Soltész Miklós: Magyarország továbbra is kiveszi részét a szolidaritásból

Az ukrajnai háborúban a béke megteremtése ugyan a nagyhatalmak feladata és lehetősége, a szolidaritás ugyanakkor mindannyiunké, és Magyarország továbbra is kiveszi részét ebből a szolidaritásból - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, a Regionális Menekültügyi Koordinációs Keretterv 2023 magyarországi fejezetének bemutatóján közölte: Magyarország a háború kezdete óta részt vesz az Ukrajnának szervezett segítségnyújtásban, majd idézte az ENSZ igazságos és tartós békét sürgető határozatát. A keretterv magyarországi bemutatóját az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Közép-európai Képviselete szervezte.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy a hat magyarországi karitatív szervezet tavaly a magyar kormány 3 milliárd forintos támogatásával valósíthatott meg segélyprogramokat Ukrajnában és Magyarországon az ukrajnai menekülteknek, valamint magyarországi adományozók további több mint egymilliárd forint értékű adományt gyűjtöttek össze. Kitért arra is, hogy az UNHCR 2,5 milliárd forintos támogatási szerződést kötött a hat karitatív szervezettel.

Szólt arról, hogy a magyar kormány és a magyar segélyszervezetek milyen módon nyújtottak segítséget a háború elől menekülőknek. Az elmúlt hétig Magyarországra több mint 1 millió 70 ezer menekült érkezett Ukrajnából, közülük több mint 500 ezer embernek tudtak valamilyen módon segíteni - mondta.


Az államtitkár méltatta azokat a kárpátaljai magyarokat, akik a háború kezdetétől önkéntesként segítettek a menekültek és segítőik közötti nyelvi akadályok lebontásában, majd az anyagi mellett a lelki segítségnyújtás fontosságát is hangsúlyozta. Soltész Miklós egyúttal hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is kiveszi a részét a szolidaritásból.

Roland Schilling, az UNHCR Közép-európai Képviseletének főképviselője arról beszélt, hogy Európa a második világháború óta legnagyobb menekültválságot éli át: az ukrán népesség mintegy egyharmadának el kellett hagynia a lakhelyét, közülük hatmillióan az országon belül kerestek menedéket, nyolcmillióan pedig átlépték az ukrán határt. Roland Schilling beszámolt arról is, hogy az ENSZ 3,9 milliárd dollárt szánt az ukránok helyben megsegítésére, emellett célirányosan támogattak hét úgynevezett befogadóországot, köztük Magyarországot.

Adriány Kincső, a United Way, a Regionális Menekültügyi Koordinációs Keretterv partnerszervezetének ügyvezető igazgatója az összefogás fontosságát kiemelve arról szólt, hogy szervezetük 4,3 millió dollárral segítette az ukrajnai menekülteket. Továbbra is elkötelezettek a mellett - tette hozzá -, hogy támogassák a menekülteket, és továbbra is azon lesznek, hogy aktív részesei legyenek a segítségnyújtásnak.


Az UNCHR az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a magyarországi humanitárius partnerszervezeteknek 63 millió dollárra van szükségük az ukrajnai menekültek támogatásához. Az ukrajnai háború immár a második évébe lépett, és ukránok milliói élnek az otthonuktól elszakítva részint az országon belül, részint szerte Európában. Ebben a helyzetben 37 magyar, illetve menekültek vezette magyarországi szervezet, az ENSZ érintett szervezeteivel együtt 63 millió dollárt kér, hogy a kormányzatnak az ukrajnai menekülteket támogató erőfeszítéseit kiegészítse - olvasható az összegzésben.

A Regionális Menekültügyi Cselekvési Terv (RRP) keretében kialakított együttműködésnek 2023-ban csaknem 40 partnerszervezete van, köztük menekültek által alapított és működtetett szervezetek is. Az így összefogott kisebb és nagyobb szervezetek a kormányzati támogatási programokat kiegészítve az ukrajnai menekültekért dolgoznak szerte az országban - írták.

Közölték: a válságkezelésre továbbra is szükség van, ám a cselekvés egyre inkább a menekültek beilleszkedésének segítése és a hosszú távú támogatások felé - beleértve a lakhatási támogatásokat - mozdul el. Mindemellett szükségesnek nevezték a menekültek védelmét szolgáló alapvető projekteket, köztük az információszolgáltatást, a jogi tanácsadást és a pszichoszociális segítséget azoknak a "pusztító következményeknek" az ellensúlyozására, amelyeket a háború következtében szenvednek el a menekültek, mindenekelőtt a nők és a gyerekek.

A kommüniké szerint az ukrajnai válság kezelésére kidolgozott Regionális Menekültügyi Cselekvési Terv, amelynek Magyarország is része, 2023 januárja és decembere között tíz országban 1,7 milliárd dollárnyi összegből szándékozik segíteni a menekülteknek. Több szektorból több szervezet összefogására épül a cselekvési stratégia, és a pénzügyi igény több mint 240 szervezet munkáját fedezi Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Moldovában, Romániában és Szlovákiában - írták.

Forrás: MTI/fotók: MTI/Máthé Zoltán

2023. március 08. 08:17
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Fitnesz 50+ csinálják utána!
Azt mondják a hozzáértők, hogy nemcsak férfiakra, hanem sok 50-es nőre jellemző a "kapuzárási pánik"... és hogy ilye...
A visszaszámlálás elkezdődött
Az utolsó erejével is küzd Valkusz Milán. A Sztárban Sztár leszek versenyzője úgy érzi, elfáradt, ennek ellenére igy...
Elfajult a celebháború
Tavaly óta nem csillapodnak a kedélyek a zenei világban. Az ország legfiatalabb és legnézettebb előadói ismét egymás...
Nem bűnös!
Másodfokon sem találták bűnösnek L. L. Junior volt feleségének a barátnőjét, ő fogta a kezét a hároméves kisfiúnak, ...
Ők az ország hősei!
Hősként tekint rájuk az ország. Lehet is! Két paksi családapáról van szó, akik nem képzett kutatómentők, egyszerű hé...
Megszólalt kisfia halálos balesetéről L.L. Junior
Ismert férfi kezdett udvarolni Szabó Zsófinak
Kialakult a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének mezőnye
Reagált a közkedvelt androidos mobilgyártó: távozik Európából vagy sem?
Csecsemő kislánynak nevezteti magát egy 65 éves férfi, aki pelenkákat lopott magának egy bölcsődéből