Varga Mihály: töltsük ki a nemzeti konzultációs íveket!

"Töltsük ki a nemzeti konzultációs íveket", az emberek bíztassák erre ismerőseiket, barátaikat - mondta a pénzügyminiszter pénteken Budapesten.

2022. november 12. 09:20

Varga Mihály a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében, Óbudán tartott fórumon kiemelte, a magyar kormány Európában elsőként kérdezi meg az emberek véleményét a szankciókról. A kérdőívek kitöltésével egyetértési pontokat keresnek. "Ha 1 millió, 2 millió ember elmondja az álláspontját, az már olyan mintavétel az ország a társadalom véleményéről, amit érdemes figyelembe venni a kormánynak, (...) töltsük ki tehát a nemzeti konzultációs íveket, akkor egy megalapozott véleménnyel tud menni Brüsszelbe a magyar kormány" - jelentette ki a miniszter.

Varga Mihály elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, valamint, hogy megpróbálja meggyőzni Brüsszelt: a háború ellenében hozott szankciós intézkedéssorozat rossz irány, nem visz közelebb a megoldáshoz. Mindezek csak értelmetlen módon nehezítik az európai, köztük a magyar emberek életét.


Ugyanakkor hangsúlyozta, "nem kérdés számunkra, ki az agresszor, az agressziót Oroszország indította el"; a magyar kormány a béke pártján van.

Varga Mihály emlékeztett: a háborúra adott válaszként a brüsszeli adminisztráció első lépése a szankciós politika létrehozása volt, ez azonban energiaválságot és növekvő energiaárakat okozott. A háború és az energiaválság az árak növekedésén keresztül pedig elhozta a magas inflációt - mutatott rá.

Elmondta: a magyar kormány megpróbálja elérni, hogy a szankciók az ország számára legfontosabb energetikai területre ne vonatkozzanak. Hiszen nem politikai, nem ideológiai, hanem fizikai kérdés, hogy az energiát honnan kapja Magyarország, amelynek erre csak gáz-, illetve olajvezetéken van lehetősége.

Varga Mihály előadásában az Oroszország ellen hozott szankciók haszonélvezőire és veszteseire is kitért. Előbbiek között Oroszország mellett az Amerikai Egyesült Államokat, Kínát és Soros Györgyöt is említette, hozzá kapcsolódóan pedig a magyar baloldalt is ide sorolta. Magyarázatában példaként hozta, hogy a háború kitörése óta Kína és Oroszország között a gazdasági kapcsolatok megháromszorozódtak. Utóbbiaknál pedig Európát jelölte meg, mivel az unió gázfelhasználásának 40 százaléka származott Oroszországból, és ezt most máshonnan kell pótolni, jóval magasabb áron, ami tönkre teszi az európai gazdaságokat.


Ebben a helyzetben a miniszter szerint a kormány annyit tud tenni, hogy kikéri az emberek véleményét a 12. nemzeti konzultációval, valamint, hogy megpróbálja védeni a magyar családokat. Kiemelte: nemzetközi összevetésben az Európai Unióban Magyarország adja a legnagyobb támogatást az energiárak kompenzálására, minden magyar család havi 181 ezer forintos támogatásban részesül az átlag fogyasztásig.

Bízzanak a magyar kormányban, amelyet nem lehet azzal vádolni, hogy nem aktív és cselekvőképes - mondta Varga Mihály. "Az elmúlt 12 évben amikor valamilyen baj vagy válság szakadt a nyakunkba, azokból a végén jól tudtunk kijönni" - fogalmazott, majd előadása végén ismét a kérdőívek kitöltésére és visszaküldésére kérte a hallgatóságot.

MTI/Fotók: MTI/Kovács Attila

Darabokra törte a szögletzászlót a kapus fején egy szurkoló, mentő vitte el - Videó
Előbb a nézőtéren, majd a pályán szakadt el a cérna, a bíró félbeszakította a mérkőzést.
Éles fegyverrel lövöldözött egy szlovák férfi Keszthelyen
A 35 éves férfi egy parkolóban sütötte el a lőfegyverét többször.
Hét gyerek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő
Válogatott módszerekkel bántalmazta a rábízott óvodás és iskolás gyerekeket a nő. 
Kegyetlenül megvert két rendőrt egy szlovák férfi Miskolcon
Az egyik rendőrt páros lábbal fejbe is rúgta az agresszív férfi.
Nagyon-nagyon fáj, így beszélt Zalatnay Sarolta egykori szerelméről, Csapó Gáborról
Az énekesnő a hétfői Mokkában emlékezett meg egykori szerelméről, a 72 éves korában meghalt olimpiai bajnok vízilabd...
Arccsont tört és fog repült, véleményt cserélt két vendég a földeáki kocsmában
Két férfi folytatott agresszív véleménycserét egy földeáki kocsmában. Most zárta le a nyomozást a rendőrség.
Tények teljes adás, 2022. november 28., hétfő
DRÁMAI - Elütött egy futót a bicikliúton, elhajtott, majd intézkedés közben meghalt egy férfi Balatonalmádiban. A re...
Mindjárt itt az esküvő!
Patai Anna még csak egy kislány volt, amikor 2010-ben egy ország ismerte meg gyönyörű énekhangját. Élete hatalmas mé...
Bomba formában
Egy nő, aki hatalmas tetteket vitt véghez, kemény és kitartó munka árán megvalósította álmait. Krisztina kétgyermeke...
Elütött egy biciklist a 82 éves sofőr, majd a szomszéd településen halálra gázolt két gyalogost
Az idős férfi korábban egy biciklist is elsodort.
Egyre nagyobb az áramhiány Ukrajnában
Ronaldo extázisban ünnepelte a kamugólját - galéria
Ronaldo nélkül lett igazán jó a portugál csapat
Újabb döbbenetes bírói hiba: még a szabálykönyvet sem ismeri a portugál meccs bírója
A legkínosabb megcsalások a magyar sztárok között