerek ügyében. Egy kisfiúra dőlt rá a több száz kilós...
Bomba forma pár nap alatt
Bikini body pár nap alatt? Valószínűleg ez lenne a legtöbb nő kívánsága a nyaralás előtt. Utánajártunk annak, hogy m...
Hajmeresztő videó: alulmaradt a Lamborghini a családi "tankkal" szemben
A szó szoros értelmében.
Remegő lábakkal várják a feladatokat
Több millió forinttal a zsebükben távoztak a héten a Város vs Vidék nyertes csapatai. Kedden három egyetemista fiú 3...
Férfiakat nyom le a szkanderes anyuka
100 kilós férfiakat nyom le szkanderban a fiatal anyuka. Brigitta tízszeres Európa- és négyszeres világbajnok. Több ...