Zavaros pénzügyi háttere van az ellenzéki kampányban is közreműködő DatAdatnak

Nem tudni, kik finanszírozzák azt a datadatos adathalász céghálót, amely, mint kiderült, anyagilag is segítheti Márki-Zay Péter kampányát. A vállalatcsoportnak a magyarországi kampányon dolgozó ausztriai cégének tulajdonosi hátterében viszont olyan személyek is feltűnnek, akik cégeiken keresztül a Panama-akták offshore-botrányhoz köthetők - írta az Index.

2022. március 28. 15:44

Miután kiderült, hogy Márki-Zay Péter a DatAdat Professional Kft. nevére kérte a számlát egy vecsési étteremben, azt követően, hogy ő és kampánycsapata ott étkeztek egy helyi rendezvény után, felmerült a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja is.

Márki-Zay a hallgatást választotta

Erre vonatkozó kérdéseinkre az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem válaszolt, és nem reagált Márki-Zay Péter a kormánypártok hétvégi érdeklődésére sem. Mint ismert, Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője kérdezte az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a témában.

A kormánypárti politikus arról érdeklődött, hogy mennyi pénzt kapott külföldi forrásokból Márki-Zay Péter a kampányára, pontosan milyen munkákkal bízta meg a DatAdatot, és mennyit fizetett ezekért, miért a cég fizeti a vacsoráit, és mi mást fizetett még a vállalat, valamint hogy miről egyeztetett Bajnai Gordonnal, miket vár el a volt miniszterelnök a jelenlegi ellenzéki jelölttől.

Rejtélyes finanszírozó a háttérben

De vajon tényleg lehet külföldi pénz is az ellenzék kampányát segítő, Ausztriában működő adathalász cégben, amelyen keresztül Márki-Zay Péter kampányát is finanszírozhatják?

Az Index birtokába került beszélgetésben Ficsor Ádám, Bajnai Gordon volt titkosszolgálati minisztere és jelenlegi datadatos üzlettársa a következőket mondta:

"Tulajdonképpen én egy tulajdonos vagyok. Vannak tulajdonostársaim, és van befektetőnk, egy kockázati alap, amely befektet a vállalatba."


A lap továbbá kérdéseket küldött a cég ausztriai fiókvállalatának - amely az Index szerint a kampánymunkát végzi Márki-Zay Péternek -, hogy több is kiderüljön a rejtélyes kockázati alapról, ami a vállalatba invesztált, és így áttételesen a kampányköltésekbe is beszállhat.

Panamai offshore-kapcsolatok a Datad.at mögött

A Datad.at nevű osztrák leányvállalatnál Ficsor Ádám tulajdonostársai közül az egyik Molnár István, aki részvényese és igazgatósági tagja is a cégnek. A férfi egyben a Sea Manager LTD magyarországi képviseletére jogosult személy is, ami egy Gibraltáron bejegyzett cég, amelynek tényleges tulajdonosa a Nimrod Nominees Limited nevű vállalat, amely viszont az adóparadicsomként elhíresült Belize-ben van bejegyezve.

Ez a vállalat több tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató, úgynevezett fedőcéget – Vulper Limited, Storm Media International Limited, Andromeda Consultants Limited, Blue Horseshoe ACS Limited – is birtokol.

Ezek közül a fedőcégek közül kettőnek korábban az a Tosca Nominees nevű vállalat volt a tulajdonosa, amely a Panama-akták néven elhíresült botrány során lepleződött le. A Tosca korábban 116 céget hozott létre és irányított az Egyesült Királyságban.

A Tosca Nominees egy Research Consultants Limited S.A. nevű panamai vállalat társtulajdonosa is a Cheswick Inc. és az Eastshore Inc. nevű cégekkel együtt, amelyek irodája megegyezik Mossack Fonseca & Co. irodáinak címével.

A Panama-akták néven elhíresült botrányban érintett Mossack Fonseca & Co. neve onnan ismert, hogy az ügyvédi iroda alapítványokat hozott létre annak érdekében, hogy elrejtse kliensei vagyonát. A Mossack Fonseca & Co. valósnak hangzó, de hamis neveket használt, mint például a Faith Foundation és a Brotherhood Foundation, ami hitelességérzetet adott, miközben az átutalásokat adományként álcázhatták. Így ügyfelek százainak vagyonának elrejtésében segédkezett a jogi cég.

A Datad.at-ban is tulajdonos Molnár István cége körül kialakított elképesztően bonyolult cégháló lényege minden valószínűség szerint az, hogy a Tosca Nominees annak érdekében, hogy leválassza magát a Panama-akták botrányról, a cég a leányvállalatainak a részvényeit áthelyezte egy társcégbe, a Nimrod Nominees Limitedbe.

A Datad.at mögött tehát olyan, a Panama-akták offshore-botrányban érintett üzleti körök is állhatnak, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy elrejtsék egyes cégek finanszírozói hátterét, és a tőkét, ami a vállalkozások mögött van.

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Elsírta magát az orvosnál, csúnyán megbüntették
Pénzbüntetéssel sújtottak egy beteget, aki ritka betegsége miatt segítségért fordult orvosához. Drágán fizetett azér...
Az irigyeik azt hiszik, nem is dolgoznak
Az igazán gazdag családok ritkán engedik meg, hogy tévéstáb férkőzzön a magánéletükbe, bemutassa káprázatos otthonuk...
Tények teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Zámbó Krisztián megelégelte az egyedüllétet, kezébe vette az irányítást
Zámbó Jimmy fia nagyot csalódott.
Víz nélkül kell élnie kiütései miatt
Egy esti zuhanyzás is égő, elviselhetetlen tünetekkel járhat. Az ismert mondás, miszerint " Víz az élet forrása.", n...