2025. december 14. vasárnap, Szilárda
2°C Budapest

Napi tény: Ezért szaloncukor a szaloncukor

Azt már sokan tudják, hogy a szaloncukornak erős magyar kötődése van, de azt viszont már kevesebben, hogy miért nem kapott karácsonyi nevet. A válaszhoz néhány száz évet vissza kell utaznunk az időben.
Tenyek.hu
2023. december 05., kedd 17:09
Vágólapra másolva!

Sokak szerint a szaloncukor akár hungarikum is lehetne, azonban nem egészen nálunk kezdték el először gyártani. Őse, a Papillote nevű, papírhüvelybe csomagolt fondant-cukorka volt, amit a 14. században kezdtek el készíteni Franciaországban.

Hazánkban a szaloncukrot először a 19. század végén Stühmer Frigyes által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárában készítették a Gerbeaud cukrászda kérésére.

Nevét is nem túl meglepő módon ezekből az időkből kapta, ugyanis a polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Hazánkban akkoriban még karácsonyfát is csak a tehetősebb családok engedhettek meg maguknak, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készült díszekkel és idővel a tálkákban felszolgált szaloncukrokkal díszítettek. Ezután már nem csak egy népszerű karácsonyi édesség volt, de a magyar fenyők csillogó díszeként is használták a szaloncukrot.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk