Találtak valamit a csillagászok, de nem tudják pontosan, hogy mit

A kozmikus objektum túl gyorsan pislákol ahhoz, hogy szupernóva legyen, egy pulzárhoz képest viszont túl lassan.

2022. január 27. 08:52

A csillagászok egy titokzatos, villódzó objektumot fedeztek fel a Tejútrendszerben, amely hatalmas mennyiségű energiát bocsát ki a Föld felé óránként háromszor. Ez a különösen erőteljes objektum – amely körülbelül 4000 fényévnyire található a Naptól – nem hasonlít egyetlen valaha megfigyelt kozmikus objektumhoz sem - írták a kutatók a Nature folyóiratban január 26-án megjelent tanulmányukban.

A szóban forgó objektum – amelynek a neve GLEAM-X J162759.5-523504.3 (de nevezzük röviden GLEAM-nek) – a semmiből tűnt fel a Tejútrendszer rádióhullám-vizsgálatán. A kutatók szerint a GLEAM körülbelül 60 másodperc alatt gyorsan kivilágosodott, rövid időre az egyik legfényesebb objektummá vált az egész égbolton, majd hirtelen ismét eltűnt a sötétben. Körülbelül 20 perccel később az objektum újra megjelent, majd ismét fényesen világított, ám egy perccel később a semmivé vált - közölte a Live Science.

Az ehhez hasonló objektumokat, amelyek teleszkóp előtt jelennek meg és tűnnek el, tranzienseknek nevezzük. A tranziensek általában vagy egy haldokló csillagot (szupernóvát) vagy egy már elhalt csillag, más néven neutroncsillag bizarr, gyorsan forgó holttestét képviselik. A kutatók az új tanulmányban írták azonban, hogy egyik szabványos magyarázat sem illeszkedik teljesen ennek az újonnan megtalált objektumnak a viselkedéséhez.

Fotó: ICRAR

Lehetséges, hogy a titokzatos GLEAM egy új típusú csillagobjektum bizonyítéka, amelyről eddig csak elméletek születtek.

"Ez az objektum néhány óra alatt megjelent, majd eltűnt a megfigyeléseink során. Ez teljesen váratlan volt. Kicsit kísérteties volt ez egy csillagász számára, mert az égvilágon semmit nem ismerünk, ami ezt csinálná" - mondta Natasha Hurley-Walker, a tanulmány vezető szerzője, az ausztráliai Bentley-i Curtin Egyetem rádiócsillagásza.

A tranzienseknek általában két fajtája van. A "lassú tranziensek" néhány nap alatt megjelenhetnek, majd néhány hónap múlva eltűnnek. Ezek közé tartoznak a szupernóvák – amelyek fényesen lángolnak, amikor a haldokló csillagok heves robbanások során kiürítik külső légkörüket, majd fokozatosan elhalványulnak, ahogy a csillagmaradványok hőmérséklete csökken.

Vannak a "gyors tranziensek", amelyek néhány ezredmásodpercenként be- és kikapcsolnak. Ide tartoznak az olyan objektumok, mint a pulzárok – a neutroncsillagok, amelyek hihetetlenül gyorsan forognak, miközben villognak a halott csillag mágneses tere által keltett fényes rádiósugárzással.

Az új tanulmány szerzői ehhez hasonló tranzienseket kerestek a Murchison Widefield Array (MWA) rádióteleszkóp segítségével Ausztrália külterületén, amikor felfedezték a GLEAM-et. A ki-be villogás túl gyors ahhoz, hogy szupernóvá legyen, és túl lassú ahhoz, hogy pulzár lehessen. A kutatók szerint a GLEAM egy percig tartó fényesítő mintája dacol a magyarázattal.

Fotó: ICRAR

Az objektum elemzése kimutatta, hogy hihetetlenül fényes, de kisebb, mint a Föld Napja. A GLEAM rádiókibocsátása is erősen polarizált (vagyis fényhullámai csak egyetlen síkon rezegnek), ami arra utal, hogy rendkívül erős mágneses tér generálta őket a tanulmány szerzői szerint.

Ezek a jellemzők megfelelnek az "ultrahosszú periódusú magnetárnak" nevezett elméleti objektum típusának, amely lényegében egy erősen mágnesezett neutroncsillag, amely hihetetlenül lassan forog. Noha az előrejelzések szerint létezik, ezt a ritka objektumot még soha nem figyelték meg az űrben.

"Valahogy sokkal hatékonyabban alakítja át a mágneses energiát rádióhullámokká, mint bármi, amit korábban láttunk" - mondta Hurley-Walker.

A titokzatos GLEAM-nek más magyarázata is lehet – tették hozzá a kutatók. Ez egy ritka típusú fehér törpecsillag is lehet (egy halott csillag töpörödött héja, amely nem volt elég nagy ahhoz, hogy neutroncsillaggá omoljon), amely nagyon ritkán tud rádiósugárzást kibocsátani úgy, hogy magába szívja egy kettős kísérőcsillag anyagát. Egy ilyen csillag úgy tűnhet, mint a GLEAM, ha pontosan a megfelelő sebességgel forog.

Az elektromágneses spektrum más sávjaiban további megfigyelésekre van szükség ennek a csillagászati rejtélynek a megoldásához. Most, hogy a GLEAM-et észlelték, a kutatók az MWA archív megfigyeléseibe is beleássák magukat, hogy megnézzék, felbukkantak-e valaha hasonló objektumok.

Karrier vagy anyaság?
Mindketten a karrierjük csúcsán lettek várandósak: Rubint Réka és Nagy Adri is. Nincs igazság! Legalábbis azügyben, ...
Az életükkel fizettek a szerelemért
Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő – tartja a mondás. Ez pedig úgy tűnik, a történelem számos diktátorára i...
Őrült trend: Síkosítóval sminkelnek
Újabb sokkoló videós trend terjed az interneten: síkosítóval sminkelnek a fiatalok. Egészen pontosan az úgynevezett ...
Megtalálta a szerelmi bánatra a gyógyírt
Minden titkot tud rólunk, ő a legmegbízhatóbb társ, van akinek egy életen keresztül. Gyerekeknek és felnőtteknek is ...
Erotikus álmával sikeres Kozsó lánya
Talán nincs ember Magyarországon, aki ne hallotta volna Kozsó nevét, ne ismerné a dalait. És van egy ember, Amandána...
Tények reggel teljes adás, 2022. május 23., hétfő
GYILKOSSÁG - Kollégája késelt halálra egy nőt egy veszprémi gyárban. A férfi féltékenységből szúrhatott az öltözőben...
Temetésen ragadta meg az utolsó esélyt Polgár Tünde, de életre szóló sebet ejtettek rajta
Úgy érzi, fájdalma az idő múlásával sem fog enyhülni.
Nagy lesz a napi hőingás
időjárás-jelentés, 2022. május 23., hétfő, reggel
Ismét nevetséges indokkal panaszolták be a mentősöket, de itt a válasz
Nem ez az első olyan eset, amikor a mentőket azért éri rágalom, mert életet mentettek.
Felkavaró látvány: késő estig helyszíneltek a rendőrök, egy 10 éves kisfiú az áldozat
A fiú életét már nem lehetett megmenteni.