választás

Több helyen kell választást kitűzni az országgyűlési voksolás miatt

Mezőtúron, Keszthelyen és Ásotthalmon is időközi polgármester-választást kell tartani a közeljövőben, miután ezen települések vezetői a az április 3-i országgyűlési választáson parlamentbe jutottak. Más városokban és kerületben az önkormányzati képviselőket kell pótolni, de mindezeken kívül még 150, a pandémia miatt elmaradt időközi választást kell lebonyolítani - írta a Mandiner

2022. április 19. 09:25

Több településen is időközi önkormányzati választásokat kell tartani a közeljövőben, miután számos olyan képviselő, polgármester és alpolgármester is van, akik parlamenti mandátumot nyertek az április 3-i országgyűlési választáson. A két tisztség pedig összeférhetetlen. Ilyen helyzetben a mandátumot szerzőnek kell döntenie, hogy melyik tisztséget választja. Az országgyűlési képviselői pozíció ugyanis más választott, közbizalmi tisztségekkel párhuzamosan nem tölthető be, még az európai uniós tisztségekkel sem. Amennyiben valaki a parlamenti mandátumot választja, és a megyei, önkormányzati posztját nem listáról szerezte, hanem egyéni körzetben szerzett győzelmével, ott időközi voksolásokat kell tartani. Ha a 2019-es önkormányzati választáson listáról szerzett mandátumot, és az országgyűlési mandátumot választja, a jelölő szervezet listáján szereplő következő politikus veszi át a helyét.

Ezt figyelembe véve kell például időközi választást tartani az I. kerületben, miután a Momentum Mozgalom alapító tagja Gelencsér Ferenc az ellenzéki közös lista 26. helyéről szerzett mandátumot a parlamentben. Gelencsér a Budavári Önkormányzat alpolgármestere, a 2019-es önkormányzati választáson egyéni körzetből jutott a képviselő-testületbe. Hasonló a helyzet az Újpesten önkormányzati képviselőként és egyben alpolgármesterként is funkcionáló LMP-s Kanász-Nagy Mátéval. Bár az LMP társelnöke a szivárványkoalíció listájának huszonegyedik helyén szerepel, amennyiben felveszi országgyűlési mandátumát, a IV. kerület 12-es körzetében is előrehozott választást kell kiírni. Újpesten egy másik (2.sz.) körzetben is voksolást kell tartani, miután másfél éve tragikus hirtelenséggel hunyt el Barrel Zoltán képviselő. Ha Kanász-Nagy nem nyilatkozik időben, a két választást külön kellene megrendezni, ami többletköltségekkel jár.

Fotó: illusztráció (MTI)

Sebők Éva Orosházáról érkezik a Tisztelt Házba. A Békés megyei politikus a Momentum frakciójába ül be, a lista 33. helyén szerepelt, de mivel Orosházán egyéni körzetet nyert, így itt is időközök választást kell kiírni. A budapesti tizennyolcas számú körzetből a Momentum oktatáspolitikusa, Tóth Endre szerzett egyéni mandátumot a parlamentben, így meg kell válnia a budafoki önkormányzati képviselői posztjától. Párttársa, Orosz Anna az Újbudai Önkormányzat alpolgármestere. A Momentum alelnöke 2019-ben egyéni mandátumot szerzett az kerületben. Mivel egy másik Momentumos, Bedő Dávid az országos lista utolsó bejutó helyét megcsípve szintén bejutott a parlamentbe, ezért az ő újbudai körzetében is dönteni kell a képviselő utódjáról.

Az ellenzéki országos lista harminchatodik helyéről jutott a Házba a miskolci önkormányzat DK-s képviselője Hegedűs Andrea, aki szintén egyéni mandátumot szerzett a 2019-es helyhatósági választáson a borsodi megyeszékhelyen. A Mi Hazánk Mozgalomnak is több, eddig polgármesterként vagy önkormányzati képviselőként dolgozó politikusa lesz tagja az Országgyűlésnek. A pártlistát vezető Toroczkai László, 2013 óta a szerb határ közelében fekvő Ásotthalom polgármestere és nem mellesleg a megyei közgyűlés tagja is. Az országos lista hatodik helyéről szintén a parlamentbe jutott az a Dócs Dávid, aki 2015 óta a Nógrád-megyei Cserháthatláp polgármestere. Beül a Tisztelt Házba a párt alelnöke, Novák Előd is, ő azonban három éve kompenzációs listán szerzett csupán mandátumot az újbudai képviselő-testületben, így esetében nem kell időközi választást tartani.

Valamelyest hasonló a helyzete lett volna a miskolci közgyűlési képviselő Pakusza Zoltánnak, aki a Mi Hazánk országos listájának 7. helyezettjeként lett volna jogosult az Országgyűlésbe kerülni. Mandátuma azonban veszni látszik, miután a végleges választási végeredmény alapján Toroczkai László pártja egy mandátummal kevesebbhez jut. Kormányoldalon két jelenlegi polgármester jutott be a törvényhozásba. Herczeg Zsolt 2010 óta a Jász-Nagykun megyei Mezőtúr polgármestere, 2019-ben ötvenöt százalékos többséggel választották a város első emberévé. Herczeget a mostani, parlamenti választáson Boldog István körzetében indította a Fidesz-KDNP, a polgármester pedig a szavazatok több mint felét megszerezve nyerte meg a Jász-Nagykun 4-es számú választókerületet. Zala megye kettes számú körzetében a kormánypártok a keszthelyi polgármestert, Nagy Bálintot indították, aki fölényes győzelmet aratva, a voksok majdnem 60 százalékával nyert parlamenti mandátumot. Nagy 2019 óta irányította polgármesterként a települést.

Fotó: illusztráció (MTI)

Eddigi alpolgármesterek is a Ház tagjai lesznek a jövőben. A Völner Pál helyére beugró, Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében induló Erős Gábor simán nyert a választáson, így meg kell válnia esztergomi alpolgármesteri posztjától, amit 2019 óta töltött be. Szeberényi Gyula Tamás 1998 óta a kecskeméti önkormányzat képviselője, 2014 óta a város alpolgármestere. A Fidesz-KDNP Bács-Kiskun kettes számú körzetében indította, Szeberényi pedig a szavazatok 53 százalékéval lett első. Mihálffy Béla Szegeden önkormányzati képviselő, miután 2019-ben nyert a város 1. számú választókörzetében. Az országgyűlési választáson Csongrád-Csanád megye kettes számú választókerületében indult és nyert a szavazatok 45 százalékát megszerezve. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány miatt mintegy százötven időközi önkormányzati választást kell bepótolni, amelyeket a hatályos kormányrendelet szerint április 10-től lehet kitűzni.

A jogszabályban továbbá az áll, hogyha a helyi vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6. és 2022. április 9. között mondta ki a feloszlását, akkor a kiírásra vonatkozó döntés április 10-től hatályos.

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Elszabadultak a lovak, parkoló autók fogták meg a Ferrarit - Fotók
A körülbelül 300 millió forintos autóval öt parkoló autónak ment neki a sofőr.
Végzetes tragédia történt Zagyvaszántón - Fotók
A férfi életét már nem lehetett megmenteni.
Megtalálták az elveszett várost
A régészek megdöbbentek, amikor körbejárták a romokat.
Tények este teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...
Tények Plusz adás, 2022. május 27., péntek
CSALÁDI TRAGÉDIA - Kivégezte kislányait, majd vonat elé ugrott egy férfi Aszódon. A gyerekek láthatáson voltak nála,...