választás

Több helyen kell választást kitűzni az országgyűlési voksolás miatt

Mezőtúron, Keszthelyen és Ásotthalmon is időközi polgármester-választást kell tartani a közeljövőben, miután ezen települések vezetői a az április 3-i országgyűlési választáson parlamentbe jutottak. Más városokban és kerületben az önkormányzati képviselőket kell pótolni, de mindezeken kívül még 150, a pandémia miatt elmaradt időközi választást kell lebonyolítani - írta a Mandiner

Több településen is időközi önkormányzati választásokat kell tartani a közeljövőben, miután számos olyan képviselő, polgármester és alpolgármester is van, akik parlamenti mandátumot nyertek az április 3-i országgyűlési választáson. A két tisztség pedig összeférhetetlen. Ilyen helyzetben a mandátumot szerzőnek kell döntenie, hogy melyik tisztséget választja. Az országgyűlési képviselői pozíció ugyanis más választott, közbizalmi tisztségekkel párhuzamosan nem tölthető be, még az európai uniós tisztségekkel sem. Amennyiben valaki a parlamenti mandátumot választja, és a megyei, önkormányzati posztját nem listáról szerezte, hanem egyéni körzetben szerzett győzelmével, ott időközi voksolásokat kell tartani. Ha a 2019-es önkormányzati választáson listáról szerzett mandátumot, és az országgyűlési mandátumot választja, a jelölő szervezet listáján szereplő következő politikus veszi át a helyét.

Ezt figyelembe véve kell például időközi választást tartani az I. kerületben, miután a Momentum Mozgalom alapító tagja Gelencsér Ferenc az ellenzéki közös lista 26. helyéről szerzett mandátumot a parlamentben. Gelencsér a Budavári Önkormányzat alpolgármestere, a 2019-es önkormányzati választáson egyéni körzetből jutott a képviselő-testületbe. Hasonló a helyzet az Újpesten önkormányzati képviselőként és egyben alpolgármesterként is funkcionáló LMP-s Kanász-Nagy Mátéval. Bár az LMP társelnöke a szivárványkoalíció listájának huszonegyedik helyén szerepel, amennyiben felveszi országgyűlési mandátumát, a IV. kerület 12-es körzetében is előrehozott választást kell kiírni. Újpesten egy másik (2.sz.) körzetben is voksolást kell tartani, miután másfél éve tragikus hirtelenséggel hunyt el Barrel Zoltán képviselő. Ha Kanász-Nagy nem nyilatkozik időben, a két választást külön kellene megrendezni, ami többletköltségekkel jár.

Fotó: illusztráció (MTI)

Sebők Éva Orosházáról érkezik a Tisztelt Házba. A Békés megyei politikus a Momentum frakciójába ül be, a lista 33. helyén szerepelt, de mivel Orosházán egyéni körzetet nyert, így itt is időközök választást kell kiírni. A budapesti tizennyolcas számú körzetből a Momentum oktatáspolitikusa, Tóth Endre szerzett egyéni mandátumot a parlamentben, így meg kell válnia a budafoki önkormányzati képviselői posztjától. Párttársa, Orosz Anna az Újbudai Önkormányzat alpolgármestere. A Momentum alelnöke 2019-ben egyéni mandátumot szerzett az kerületben. Mivel egy másik Momentumos, Bedő Dávid az országos lista utolsó bejutó helyét megcsípve szintén bejutott a parlamentbe, ezért az ő újbudai körzetében is dönteni kell a képviselő utódjáról.

Az ellenzéki országos lista harminchatodik helyéről jutott a Házba a miskolci önkormányzat DK-s képviselője Hegedűs Andrea, aki szintén egyéni mandátumot szerzett a 2019-es helyhatósági választáson a borsodi megyeszékhelyen. A Mi Hazánk Mozgalomnak is több, eddig polgármesterként vagy önkormányzati képviselőként dolgozó politikusa lesz tagja az Országgyűlésnek. A pártlistát vezető Toroczkai László, 2013 óta a szerb határ közelében fekvő Ásotthalom polgármestere és nem mellesleg a megyei közgyűlés tagja is. Az országos lista hatodik helyéről szintén a parlamentbe jutott az a Dócs Dávid, aki 2015 óta a Nógrád-megyei Cserháthatláp polgármestere. Beül a Tisztelt Házba a párt alelnöke, Novák Előd is, ő azonban három éve kompenzációs listán szerzett csupán mandátumot az újbudai képviselő-testületben, így esetében nem kell időközi választást tartani.

Valamelyest hasonló a helyzete lett volna a miskolci közgyűlési képviselő Pakusza Zoltánnak, aki a Mi Hazánk országos listájának 7. helyezettjeként lett volna jogosult az Országgyűlésbe kerülni. Mandátuma azonban veszni látszik, miután a végleges választási végeredmény alapján Toroczkai László pártja egy mandátummal kevesebbhez jut. Kormányoldalon két jelenlegi polgármester jutott be a törvényhozásba. Herczeg Zsolt 2010 óta a Jász-Nagykun megyei Mezőtúr polgármestere, 2019-ben ötvenöt százalékos többséggel választották a város első emberévé. Herczeget a mostani, parlamenti választáson Boldog István körzetében indította a Fidesz-KDNP, a polgármester pedig a szavazatok több mint felét megszerezve nyerte meg a Jász-Nagykun 4-es számú választókerületet. Zala megye kettes számú körzetében a kormánypártok a keszthelyi polgármestert, Nagy Bálintot indították, aki fölényes győzelmet aratva, a voksok majdnem 60 százalékával nyert parlamenti mandátumot. Nagy 2019 óta irányította polgármesterként a települést.

Fotó: illusztráció (MTI)

Eddigi alpolgármesterek is a Ház tagjai lesznek a jövőben. A Völner Pál helyére beugró, Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében induló Erős Gábor simán nyert a választáson, így meg kell válnia esztergomi alpolgármesteri posztjától, amit 2019 óta töltött be. Szeberényi Gyula Tamás 1998 óta a kecskeméti önkormányzat képviselője, 2014 óta a város alpolgármestere. A Fidesz-KDNP Bács-Kiskun kettes számú körzetében indította, Szeberényi pedig a szavazatok 53 százalékéval lett első. Mihálffy Béla Szegeden önkormányzati képviselő, miután 2019-ben nyert a város 1. számú választókörzetében. Az országgyűlési választáson Csongrád-Csanád megye kettes számú választókerületében indult és nyert a szavazatok 45 százalékát megszerezve. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány miatt mintegy százötven időközi önkormányzati választást kell bepótolni, amelyeket a hatályos kormányrendelet szerint április 10-től lehet kitűzni.

A jogszabályban továbbá az áll, hogyha a helyi vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6. és 2022. április 9. között mondta ki a feloszlását, akkor a kiírásra vonatkozó döntés április 10-től hatályos.

2022. április 19. 09:25
9 éves kisfiú holttestét találták meg a Dunában
Egy másik gyereket még mindig keresnek.
8 éves kislányt harapott arcon egy kutya, biciklizés közben érte a támadás
Életveszélyes sérüléseket szenvedett.
Megszólaltak a Deák téri kettős gyilkosság szemtanúi - videóval
Újabb megrázó részletek derültek ki a Deák téri késelésről.
Fegyvert fogtak a rendőrökre a becskei kocsma előtt, eldördült egy lövés is
Meglőttek egy férfit, aki fegyverrel fogadta az intézkedő rendőröket Becskén - közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-fők...
Kórházba került Ferenc pápa, műteni kell
A szentatya kórházba vonult, ahol hamarosan megoperálják majd.
Újabb botrány Harry herceg körül, hatalmas titokról rántotta le a leplet
Harry herceg szerint a brit bulvársajtó "ipari méretekben" törte fel az ő és a hozzá közel állók, köztük egykori bar...
Több száz kiló kábítószert foglaltak le a horvát rendőrök
A horvát hatóságok 745 kilogramm kokaint foglaltak le 20 millió euró értékben a fiumei (Rijeka) kikötőben - közölte ...
Felszámoltak egy csempészbandát, nem drogokkal kereskedtek
Egy évig tevékenykedtek illegálisan.
Kökény Attila segítséget kért, fiát érte balszerencse
Az énekes nem hagyja annyiban a dolgot.
Megműtötték Ferenc pápát, kiderült, hogy van
Sikeres volt Ferenc pápa szerdán elvégzett sérvműtétje, a katolikus egyházfő éber és jól van - közölte Sergio Alfier...
Gázálarcban menekítették ki egy vonat utasait a tűzből Ausztriában
Becsapódott egy autó a világ legismertebb szendvicsezőjébe - videó
Titokban küldte az alelnökkel egyeztetni a fiát Soros György
Több kisgyereket is megsebesített egy ámokfutó Franciaországban
Történelemhamisítással vádoltak meg egy múzeumot az egyiptomi hatóságok