gazdaság

Varga Mihály: 30 milliárd forint értékben indulnak újabb beruházások

A nagyvállalati beruházási programban három cég mintegy 30 milliárd forint értékben indíthat új beruházásokat a kormány 11,2 milliárd forintos támogatásával; a fejlesztések 350 munkahely létrejöttéhez járulnak hozzá - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a támogatási szerződések aláírásán csütörtökön Budapesten.

2022. március 17. 12:18

Kiemelte: ezek a cégek partnerei a kormánynak abban, hogy a gazdaság elmúlt tíz évben elért eredményeit meg lehessen őrizni a gazdasági növekedés erősítése mellett. Ezekre a beruházásokra szükség van, mert a környezet kímélése mellett a versenyképesség növeléséhez járulnak hozzá - mondta. A kormány 2015 óta folyamatosan működteti azokat programokat, amelyekben a hazai nagyvállalatoknak biztosítanak támogatást. Eddig már 250 fejlesztésről állapodtak meg, és meghaladja az 570 milliárd forintot a programban megvalósult beruházások értéke - sorolta Varga Mihály. A három cég közül a CECZ Logistic Park Management okos raktárbázist alakít ki, a karcagi RE-POL Innovációs Kft. körforgásos megoldással gumifeldolgozó-újrahasznosító üzemet létesít, a szolnoki FERZOL Lemezmegmunkáló Kft. pedig automatizált gyártócsarnokot épít.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Ismertetése szerint a magyar gazdaságban 12 ezermilliárd forintnyi beruházás valósult meg tavaly, Magyarország lendületesen tudott újraindulni, a 28 százalék feletti beruházási ráta az egyik legmagasabb lett az EU-ban. Kitért arra, hogy a pandémia okozta válság kétszer akkora visszaesést okozott, mint a 2008-as világgazdasági válság, a magyar gazdaság mégis talpra tudott állni: 2021-ben már 7,1 százalékos gazdasági növekedést mutatott fel. Emlékeztetett: a kormány a járvány alatt arra az értékalapú gazdaságpolitikára tudott támaszkodni, amelyet eddig is követett, azaz a munkahelyek megtartása, a beruházások ösztönzése, és a családok megerősítése ebben a helyzetben is eredményre vezet. Arra is kitért, hogy a szomszédban zajló háborúnak nagyon súlyos következményei lesznek, együttérzését fejezte ki az érintetteknek, az áldozatok családtagjainak, hozzátartozóinak. A magyar kormány és a magyar emberek minden segítséget megadnak a hozzánk forduló menekülteknek - mondta, és megjegyezte, Magyarország érdeke az, hogy minél hamarabb béke legyen a térségben, ezért a kormány nem engedi az országot belesodródni a fegyveres konfliktusba.

Megkérdőjelezhetetlennek, ugyanakkor sajnálatosnak is nevezte, hogy az elmúlt évtizedben a kormány "jártasságra tett szert a válságkezelésben". Felidézte, hogy a vörösiszap-katasztrófától elkezdve, az árvizeken vagy a migráció okozta krízisen át, a covid-járványig számtalan helyzettel találta magát szembe a kormány. "Ilyenkor veszélyes hullámok keletkeznek a világpolitikában, és a világgazdaságban, és tudjuk azt is, hogy ilyenkor nekünk higgadtnak kell maradnunk" - fogalmazott. Csak megfontolt lépéseket lehet tenni az elért eredmények megóvása érdekében, így a kormány nem támogat egyetlen olyan döntést vagy megoldást sem, amely veszélyezteti a magyar embereket - szögezte le, hozzátéve: biztos benne, hogy ahogy a járvány idején, úgy most is számíthatnak a magyar emberek és a vállalkozások támogatására.

A CECZ Logistic Park Management Kft. 6,8 milliárd forint támogatást nyert 20 milliárd forint összértékű beruházásához, az okos raktárbázis kialakításához Vácott. A karcagi RE-POL Innovációs Kft. 2,7 milliárd forint támogatást kapott 5,6 milliárd forint összértékű fejlesztéséhez, szabadalommal védett, körforgásos megoldással, gumifeldolgozó-újrahasznosító üzemet létesít, több mint 700 családnak nyújt hosszú távon munkát. A több telephellyel rendelkező, mintegy 850 dolgozót foglalkoztató szolnoki FERZOL Lemezmegmunkáló Kft. 1,7 milliárd forint támogatást nyert el a 10 ezer négyzetméteres automatizált gyártócsarnok megépítéséhez, a 3,8 milliárd forint összértékű beruházásban napelemparkot, és a termelés digitalizálását is megvalósítják.

MTI

Karrier vagy anyaság?
Mindketten a karrierjük csúcsán lettek várandósak: Rubint Réka és Nagy Adri is. Nincs igazság! Legalábbis azügyben, ...
Az életükkel fizettek a szerelemért
Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő – tartja a mondás. Ez pedig úgy tűnik, a történelem számos diktátorára i...
Őrült trend: Síkosítóval sminkelnek
Újabb sokkoló videós trend terjed az interneten: síkosítóval sminkelnek a fiatalok. Egészen pontosan az úgynevezett ...
Megtalálta a szerelmi bánatra a gyógyírt
Minden titkot tud rólunk, ő a legmegbízhatóbb társ, van akinek egy életen keresztül. Gyerekeknek és felnőtteknek is ...
Erotikus álmával sikeres Kozsó lánya
Talán nincs ember Magyarországon, aki ne hallotta volna Kozsó nevét, ne ismerné a dalait. És van egy ember, Amandána...
Tények reggel teljes adás, 2022. május 23., hétfő
GYILKOSSÁG - Kollégája késelt halálra egy nőt egy veszprémi gyárban. A férfi féltékenységből szúrhatott az öltözőben...
Temetésen ragadta meg az utolsó esélyt Polgár Tünde, de életre szóló sebet ejtettek rajta
Úgy érzi, fájdalma az idő múlásával sem fog enyhülni.
Nagy lesz a napi hőingás
időjárás-jelentés, 2022. május 23., hétfő, reggel
Ismét nevetséges indokkal panaszolták be a mentősöket, de itt a válasz
Nem ez az első olyan eset, amikor a mentőket azért éri rágalom, mert életet mentettek.
Felkavaró látvány: késő estig helyszíneltek a rendőrök, egy 10 éves kisfiú az áldozat
A fiú életét már nem lehetett megmenteni.