Szijjártó Péter: Magyarországnak és Európának is érdeke a magas szintű együttműködés Kínával

Magyarországnak és Európának is érdeke a magas szintű együttműködés fenntartása Kínával, enélkül nem lenne garantálható a gazdaság versenyképessége, a kötelékek elvágásának következményei pedig tragikusak lennének - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

A tárcavezető a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszélését követően arról számolt be, hogy a legfőbb téma az ukrajnai háború és annak lezárása volt. Üdvözölte, hogy Kína rendkívül aktívan fellép a béketeremtés érdekében, és megköszönte ezen erőfeszítéseket.

"A kínaiak által előterjesztett béketerv az, amely a leginkább közel áll a mi elképzelésünkhöz is. Ennek két oka van, egyrészt a békéről szól, másrészt meg létezik. Nem nagyon van sajnos más olyan béketerv, amely elismerné azt, hogy a csatatéren nincs megoldása ennek a háborúnak" - mondta.

Majd rámutatott, hogy a rendezési javaslat nem arra játszik, hogy az idő múlásával javulhatnak a béke feltételei, hanem arra, amit a magyar kormány is vall, hogy a békének az idő előrehaladtával romlanak a lehetőségei.

A kínai béketerv sikere Magyarország nemzeti érdekével egybeesik, Magyarországnak ugyanis számos okból az az érdeke, hogy végre béke legyen Ukrajnában, és azt látjuk, hogy bár Európában továbbra is egyfajta háborús pszichózis uralkodik, a világ döntő többsége már a háború végét várja

- tette hozzá.


Majd érintette a "rendkívül aggasztó" izraeli helyzetet is, s hangsúlyozta, hogy ha nem sikerül elkerülni az eszkalációt, az könnyedén elvezethet az emberiség történetének egyik legszörnyűbb humanitárius katasztrófájához.

Szijjártó Péter közölte, hogy szó volt a gazdasági kérdésekről is, és úgy vélekedett, hogy "már egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy ha egy kínai beruházás Európába jön, az nagyon nagy valószínűséggel Magyarországra jön".

Aláhúzta: a kínai beruházások nélkül rendkívül nehéz lett volna növekedési pályán tartani a gazdaságot, ezek nélkül hazánk nem elől járna, hanem visszaesne a jelenlegi világgazdasági átalakulásban. Emellett arra is kitért, hogy a tavalyi 6,5 milliárd eurós beruházási rekordot idén meg fogják duplázni, és ennek is a nagy része Kínából érkezik.

Szavai szerint ebben hatalmas szerepe van annak, hogy Magyarország a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontja lett, mégpedig főleg az európai gazdaság jövőjét meghatározó autóiparban.

Tehát aki az elektromos autóipari beruházásokat támadja Magyarországon, az igazából munkahelyek tízezreit veszélyezteti, ezáltal családok tízezreinek megélhetését teszi kockára

- fogalmazott.


Leszögezte, hogy Magyarországon mindhárom német prémium autógyártó gyártási kapacitással bír, és emellett a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül rövidesen öt is jelen lesz.

"Hogyha ezen elektromos autóipari beruházásokat nem hoznánk Magyarországra, akkor a technológiai forradalomnak a vesztesei közé tartoznánk. Így azonban az elektromos autóipari forradalom győztesei közé tartozunk, az egyik legnagyobb győztese vagyunk ennek az átalakulásnak" - jelentette ki.

Illetve figyelmeztetett, hogy ezáltal biztosítható a gazdasági növekedés és elkerülhető a munkahelyek tömeges elvesztése.


A miniszter a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése kapcsán hangsúlyozta, hogy ez a zászlóshajója a Kína és Közép-Európa közötti infrastrukturális együttműködésnek, amelynek nyomán hazánk is vezető pozícióra tehet szert a görögországi kikötőkbe behajózott kínai áruk Nyugat-Európába szállításában.

"Ha nem csinálnánk meg ezt a beruházást, akkor ezen árukat másfelé vinnék (.) A beruházást 2025-re be fogjuk fejezni, a szerbek is befejezik, így Budapest és Belgrád között Európa egyik legmodernebb vasúti pályája áll majd mind a személy-, mind a teherforgalom rendelkezésére" - mondta.

Végül újfent felszólalt az európai és a kínai gazdaság egyesek által kívánatosnak tartott szétválasztása ellen. Emlékeztetett, hogy az európai-orosz együttműködés szálait egyesével vágták el az elmúlt másfél évben, annak ellenére, hogy ez adta a gazdasági növekedés alapját.

Most ez gyakorlatilag a múlté, és most Nyugat-Európából még ezen is túl akarnak menni, és nem elég, hogy kiütötték az európai gazdaságot, még le is akarják lőni, hogy véletlenül se tudja összeszedni magát valamikor

 - hangoztatta.


Majd aláhúzta, hogy kínai együttműködés nélkül nincs versenyképes európai gazdaság, a szétválasztás tragikus lenne és ellentétes lenne a magyar érdekekkel.

"Magyarország minden olyan észszerűtlen javaslatot el fog utasítani, akadályozni fog, amely a kínai-európai gazdasági együttműködést korlátozná vagy éppen megszüntetné, tehát nem fogjuk támogatni a kínai elektromos autóiparra kivetendő esetleges vámokat vagy más jellegű akadályozó tényezőket, és ellenállunk annak a nyugat-európai nyomásnak, hogy csökkentsük a gazdasági együttműködésünket Kínával" - tudatta.

Egész egyszerűen azért állunk ennek ellen, mert ha csökkentenénk a gazdasági együttműködésünket, akkor kevesebb munkahelyet tudnánk teremteni, és a gazdaság növekedési ütemét nem tudnánk ilyen mértékben garantálni

- fűzte hozzá.

Forrás: MTI / Címlapfotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

2023. október 16. 15:23
Karácsonyi kvíz: Most letesztelheti, mennyire rajong az ünnepért!
Csak pár másodpercet vesz igénybe.
Megrázó fotók: meghalt egy ember a Lurdy háznál
Rendőrök érkeztek a helyszínre.
Leszakadt egy erkély a VI. kerületben, ketten életveszélyesen megsérültek
Éppen falat bontottak az épület belső udvarában, amikor leszakadt az egyik erkély, és maga alá temetett két munkást.
Elképesztő piruettet vettek fel az M3-ason, egy sofőr nyári gumival korcsolyázott – Videó
Biztosan akadnak, akiket ez sem győz meg az abroncscseréről.
Óriási lángok csaptak fel az Auchan egyik raktárában, fiatalokat gyanúsítanak a gyújtogatással
A tűzoltók számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy gyújtogatás történt.
Egyre jobban van a lezuhant színésznő
"Jobban vagyok már. Lassan, de biztosan gyógyulgatok" - ezzel a hírrel jelentkezett először a balesete óta a Nemzeti...
Egyre jobban terjed a skarlát
Egyre jobban terjed a skarlát-fertőzés a gyerekek között. Idén több mint háromszor annyi beteg van, mint tavaly ilye...
100-al gázolta halálra a kerekesszékest
Száguldozó sofőr okozott halálos balesetet Vámosújfaluban. A férfi a furgonjával 100-al ment a faluban, amikor az id...
Ablakon kilógva törölte a szélvédőt
Kézi ablaklehúzóval tisztította az autó ablakát egy férfi a 6-os úton, Dunaújváros közelében. Menet közben, a jobb e...
Ön látja, mi van a képen? Sokan már feladták a találgatást
Többeknek tört már bele a bicskája egy optikai csalódásba.
Megdöbbentő felfedezés: valóban gyógyít a macskadorombolás
Ezek az autópályák válnak fizetőssé 2024-ben
Horrorbaleset az M1-es autópályán
Az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter Brüsszelben
Egy "élő bőr" védi a Kínai Nagy Falat az eróziótó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.