
Rudán Joe: Minden normális ember a háború ellen van
Sokak szerint a szaloncukor akár hungarikum is lehetne, azonban nem egészen nálunk kezdték el először gyártani. Őse, a Papillote nevű, papírhüvelybe csomagolt fondant-cukorka volt, amit a 14. században kezdtek el készíteni Franciaországban.
Hazánkban a szaloncukrot először a 19. század végén Stühmer Frigyes által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárában készítették a Gerbeaud cukrászda kérésére.
Nevét is nem túl meglepő módon ezekből az időkből kapta, ugyanis a polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek.

A fotó illusztráció: Shutterstock
Hazánkban akkoriban még karácsonyfát is csak a tehetősebb családok engedhettek meg maguknak, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készült díszekkel és idővel a tálkákban felszolgált szaloncukrokkal díszítettek. Ezután már nem csak egy népszerű karácsonyi édesség volt, de a magyar fenyők csillogó díszeként is használták a szaloncukrot.

Rudán Joe: Minden normális ember a háború ellen van

Kucsera Gábor: Itthon békésen sétálgathatunk a karácsonyi vásárokban, hiszen nálunk nincsenek terrortámadások

Nem akárki lépett be a TV 2 stúdiójába, még Fejes Tominak is leesett az álla

Megható pillanatok az Újratervezésben

Kasza Tibi: a forgatás egy bábeli zűrzavarra emlékeztetett

Újratervezés karácsonyi különkiadás: Új otthon, új remények a bácsalmási tragédia után

Kedvenc magyar éttermében járt Leslie Mandoki, Andy Vajnáról is megemlékezett

Kéményből jött a segélykiáltás: A pomázi tűzoltók ledöbbentek, ki rekedt odabent

Őrült pillanat lett a világ legviccesebb természetfotója

Hétvégi meteorözön: Minden eddiginél fényesebb égi show-t ígérnek a Geminidák

Megkezdődött az Adni Öröm! adománygyűjtő akció

Féltávnál a MikulásGyár