Szijjártó Péter: Magyarország lokális kivétel kell legyen a kontinentális válságban

A kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen az európai kontinentális válságban, amihez adottak is a megfelelő alapok, hiszen hazánk az elmúlt időszak minden kríziséből megerősödve került ki - szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.

2022. július 25. 12:58

A tárcavezető a Diehl Aviation Hungary Kft. tízéves jubileumi ünnepségén és csarnokavatóján közölte, hogy az elmúlt tíz-tizenegy évben számos válsággal, például pénzügyi, migrációs és egészségügyi krízissel kellett szembenézni, és ezek az "elemi erejű ütések rendkívüli mértékben megviselik a világ, de azon belül is Európa gazdaságát".

"Az európai gazdaság küszködik, szenved, és sajnos azt kell mondjam, hogy a feketeleves még valószínűleg hátra van, hiszen az az energiaellátási válság, amely itt a horizonton kirajzolódik, rendkívül nehéz jövőképet vetít az európai gazdaság elé" - jelentette ki. "Persze korábban hallottunk nyugat-európai politikusokat arról beszélni, hogy ők ezt már megoldották, Európa levált az orosz gázról, mindenesetre az elmúlt időszak riadalma és kissé kaotikus intézkedései nem ezt támasztják alá" - tette hozzá.


Majd kiemelte, hogy az ukrajnai háborúra adott európai válaszok nyomán éppen a szankciókat kivető kontinens szenved energiavészhelyzettől, és nem az az ország, amellyel szemben ezen intézkedéseket elrendelték. Szijjártó Péter leszögezte: a kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen a kontinentális válságban, amihez adottak is a megfelelő alapok, hiszen hazánk minden nehézségből megerősödve tudott kikerülni az elmúlt időszakban.

Mint mondta, ennek alapját az a tizenkét éve folytatott beruházásösztönző gazdaságpolitika adta, amely arra épül, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak az adóterhek, megszorítások helyett a válságok alatt is a munkanélküliség megelőzését támogatták, illetve olyan környezetet alakítottak ki, amelyben megéri dolgozni és munkahelyeket létrehozni. Szavai szerint ez a gazdaságpolitika válságállónak bizonyult, amit bizonyítanak a tavalyi beruházási, foglalkoztatottsági, növekedési és exportrekordok.

A miniszter tájékoztatása szerint a Diehl a most átadott, 2,5 milliárd forint értékű beruházásával immár a harmadik gyártócsarnokát építette fel Magyarországon, ahol repülőgép-alkatrészeket fog előállítani. A hazánkban 870 embert foglalkoztató vállalat projektjét az állam 867 millió forinttal támogatta. 

Kitért arra is, hogy a légi és űrjárművek gyártásával foglalkozó, 3300-nál is több embernek munkát adó hazai ágazat az idei év első öt hónapjában 34 százalékkal nőtt, termelési értéke így meghaladta a 70 milliárd forintot. Végül rámutatott: Magyarországon a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig tavaly elérte a 60 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és volumene az idei év első négy hónapjában is 7 százalékkal bővült.


Kapcsolódó tartalom: 

Kismamák a kánikulában
Félnek a strandon, bujkálnak a forróság elől a kismamák. Sorra dőltek meg idén a melegrekordok, az elviselhetetlen h...
Már első nap teltház a Szigeten
Külön jégkádat kért az öltözőjébe a fellépése előtt Dua Lipa. A brit énekesnő szerda este megtöltötte a Nagyszínpad ...
Felrobbant a Korda bomba!
Kétszer kellett eljátszani a legnagyobb slágerüket, rajongóik annyira őrületes hangulatba kerültek Korda György és B...
Szinte teljesen tehetetlenek vagyunk – komoly veszélyre figyelmeztet Rusvai Miklós
A szomszédban már halálos áldozata is van, védőoltás azonban még nincs ellene.
Túltolta a mézet, „detoxba” került az erdőben bolyongó kerge medve
Túl sok rododendronmézet ehetett és ettől kezdett el támolyogni, nyöszörögni egy medvebocs az északnyugat-törökorszá...
Tények teljes adás, 2022. augusztus 12., péntek
TRAGÉDIA - Nyomoz a rendőrség a Zalaegerszegen meghalt ötéves gyerek ügyében. Egy kisfiúra dőlt rá a több száz kilós...
Bomba forma pár nap alatt
Bikini body pár nap alatt? Valószínűleg ez lenne a legtöbb nő kívánsága a nyaralás előtt. Utánajártunk annak, hogy m...
Hajmeresztő videó: alulmaradt a Lamborghini a családi "tankkal" szemben
A szó szoros értelmében.
Remegő lábakkal várják a feladatokat
Több millió forinttal a zsebükben távoztak a héten a Város vs Vidék nyertes csapatai. Kedden három egyetemista fiú 3...
Férfiakat nyom le a szkanderes anyuka
100 kilós férfiakat nyom le szkanderban a fiatal anyuka. Brigitta tízszeres Európa- és négyszeres világbajnok. Több ...