Soros legfontosabb emberei (3.): Charles Gati

Az 50-es évek magyar sajtójától vándorolt ki Amerikába, ahol Zbigniew Brzezinski barátja és egy későbbi hírszerzőfőnöknő férje lett. Szerinte véletlenek sorozata az élete. Kicsoda Charles Gati, az Action for Democracy tanácsadói testületi tagja, aki a Magyar Nemzet kérdédésre a holokauszttal és a kommunizmussal indokolta az A4D támogatását?

Az 1950-es években egy Gáti Károly nevű gyakornok fiatalember a Magyar Nemzetnél és más lapokban publikálva még reménykedhetett egy szebb kommunista jövőben. 

A legnagyobbak jó példáját követve alakítja ki a szovjet ifjúsági filmművészet sajátos arcát

– írta például elismerően Vaszilij Zsuravljev A vitorlás titka című mozijáról. Egy várpalotai népfrontbizottsági ülés után pedig annak a reményének adott hangot, a többnyire jószándékú, de passzív embereket kellene a népfrontnak a népi demokrácia eszméihez közelhoznia.

Hogy végül közelhozta-e, azt az újdondász nem várta meg, ugyanis az 1956-os forradalom után az Egyesült Államokban telepedett le, és Charles Gatiként, az ismert politológusként ma is ott él.

A 90. életévét taposó Gati ma másokkal, köztük a szintén magyar származású Kati Martonnal és Francis Fukuyama világhírű politikai filozófussal együtt jelenleg az amerikai székhelyű Action for Democracy (A4D) tanácsadó testületének tagja.

Ez a Korányi Dávid vezette szervezet beavatkozott a 2022-es magyarországi választásokba – amit a magyar titkosszolgálatok nemzetbiztonsági kockázatnak ítéltek –, ahogyan az idei lengyelországi parlamenti voksoláson is a centrista-liberális ellenzéki erőket támogatta. Legutóbb itthon a szuverenitásvédelmi törvényt támadták. Mindez megelőlegezi, hogy a 2026-os országgyűlési választásokon milyen beavatkozásra lehet majd itthon számítani.


Holokauszt, kommunizmus, diktatúrák

Arra a kérdésre kerestük a választ: miért támogat egy Budapesten született amerikai magyar egy homályos külföldi finanszírozású szervezetet a többször is demokratikusan újraválasztott magyar kormány ellenében?

Már a Gatihoz hasonló életpályát befutott – igaz, nála tizenöt évvel fiatalabb, de Washingtonban ugyanúgy befolyásos – Kati Marton esetében is felfigyelhettünk arra:

a zsidóüldözéshez és a kommunisták ámokfutásához hasonlította Orbán Viktor kormányfő „háborúját” Soros György ellen.

Martonnak a szülei holokauszttúlélők, Gati saját maga is az, Korányi Dávid pedig Facebook-posztjában így hivatkozott a felmenőire:

Családom a fasizmust különösen, de a kommunizmust is megszenvedte. A családi legendáriumból, elsősorban dédnagyamám holokausztnaplójából, meg persze a szakirodalomból jól ismerem a diktatúrák természetét.


Ezt az érvelési hibát a logikában reductio ad hitlerumnak, egyszerűbben szólva nácizásnak nevezik: elkövetője békés rendszereket akar tömeggyilkos diktatúrákkal összemosni.

Most igen hasonló választ kaptunk Gatitól is – ugyanúgy, mintha Magyarországon ma bárkit is üldöznének a származása miatt, és diktatúrában élnénk. 

Minden demokratikus iniciatívát támogatok. Aki átvészelte a holokausztot és a kommunista terrort, nem is tehet mást

– közölte a Magyar Nemzet megkeresésére rövid e-mail-üzenetben Gati, miért csatlakozott az A4D-hez. Mint hozzátette, annak tanácsadó testületéről nincs mit mondania, „mert soha nem ült össze”.

Ugyanakkor 1944 tapasztalata visszaköszönhetett Gati első megrázó amerikai élményében is, amelyről 2009-ban tett említést egy Népszabadság-interjúban. Egyúttal az európaiból amerikaivá válás nehézségeiről is beszélt.

Ez nagyon nehéz átállás: olyasmi, mint rövidhullámról hosszúhullámra váltani. Ezt az országot nem lehet csak európaiként megérteni. Voltak nehézségeim. Nehéz volt megszoknom az olyan fokú szabadságot, amit itt tapasztaltam, és ami sokszor szabadosságot is jelent. Megemlítek egy esetet. Egy bő évvel a kiérkezésem után, 1958 tavaszán történt: indianai diáktársaimmal dél felé vettük az irányt, és Floridába utaztunk. Ha jól emlékszem, Georgia államban álltunk meg egy motelnél, ahol ki volt írva: »Négereket, zsidókat és kutyákat nem fogadunk.« Meg voltunk döbbenve.

Johns Hopkins, CIA, CEU

Az átállás mégsem sikerülhetett rosszul. A Johns Hopkins Egyetem professzoraként Gati 2009. november 19-én jelen volt azon az egynapos, Washington melletti szimpóziumon (ez e-mail-üzenetváltással bizonyítható), amelynek témája Közép-Európa volt, a kinyomtatott program két felső sarkában pedig szervezőként a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), valamint az amerikai külügyminisztérium hírszerzési és kutatási irodája szerepelt.

A washingtoni Johns Hopkins Egyetemről már nemrég, Francis Fukuyamáról szóló cikkünkben is megírtuk, érdekes módon ő, valamint Korányi Dávid és az utóbbihoz kapcsolódó Bajnai Gordon exkormányfő is megfordult ott. Gati kutatóprofesszor, de az orosz tanszék vezetője is volt ott.

Mindenesetre úgy tudjuk, az említett Washington melletti tanácskozáson a magyarországi helyzet is szóba került, mégpedig abban a – mindenki számára nyilvánvaló – összefüggésben, hogy a Fidesz 2010-ben kormányra jut majd. Megvitatták a Jobbik és a Fidesz politikáját, valamint előbbi finanszírozási hátterét. Ekkoriban az amerikaiak már mindkét párt térnyerésétől tartottak, noha különböző okokból.

Gati a 2010-es kormányváltás óta a Fidesz-kormányzás kérlelhetetlen ellenzője, aki a balliberális médiában, illetve a Soros György alapította magánegyetemen, a CEU-n is szívesen elmondja véleményét, a Népszavában pedig – vélhetően annak vezetésével ápolt jó személyes kapcsolata révén is – Washingtoni napló címmel saját rovatot is kapott.

Viszont nem mindenkinek nyilatkozik.

A CEU-n tavaly szeptemberben a mai Magyarországról szólva a Horthy-rendszerrel, illetve Rákosi Mátyás kommunista diktátor Amerika-ellenességével vont párhuzamot, majd amikor a közmédia riportere az Action for Democracy finanszírozásáról kérdezte, bárdolatlanul lerázta őt. Ezen a videón a kérdéses rész 17:45-től látható. A párbeszéd a következőképp alakul:

Császár Attila (MTVA): Mi a véleménye arról, hogy Amerikából támogatták a magyar baloldal választási kampányát?

Charles Gati: Nincs véleményem. Nem ezért vagyok itt.

Császár Attila: Ez kormánybuktatásra alkalmas pénz volt ez a kétmilliárd, mit gondol?

Charles Gati: Ilyen hülyeséget nem kérdezhet tőlem, ugye?

Gati a magyar sajtóhoz való hozzállása annál is érdekesebb, mivel az Orbán-kormányokkal szemben gyakran felemlegeti, hogy hazánkban szerinte sérül a sajtószabadság.

Charles Gati / Fotó: Facebook

Keresd a nőt!

Az MTI-ben megjelent hivatalos életrajza szerint Gati 1970 és 1986 között a New York-i Columbia Egyetem tanára és kutatóintézetének munkatársa volt. Itt barátkozott össze és került szoros munkakapcsolatba Zbigniew Brzezinskivel, az amerikai külpolitika egyik legnagyobb hatású stratégájával, egykori nemzetbiztonsági tanácsadóval. 1993–94-ben az amerikai külügyminisztérium tervező osztályán Európa- és Oroszország-ügyi főtanácsadóként alkalmazták, munkája középpontjában a NATO-bővítés állt. 2000 óta oktat a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi tanulmányok posztgraduális iskolájában.

Ahogy pedig Jim Carrey humorista átírta az ismert mondást, minden sikeres férfi mögött áll egy nő… És forgatja a szemeit…

Ez a Gati házaspár esetében – legalábbis az MTVA említett videóján – éppen így történik: a háttérben Toby Gati, a politológus felesége riadt arckifejezéssel figyeli a fejleményeket.

A 77 éves Toby Gati Oroszország-szakértő, aki helyettes államtitkári beosztásban éppen akkoriban, a 90-es években felügyelte Bill Clinton kormányában az amerikai külügy hírszerzési irodáját, amikor Charles Gati Washingtonban igazán befolyásossá lett. Ekkor készítették elő a közép-európai országok NATO-csatlakozását, Charles Gati pedig az említett főtanácsadói megbízást is kapta. Ez az iroda szervezte bő tíz évre rá a CIA-vel közösen az említett Közép-Európa-szimpóziumot.

Toby Gati Bill Clinton tanácsadójaként is szolgált, illetve az elnök mellett működő nemzetbiztonsági tanácsadói hivatal a posztszovjet államokért felelős főigazgatója is volt. Később pedig a Lukoil orosz energiaóriás igazgatótanácsába is beválasztották.

Mindeközben Charles Gati igen jó kapcsolatot ápolt a szintén budapesti születésű, nála néhány évvel idősebb Tom Lantossal (1928–2008), az amerikai képviselőház egyetlen holokauszttúlélő tagjával. Lantos a kétezres években a külügyi bizottság demokrata párti elnöke volt.

Gati Amerikában kétszer nyerte el a hidegháború idején alapított Marshall Shulman-könyvdíjat (sőt 1987-ben ő volt az első díjazott) a térségünkkel foglalkozó politológiai munkáiért. Magyarországon a 2002 és 2010 közötti balliberális kormányok idején magas állami kitüntetésekben részesült.

Korábban átfogóan is értékelte a pályafutását:

Az én életem alakulását nem annyira döntések, mint inkább egyes helyzetek alakították. Inkább véletlenek sorozatáról van szó

– nyilatkozta 2009-ben.

Valóban: minél inkább beleássuk magunkat az élettörténetébe, annál jobban hiszünk a véletlenekben…

2023. december 29. 10:38
Kiürítették a kaposvári Virágfürdőt, 50 embert kellett biztonságba helyezni
Az eset kapcsán további vizsgálatok folynak.
Takács Péter: Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére
Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére.
Döbbenetes tábla díszeleg Szeged határában, világos üzenet fogadja az arra járókat
Egyelőre nem tudni, ki tette oda.
Csontvázakra bukkantak a Kodály Intézet felújításán, helyszíni fotók készültek
Az elhunytak túlnyomó többsége gyermek volt.
Beosontak Fásy Ádámékhoz, Zsüliett nem tudta elkerülni a betörőt
Zsüliett félelmében először mozdulni sem bírt.
Kisgyereket molesztált egy pedagógiai asszisztens az egyik budai óvodában
Szexuálisan zaklatott egy óvodást egy férfi Budapesten a 11. kerületben, hivatalosan szexuális kényszerítés miatt in...
Magyarországot is eléri az invázió, ez sokak életét megkeserítheti
A szakértő elmondta, mit tehetünk, ha meg akarjuk úszni.
Napos, felhős idő várható
Időjárás-jelentés, 2024. március 2., szombat
Tények Plusz adás, 2024. március 02., szombat
BEVÁLLALTUK, MEGNYERTÜK! - nagyot álmodtak, szupersztárok lettek, exkluzív interjú a Megasztár győzteseivel, a showm...
Gyilkosság történt Szőkéden
Bűncselekmény áldozata lett egy 68 éves férfi Szőkéden - közölte a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombat es...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.