21 karátos arannyal készült a hollóházi Nimród porcelán készlet a Vadászati és Természeti Világkiállításra

Új kollekciót mutatott be a Hollóházi Porcelánmanufaktúra csütörtökön Budapesten.

2021. szeptember 23. 16:13

 

Boros Zoltán vadászati festő- és grafikusművész bevonásával készítették el a kollekciót, amely stílusosan a Nimród névre hallgat . A munkának nincs vége, folytatni fogják a kollekcióhoz kapcsolódó tárgyak tervezését, díszítését. A bemutatott készletet a későbbiekben új darabokkal egészítik ki.
Boros Zoltán elmondta, hogy a kollekción 12 magyar nagy- és apróvad látható, a képeket növényi motívumok egészítik ki. Kiemelte: bízik abban, hogy ezekkel a mindennapi használati tárgyakkal az embereket nemcsak a vadászathoz, hanem a természethez, a természetvédelemhez, hazánk vadvilágához is közelebb tudják hozni.
A modern porcelánformára készült kollekció levesestálján fácán és vadkacsa, a nagy tálon nyúl és szalonka, a hosszú tálon muflon, az ovális tálon őzbak, a mélytányérokon fácán, fogoly, nyúl, vadkacsa, vadlúd és szalonka, míg a lapostányérokon muflon, dámszarvas, gímszarvas, őz, róka és vaddisznó látható. A desszerttányérokon ugyancsak a nagyvadak találhatók kisebb méretű képeken.


Valamennyi darabon erdei növények (tölgy, bükk vagy csipkebogyó és kökény) részletei egészítik ki a képet. Az egyes darabokon a természetre és a vadászatra jellemző zöld színű csík két arany vonás között teszi emelkedetté a hófehér porcelánt. A darabok mindegyike kézi aranyozással, 21 karátos arannyal készült, ezért a Nimród készlet a hollóháziak "legmívesebb" kategóriájába tartozik, a Hollóházi Exclusive család része.
A képzőművész, akinek alkotásai először kerültek porcelánra, és aki a Hollóházi Porcelánmanufaktúra vezető grafikusával, Fűzéri Sándorral álmodta porcelánra a figurákat, a bemutatón köszönetet mondott a manufaktúra szakmai segítségéért.

Kovács Zoltán, a szombaton nyíló világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos kiemelte: a legkomplexebb kiállítást szervezik a Hungexpo területén és a kapcsolódó rendezvényekkel Magyarországon. Mint mondta, 75 ezer négyzetméteren 20 napon keresztül több száz programelemmel várják a látogatókat.Kiemelte: a világkiállításon nemcsak a vadászat, az erdő- és a vadgazdálkodás történeti, kulturális és szakmai elemeit mutatják meg, hanem azt is vállalták, hogy minél többet megmutatnak Magyarországból, az ország azon termékeiből, vállalkozásaiból, szimbolikus eredményeiből, amelyek például a porcelánban is megtestesülnek. Így együttműködnek Hollóházával, de van együttműködésük a Zsolnay és a Herendi Porcelánmanufaktúrával is.Várhegyi Attila, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Kft. ügyvezetője felidézte: mintegy másfél évvel ezelőtt kötöttek együttműködési megállapodást a szervezőkkel, hogy a vadászok és a természetkedvelők részére készítsenek egy olyan étkészletet, amely emlékezetes és méltó egy világkiállításhoz.

MTI/Fotó:Magyar Nemzet

Nem tudom, hogy mit láttam! - Rejtélyes videó készült a Csömöri úton - videó
A Budapesti Autósok Közössége egy rejtélyes és eddig megmagyarázhatatlan olvasói videót kapott a minap.
„Apa megölt” – ezek voltak egy 3 éves kislány utolsó szavai, 22-szer lőtt a férfi
Elfajult családi vita áldozatává vált a kicsi, a férfit most ítélték el.
A GPS miatt okozott brutális balesetet, mindent felvett egy kamera - videó
A GPS-t figyelte, emiatt okozott súlyos balesetet egy felelőtlen sofőr a 67-es úton.
Bikini body pár nap alatt? - Adunk pár tippet! - videóval
Valószínűleg ez lenne a legtöbb nő kívánsága a nyaralás előtt.
Döbbenetes, szétnyílt a társasház, rettegnek a pétfürdői lakók - videóval
Szétnyílt egy pétfürdői társasház egy vizesedés miatt.
Ő volt az első magyar filmsztár
Ha Hollywoodba születik, egészen biztosan világsztár lett volna. Ő azonban Magyarországról indulva már nem tudta bev...
Meztelen kisgyermek bolyongott a forgalmas úton, egy postás talált rá
Zúzódások borították a kicsi testét.
150-en zenéltek egyszerre a színpadon
Orvos, mérnök vagy éppen tűzoltó. Különböző a hivatásuk de a szenvedélyük ugyanaz: élnek halnak a zenélésért. Bepill...
Bomba forma 40 felett
Hárman együtt, összesen csaknem 50 kilótól szabadultak meg, bomba formában van Kandász Andrea, Keleti Andrea és Onyu...
Míg a nagyi aludt, kilopta füléből a fülbevalót a hálátlan unoka, de nemcsak ez a bűne
Őrizetbe vettek egy helyi férfit a karcagi rendőrök, aki alvó nagyanyja füléből lopta el a fülbevalót, valamint több...