Szijjártó Péter: Magyarország célja, hogy kimaradjon a háború okozta európai gazdasági recesszióból

Magyarország célja, hogy kimaradjon az ukrajnai háború okozta európai gazdasági recesszióból, ehhez pedig most is a korábbi válságokra adott nemzeti válaszra van szükség - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Somogyszobon.

2022. október 21. 14:49

Szijjártó Péter a Claessens-cégcsoport érdekeltségébe tartozó Agro-Build Kft. beruházásának átadóünnepségén arról beszélt: Magyarországnak az elmúlt tizenkét évben számos válsággal kellett megküzdenie, és ezekben az volt a közös, hogy az ország mindig erősebben jött ki a válságokból, mint ahogy belement.

Ez úgy lehetséges, hogy minden egyes esetben magyar érdekekre épülő, speciálisan magyar választ adtunk - jelentette ki a tárcavezető, aki úgy fogalmazott: "nem a nemzetközi mainstreammel úsztunk együtt, hanem kizárólag a magyar nemzeti érdek mellett döntöttünk". Így, utólag, azt tudjuk mondani, hogy minden esetben igazunk is lett - fűzte hozzá Szijjártó Péter.


A miniszter emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány idején is így volt: Magyarország nem várt a nyugati vakcinákra, hanem megvette a keletieket, és "meg tudtuk menteni sok százezer magyar ember életét".

Továbbá így volt ez a járvány gazdasági vonatkozásában is, hiszen nem a munkanélküliség finanszírozására fordítottuk a kormányzati forrásokat, hanem arra, hogy a munkanélküliség megelőzése érdekében segítsék a magyarországi vállalatok beruházásait - mutatott rá Szijjártó Péter.

Azt mondta, most, amikor háború van, egy speciális magyar választ adunk, amelynek keretében "minden erőnkkel azon vagyunk, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát és hazánk kimaradását a háborúból". A háború új világgazdasági realitást hoz el, és az európai kontinens gazdasága komoly recesszió irányába halad - közölte Szijjártó Péter, majd azt hangsúlyozta: "mi ebből a recesszióból is ki akarunk maradni".


Ehhez - mint magyarázta - "a már jól ismert nemzeti válaszra van szükség". Ez nagyjából úgy néz ki, hogy amíg újabb és újabb beruházások végrehajtásához segítjük hozzá a magyarországi vállalatokat, addig ki tudunk maradni a recesszióból - mondta a miniszter.

Közölte, az előbbihez az szükséges, hogy biztonságos környezetet garantáljanak a vállalatoknak három szempontból: garantálni kell a politikai stabilitást, a fizikai biztonságot és az energiaellátás stabilitását. "Magyarország mindhármat tudja biztosítani, és ez Európában egy kifejezetten egyedi helyzetet állít elő" - jelentette ki a tárcavezető.

Kitért arra, az energiaellátás tekintetében csütörtök éjszaka arattak újabb győzelmet, amikor is sikerült megakadályozni, hogy Brüsszelben olyan döntés szülessen, amely ellehetetlenítette volna - már rövid távon is - Magyarország földgázellátását. A hosszú távú gázvásárlásra vonatkozó szerződések mentességet élveznek az úgynevezett ársapkarendelet vonatkozásában - mondta. Szijjártó Péter szerint bizakodásra ad okot az is, hogy a beruházásoknak köszönhetően a magyar gazdaság a legnehezebb időkben kiválóan tudott teljesíteni. A 2021-es év, amely a világgazdaságnak fekete éve volt, az a magyar gazdaságnak rekordéve lett, és az idei év első felében is 7 százalékot meghaladó gazdasági növekedést tudunk felmutatni - jelezte.

Kiemelte, ebben a remek eredményben fontos szerep jutott azoknak a bátor vállalatoknak, amelyek a legnehezebb időkben sem a leépítésekben látták a kiutat, hanem újabb beruházásokat hajtottak végre. Ezen vállalatok közé tartozik a Claessens-cégcsoport - fűzte hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarországon a mezőgazdaság biztonságos működése nemzetbiztonsági kérdés. A magyar mezőgazdaság a nehéz időkben is kifejezetten jól teljesített, tekintettel arra, hogy a világjárvány alatt nem volt semmifajta ellátási zavar Magyarországon - mondta.


A miniszter közölte, a mostani beruházás hozzájárul a magyar mezőgazdaság működési biztonságának javításához, ugyanis az állattenyésztés biztonságához szükséges hátteret, technológiát biztosítja. Az 575 millió forintos beruházáshoz 280 milliós támogatást biztosított a kormány. Ennek köszönhetően létrejött egy új gyártó- és szerelőcsarnok, valamint megvalósult az itt lévő üzem kapacitásbővítése - mondta.

Szijjártó Péter szólt arról is, Somogy megyében a világjárvány miatt 34 vállaltnak adott a kormány 6 milliárd forint beruházásösztönzési támogatást. Ennek köszönhetően 13 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és több mint 5600 munkahely "menekült meg". Közölte azt is, hogy idén az első félévében a tavalyi rekordévhez képest 30 százalékkal több beruházás jött létre Somogy megyében.

MTI / Fotók: MTI

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Galambos Lajcsi a börtönbüntetésről, szerinte a játszmának még nincs vége
Először állt kamera elé az ítélet kihirdetése után. A legjobb esetben is további 14 hónapot kellene a rácsok mögött ...
Halállal végződött a buli, kést ragadott a 60 éves miskolci férfi
A helyszínen elfogták a rendőrök azt a férfit, aki egy kazincbarcikai hétvégi házban halálra szúrta ismerősét.
Kizuhant egy 13 éves fiú az egyik egri iskola emeleti ablakán
Kiesett az iskola ablakán, hat métert zuhant egy 13 éves fiú Egerben. Az eset még csütörtökön történt, a Tények pént...
Bajba került egy 1 és egy 5 éves gyerek a fővárosban, rendőrök siettek
A budapesti rendőrök egy 1 és egy 5 éves gyermeket, valamint azok szomszédját kísérték le egy XV. kerületi lakásból.
Szervezett bűnözés gyanújával őrizetbe vettek egy ügyészt
Szervezett bűnözés gyanújával a montenegrói rendőrség őrizetbe vette Sasa Cadjovic különleges ügyészt - közölte a mo...
Magyarországon is tarol a világ egyik legnépszerűbb ingyenes játéka
Gyilkosság történt Kazincbarcikán
Eladó London legkisebb lakása: egy csatornán úszó acéldoboz
Bekövetkezett, amitől mindenki félt: itt van Putyin bejelentése
Végignézte, ahogy élve elég a saját testvére