Soltész Miklós: Magyarország továbbra is kiveszi részét a szolidaritásból

Az ukrajnai háborúban a béke megteremtése ugyan a nagyhatalmak feladata és lehetősége, a szolidaritás ugyanakkor mindannyiunké, és Magyarország továbbra is kiveszi részét ebből a szolidaritásból - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, a Regionális Menekültügyi Koordinációs Keretterv 2023 magyarországi fejezetének bemutatóján közölte: Magyarország a háború kezdete óta részt vesz az Ukrajnának szervezett segítségnyújtásban, majd idézte az ENSZ igazságos és tartós békét sürgető határozatát. A keretterv magyarországi bemutatóját az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Közép-európai Képviselete szervezte.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy a hat magyarországi karitatív szervezet tavaly a magyar kormány 3 milliárd forintos támogatásával valósíthatott meg segélyprogramokat Ukrajnában és Magyarországon az ukrajnai menekülteknek, valamint magyarországi adományozók további több mint egymilliárd forint értékű adományt gyűjtöttek össze. Kitért arra is, hogy az UNHCR 2,5 milliárd forintos támogatási szerződést kötött a hat karitatív szervezettel.

Szólt arról, hogy a magyar kormány és a magyar segélyszervezetek milyen módon nyújtottak segítséget a háború elől menekülőknek. Az elmúlt hétig Magyarországra több mint 1 millió 70 ezer menekült érkezett Ukrajnából, közülük több mint 500 ezer embernek tudtak valamilyen módon segíteni - mondta.


Az államtitkár méltatta azokat a kárpátaljai magyarokat, akik a háború kezdetétől önkéntesként segítettek a menekültek és segítőik közötti nyelvi akadályok lebontásában, majd az anyagi mellett a lelki segítségnyújtás fontosságát is hangsúlyozta. Soltész Miklós egyúttal hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is kiveszi a részét a szolidaritásból.

Roland Schilling, az UNHCR Közép-európai Képviseletének főképviselője arról beszélt, hogy Európa a második világháború óta legnagyobb menekültválságot éli át: az ukrán népesség mintegy egyharmadának el kellett hagynia a lakhelyét, közülük hatmillióan az országon belül kerestek menedéket, nyolcmillióan pedig átlépték az ukrán határt. Roland Schilling beszámolt arról is, hogy az ENSZ 3,9 milliárd dollárt szánt az ukránok helyben megsegítésére, emellett célirányosan támogattak hét úgynevezett befogadóországot, köztük Magyarországot.

Adriány Kincső, a United Way, a Regionális Menekültügyi Koordinációs Keretterv partnerszervezetének ügyvezető igazgatója az összefogás fontosságát kiemelve arról szólt, hogy szervezetük 4,3 millió dollárral segítette az ukrajnai menekülteket. Továbbra is elkötelezettek a mellett - tette hozzá -, hogy támogassák a menekülteket, és továbbra is azon lesznek, hogy aktív részesei legyenek a segítségnyújtásnak.


Az UNCHR az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a magyarországi humanitárius partnerszervezeteknek 63 millió dollárra van szükségük az ukrajnai menekültek támogatásához. Az ukrajnai háború immár a második évébe lépett, és ukránok milliói élnek az otthonuktól elszakítva részint az országon belül, részint szerte Európában. Ebben a helyzetben 37 magyar, illetve menekültek vezette magyarországi szervezet, az ENSZ érintett szervezeteivel együtt 63 millió dollárt kér, hogy a kormányzatnak az ukrajnai menekülteket támogató erőfeszítéseit kiegészítse - olvasható az összegzésben.

A Regionális Menekültügyi Cselekvési Terv (RRP) keretében kialakított együttműködésnek 2023-ban csaknem 40 partnerszervezete van, köztük menekültek által alapított és működtetett szervezetek is. Az így összefogott kisebb és nagyobb szervezetek a kormányzati támogatási programokat kiegészítve az ukrajnai menekültekért dolgoznak szerte az országban - írták.

Közölték: a válságkezelésre továbbra is szükség van, ám a cselekvés egyre inkább a menekültek beilleszkedésének segítése és a hosszú távú támogatások felé - beleértve a lakhatási támogatásokat - mozdul el. Mindemellett szükségesnek nevezték a menekültek védelmét szolgáló alapvető projekteket, köztük az információszolgáltatást, a jogi tanácsadást és a pszichoszociális segítséget azoknak a "pusztító következményeknek" az ellensúlyozására, amelyeket a háború következtében szenvednek el a menekültek, mindenekelőtt a nők és a gyerekek.

A kommüniké szerint az ukrajnai válság kezelésére kidolgozott Regionális Menekültügyi Cselekvési Terv, amelynek Magyarország is része, 2023 januárja és decembere között tíz országban 1,7 milliárd dollárnyi összegből szándékozik segíteni a menekülteknek. Több szektorból több szervezet összefogására épül a cselekvési stratégia, és a pénzügyi igény több mint 240 szervezet munkáját fedezi Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Moldovában, Romániában és Szlovákiában - írták.

Forrás: MTI/fotók: MTI/Máthé Zoltán

2023. március 08. 08:17
„Komolyan megviselt, nagyon féltem! – megtámadták Miss Moodot
Az énekesnő a megrázó esetről közösségi oldalán számolt be.
Vasvári Vivien Instagramon üzent szerelmének, ennél boldogabb nem is lehetne
Meghitt fotókat osztott meg közösségi oldalán.
Zabszem lehetett a 6-oson kocsikázó sofőr tomporában, két sávon is megbénította a forgalmat
A férfi először fékezéssel akarta büntetni a mögötte haladó sofőrt, majd inkább drasztikusabb megoldást választott.
Erdőtűz tombol Athén határában
Két települést kiürítettek szerdán a hatóságok.
Sírva vallott édesanyjával való kapcsolatáról Tóth Gabi, elárulta, miért fajult idáig a dolog
 Az énekesnő könnyek között, kendőzetlenül vallott az elmúlt 1 évről.
Saját követőit is bírálták Magyar Pétert
Újabb felvételek kerültek nyilvánosságra Magyar Péter botrányos viselkedéséről. Egy belvárosi szórakozóhelyen péntek...
Vásárlókra lövöldözött a szupermarketnél
Hárman meghaltak, és 11-en megsérültek, amikor lövöldözés tört ki egy szupermarket előtt Arkansasben, az Egyesült Ál...
Fegyveresek törtek be a sztárfocistához
Fegyveres támadók törtek be Roberto Baggióhoz még csütörtökön, és úgy fejen ütötték egy pisztollyal, hogy a 90-es év...
Rengetegen szurkoltak Kempf Zozónak
Rengetegen voltak kíváncsiak a városi sportágak olimpiai kvalifikációs versenyére a Ludovika campuson, sokan szurkol...
Magyarországon is terjed a szamárköhögés
Szamárköhögése volt annak a járványügyi szakembernek, aki néhány napja betegen, maszk nélkül végzett ellenőrzést egy...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.