Szijjártó: felbecsülhetetlen értéket jelent Magyarországnak a szövetség Szerbiával

A szövetség Szerbiával felbecsülhetetlen értéket jelent Magyarországnak - hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a szerb kollégájával tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón,

Szijjártó Péter azt mondta: egyik szomszédságunkban háború van, egy másik szomszédos országban merényletet követtek el a békepárti, szuverén politikát folytató miniszterelnök ellen; a térségben uralkodó rendkívüli feszültség mellett a barátságnak és a kölcsönös tiszteletnek felbecsülhetetlen a jelentősége.

A miniszter gesztusként értékelte, hogy szerb kollégája, Marko Djuric a kinevezése utáni első hivatalos látogatásán Budapestre érkezett.

Az elmúlt években "nagyszerű dolgok történtek" Magyarország és Szerbia között - jelentette ki a magyar külügyminiszter. Kiemelte, a szomszédos országok közül Szerbia biztosítja a legtöbb jogot a magyar nemzeti kisebbségnek, "a kisebbségi jogok teljes tárházát" megadva a vajdasági magyarságnak, bevonva őket a kormányzásba, a döntéshozatalba.

Szijjártó Péter kiemelte, "Magyarország energiaellátásának biztonsága Szerbia kezében van", hiszen rajta keresztül történik Magyarország földgázellátása. Úgy fogalmazott "mindig nyugodtan alhattunk" a tranzittal kapcsolatban.

Magyarország, Szerbia és Szlovénia közös regionális áramtőzsdét is létrehozott, amely tovább növelte az ellátásbiztonságot és a folyamatos áremelkedés ellen is kiváló intézkedés volt - közölte a tárcavezető.


Meg fogják építeni a Magyarországot és Szerbiát összekötő kőolajvezetéket, Röszke térségében pedig Európa legmodernebb határátkelőjét. A jövő év végére igyekeznek befejezni a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal építését, és továbbra is biztosítják Szerbiának a földgáz tárolását - sorolta Szijjártó Péter.

Kitért arra, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökségére készül. Ez alatt közelebb hozzák Szerbiát az uniós tagsághoz; határozott céljunk, hogy megnyissák a csatlakozási tárgyalások harmadik fejezetét - ismertette.

"Elfogadhatatlannak, méltánytalannak és megalázónak" tartják, hogy Szerbiát már tizenöt esztendeje várakoztatja az Európai Unió, miközben "a Szerbia által biztosított lendületre ma a hanyatló formában lévő Európai Uniónak nagyobb szüksége van, mint a szerbeknek az uniós tagságra" - fejtette ki a külügyminiszter. Hozzáfűzte, felszólítják az uniós tagállamokat, hogy 'fejezzék be a képmutatást", és valljanak színt, miért gördítettek akadályokat a szerb csatlakozás haladásának útjába.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a jövő csütörtökön szavaz az ENSZ Közgyűlése arról a határozatról, amely a srebrenicai tragédiával összefüggésben "démonizálni kívánja a komplett szerb nemzetet". Magyarország nemmel fog szavazni, és ha szavaznak Koszovó tagfelvételi kérelméről az Európa Tanácsba, ott is nemmel fog szavazni - jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, álláspontja szerint meg kell várni, "amíg a Belgrád-Pristina párbeszéd sikerre vezet, és Koszovónak ezt követően lesz érdemes a nemzetközi szervezetekbe kérelmet benyújtania".


Marko Djuric megtiszteltetésnek nevezte, hogy hivatalos teendőit magyarországi látogatással kezdhette, "visszaigazolva az utóbbi években kialakult kiváló kapcsolatot, ami mindkét nép számára nagy örömet jelent".

A szerb külügyminiszter közölte, inspiráló a számukra az, amit Magyarország elért a nemzeti érdekek védelmében és a gazdasági növekedésben.

Örömét fejezte ki, hogy Magyarország tölti majd be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, nemcsak azért, mert Szerbiának és az egész régiónak lesz egy megbízható partnere, hanem mert Magyarország szerinte olyan vezető lesz, amely felelősséggel tekint az európai érdekre.

Megköszönte a támogatást az ENSZ-határozat ügyében, rámutatva arra, hogy "a régi sebek felnyitása bizonyos politikai körök részéről" feszültséget idézett elő a régióban a szerbeknél, horvátoknál, bosnyákoknál. Magyarország ebben is a stabilitást támogatja, ez felelősségteljes hozzáállás - állapította meg Marko Djuric. Aleksandar Vucic elnök üzenetét tolmácsolva kijelentette: "nem fogjuk elfelejteni a barátságot és a támogatást".

Köszönetet mondott továbbá a "példaértékű" nemzetiségi jogokért, amelyeket Magyarországon a szerb közösség élvez, és amiért "otthon érezhetik magukat a magyarországi szerbek".

Hiszünk a közös jövőben - hangoztatta a szerb külügyminiszter.

MTI/Fotók: MTI/Purger Tamás

2024. május 17. 16:53
Elvittek egy autót a Róna utcából, búcsút inthet a kocsinak a TV2
Nem jutottak szóhoz.
Lezuhant egy 20 milliós ország alelnökének gépe, senki sem élte túl
Az államfő közölte a szörnyű hírt.
Még mindig fájdalmai vannak Besenczi Árpádnak, őszintén vallott a vele történtekről
Hónapokig a hétköznapi dolgok is problémát okoztak számára.
Űrporból építőanyag és növénytermesztés: Sci-fibe illő magyar kísérleteket végez majd az űrben Kapu Tibor
A magyar kutatóűrhajós elmondta, a Hunor program célja az volt, hogy magyar űrhajós magyar kísérleteket végezzen el ...
Rakétatámadás ért kereskedelmi hajókat az Ádeni-öbölnél
Rakétatámadás ért két kereskedelmi hajót az Ádeni-öbölnél brit tengerbiztonsági ügynökségek vasárnapi közlése szerin...
Már bírom szuflával!
Újragombolt retro slágerek - édesapja régi nótáit porolta le Nádas György humorista és öntötte új formába egy budai ...
Bajnoknak születtem!
A legtöbb kilencéves gyerek szépen énekel, rajzol, sokan közülük már bicikliznek is. De képzeljék el, mi találtunk e...
Kétszer is majdnem meghaltam!
Kétszer is majdnem meghalt. Egy alkalommal kollégája lökte le a színpadról, mondhatni, hogy szerencsére, mert így ve...
Tények teljes adás, 2024. június 12., szerda
BUSZBALESET - Árokba borult egy gyerekeket szállító busz Kőszegnél, hatan megsérültek, a mentők kórházba vitték őket...
Foci vagy szex?
Focilázban ég az ország, szinte mindenki az Európa-bajnokság szombati mérkőzésére készül. A pályán a magyar és a svá...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.