Soros legfontosabb emberei: Anne Applebaum

Anne Applebaum amerikai újságíró egy ideje már nem szerepel az Action for Democracy tanácsadó testületében. De a szervezet aktív volt a lengyel választási időszakban, és az eredmény máris jelentkezik a családi előmenetelben - írja a Magyar Nemzet.

A rendszeresen publikáló Anne Applebaum, történészként is ismert amerikai–lengyel újságíró nevével számos helyen találkozhatnak mindazok, akik követik a világsajtót és benne a Kelet-Közép-Európáról szóló beszámolókat. Korábban szerepelt az Action for Democracy (A4D) nemzetközi tanácsadó testületében, amelynek tagjai közül ötükről írtunk már a napokban portrécikket. Az 59 éves, Pulitzer-díjas Applebaum nevét egy ideje már nem tüntetik fel honlapjukon, mégis bevettük e sorozatba, mert példája – mint látni fogjuk – azt mutatja, családon belül is gyümölcsözhet az amerikai székhelyű szervezet tevékenysége.

A Magyar Nemzet már beszámolt róla: a Korányi Dávid vezette A4D beavatkozott a 2022-es magyarországi választásokba – ezt a magyar titkosszolgálatok nemzetbiztonsági kockázatnak ítélték –, ahogyan a 2023-as lengyelországi parlamenti voksoláson is a centrista-liberális ellenzék mögötti erőket támogatta. Legutóbb itthon a szuverenitásvédelmi törvényt támadták. Mindez megelőlegezi, hogy a 2026-os országgyűlési választásokon milyen beavatkozásra lehet majd itthon számítani.


Isten és haza helyett Applebaum család

Az A4D maga említette a négy fontos választási „csatatere” között Lengyelországot, a demokrácia és a jogállamiság védelmére hivatkozva. A nemzeti-konzervatív Morawiecki-kormánnyal szemben a Donald Tusk vezette ellenzék holdudvarát támogatták, mint például a Strajk Kobiet (Női Sztrájk) elnevezésű feminista szervezetet, amely élen járt az abortuszpárti mozgósításban.

Összesen tizenkét szervezetnek juttattak támogatást közleményük szerint.

A lengyel liberális körök egyébként a legutóbbi népszámlálás alkalmával arra buzdították a polgárokat, hogy ne vallják magukat katolikusnak a szinte színtiszta katolikus országban. A szuverenista kormányoldallal szemben a Tusk vezette ellenzék Brüsszel-párti álláspontra helyezkedett. Tusk korábban az Európai Tanács és az Európai Néppárt elnöke is volt Brüsszelben.

Az őszi választások után Mateusz Morawiecki újabb kormánya már nem kapott bizalmat a lengyel parlamentben, Tuské viszont igen. A jelenlegi kabinet külügyminisztere Anne Applebaum férje, Radoslaw (Radek) Sikorski lett, aki korábban, 2007 és 2014 között betöltötte már ezt a posztot Tusk előző kormányában. Sikorski valaha konzervatív újságíró volt, sőt két éven keresztül – anélkül, hogy tagja lett volna a pártnak – a 2014 és 2023 között kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szenátori csoportjához tartozott.

De később ideológiailag hasonulhatott feleségéhez, aki szerint a PiS idegengyűlölő és nacionalista.

Fotó: Facebook/Anne Applebaum

Az amerikai sajtóban Kelet-Európa-szakértőnek számító, és ezzel számos elismerést, köztük 2010-ben még Petőfi-díjat is besöpört Applebaum mindenkiről így gondolkodik, aki nem a globális fősodor érdekeit szolgálja. Nem kivétel ezalól Magyarország és Orbán Viktor kormánya sem. Az alábbi tévéinterjúban, amelyet az MSNBC balliberális amerikai csatornának adott, Applebaum a minap azt mondta Orbánról, miután a kormányfő nem tette lehetővé, hogy az EU ötvenmilliárd eurós támogatást szavazzon meg Ukrajnának (a videón 5:00-tól 5:40-ig követhető): 

Ő valóban olyasvalaki, aki tönkretette a médiát és az igazságszolgáltatást az országában. Úgy átalakította a választókörzetek határait, hogy csaknem lehetetlen veszítenie, eddig legalábbis lehetetlen volt… Annak a bizonyítéka, hogy mit tehet egy nagyon elszánt, antidemokratikus, oroszpárti alak.


Mrs. Globalista

Mindenesetre a hazai balliberális sajtóban gyakran hivatkozott Applebaum minden olyan helyen otthonosan mozog, ahol a globalista fősodor és a háttérhatalom megjelenik. Sőt 2016-ban – igaz, némiképp ironikusan – a 444.hu számolt be arról, hogy az Applebaum–Sikorski házaspár meghívást kapott a háttérhatalmi Bilderberg-csoport soros ülésére, „hogy zárt ajtók mögött vitassák meg a világ sorsfordító kérdéseit”.

Néhány intézmény és szerkesztőség, ahol Applebaum tekintélyes pozíciókat foglalhatott el, kiváló hozományként a lengyelországi globalista oldalnak:

* Johns Hopkins Egyetem felsőfokú tanulmányok iskolája, Washington (főmunkatárs). Nyilván merő véletlenség, hogy az A4D köreiből Korányi Dávid és Bajnai Gordon mellett Charles Gati és Francis Fukuyama is helyet kapott ott.

* National Endowment for Democracy (NED), Washington (igazgatósági tag) – ez a szervezet az Action for Democracyhez köthető.

A NED lényegében a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) hivatalossá tett megjelenése külföldön – nyilvános közléseket idézve így írta le tömören az a nemzetbiztonsági dokumentum, amelyet a nyáron hozott nyilvánosságra az Országgyűlés szakbizottsága a dollárbaloldal-botránnyal összefüggésben.

* Külkapcsolatok Tanácsa, New York (tag) – ez az egyik legbefolyásosabb külpolitikai agytröszt az Egyesült Államokban.

* Minda de Gunzburg Európai Tanulmányok Központja, Harvard Egyetem, Cambridge, USA (vendégkutató).

* American Enterprise Institute, Washington (külső munkatárs) – neokonzervatív agytröszt.

* The Washington Post, The Economist, The New York Review of Books, The Atlantic, The Evening Standard, The Independent szerkesztőségei – különböző pozíciókban: tudósító, publicista, igazgatósági tag.

2016-ban Applebaum nyíltan kimondta a liberális 444.hu-nak, hogy mi a globalista oldal fő problémája a magyar és a lengyel kormánnyal, valamint a közép-európai és nemzeti érdekeket képviselő visegrádi négyekről:

Katasztrofális döntés volt a visegrádi országok részéről, hogy megpróbáltak egységesen fellépni a mainstreammel [fősodorral] szemben. Nagyon rossz üzenete van a nyugati országok felé. Amikor ebben az ügyben [ti. a migráció kérdésében] csoportként lépnek fel, azt a benyomást keltik Nyugaton, hogy ez így egyben Kelet-Európa: egy rasszista csoportosulás, akiről azt hitte a Nyugat, hogy sikerült integrálni, de itt a bizonyíték, hogy nem.

Most az Action for Democracy „mikroadományainak” bevonásával is tudtak változtatni ezen Lengyelországban. A „megfelelő” lengyel álláspont kidolgozásában pedig mostantól oroszlánrészt vállal Applebaum férje.  

2024. január 01. 11:10
Borzalmas tragédia történt egy ifjúsági fociedzésen, két rohammentőt riasztottak
A rendőrség vizsgálja a történteket.
Régóta halogatott lépésre szánta el magát a magyar énekes, egészségügyi okokkal magyarázza döntését
Egy korszak lezárult.
Üzemanyagár-változás: Ez vár a dízelesekre péntektől
Ezúttal sem mindenkit érintenek a fejlemények. 
Véletlenül átlépte hangsebességet egy utasszállító gép, sikítozva kapaszkodtak az utasok
Erre még a pilóta sem számított.
Lemondásra szólították fel az elítélt Varju László DK-s képviselőt
A bíróság bűnösnek mondta ki a baloldali politikust.
Kétségbeesve nyilatkozott a 60 kutyát tartó újszilvási nő, mindenét nekik adja, de az állatvédőknek kellett közbelépniük
60 kutyával élt együtt házában egy nő a Pest vármegyei Újszilváson. A nő a fűtés helyett is kutyatápra költött, vele...
Sokkoló verést vettek videóra Ócsán, kislányt ütött és rugdosott egy anya - videóval
Az áldozat elájult a verés közben, súlyosan megsérült. Kiderült, hogy miért támadott rá a nő. Megrázó felvételek köv...
Tények este teljes adás, 2024.február 23., péntek
FRONTÁLIS - Kisbuszok ütköztek Bárándnál, az egyik sofőr elaludt és átsodródott a szembe sávba, ahol letarolta a sza...
Tények este teljes adás, 2024.február 23., péntek
FRONTÁLIS - Kisbuszok ütköztek Bárándnál, az egyik sofőr elaludt és átsodródott a szembe sávba, ahol letarolta a sza...
Tények este teljes adás, 2024.február 23., péntek
FRONTÁLIS - Kisbuszok ütköztek Bárándnál, az egyik sofőr elaludt és átsodródott a szembe sávba, ahol letarolta a sza...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.