Sikerült elérni az egyszámjegyű inflációt

„A kormány a tegnapi ülésén foglalkozott a gazdasági helyzettel. Hosszabb ideje, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta kénytelenek vagyunk ezt tenni” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, majd hozzátette: az EU által adott válaszreakciók nehezítették a helyzetet. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: „A legnagyobb ellenfelünk az infláció volt. A kormány az elmúlt egy évben a legfontosabb gazdaságpolitikai döntéseit azért hozta meg, hogy az inflációt le tudjuk törni.” 

Tavaly év végén azt a célt tűztük ki magunk elég, hogy idén év végére egyszámjegyű kell hogy legyen az infláció. Áttekintve a gazdasági helyzetet örömmel számolok be arról, hogy ezt a vállalást a kormány teljesíteni tudja – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, amelyről a Magyar Nemzet számolt be hosszabb összegzésében.

Kifejtette:

már októberben sikerült elérni a tíz százalékhoz közeli inflációs célt. A novemberi előrejelzések nyolc százalék körüli inflációt valószínűsítenek, a decemberi pedig hét százalék körül lesz.

Hozzátette: ennek megfelelően értékelte a kormány az idei évet a gazdaság egésze szempontjából. Már az infláció leküzdése komoly növekedési áldozatot követelt.

A héten megjelent OECD tanulmány szerint Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a reálbél 2023 második negyedévében

– tette hozzá.

Mint mondta, ez jelentős béremelést, és garantált bérminimumemelést jelent a jövő évtől. Hozzátette: a jövő év a gazdasági emelkedés, és a béremelés éve lesz. A kormány továbbra is olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek a gazdasági növekedést elősegítik – jelentette ki.

A kormány szintén az EU-s csúcstalálkozóra készülve tárgyalt a legújabb brüsszeli javaslatról, ez pedig a bővítési tárgyalási javaslat. A miniszterelnök hétfőn Berlinben találkozik a német kancellárral is, úgy látjuk, hogy ugyanazt az álláspontot helyes képviselni, mint a korábbi bővítések esetén is képviselt, előbb a folyamatban lévő, korábbi bővítésekről szóló tárgyalásokat kell befejezni. Már csak azért is, mert természetesen szolidárisak vagyunk Ukrajnával, mindig is elítéltük az orosz agressziót, és komoly támogatást adtunk anyagiakban és humanitárius támogatást is adtunk, de ez nem változtat a tényen, hogy Ukrajna nem teljesíti az EU-s tárgyalásokhoz szükséges feltételeket, nem teljesítette a háború előtt sem, legyen szó a nemzetiségekkel kapcsolatos ígéretekről vagy a koppenhágai kritériumokról, vagy a korrupció helyzeté – fogalmazott Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Junger korábbi nyilatkozatával egyet kell értenünk, hogy Ukrajna totálisan korrupt, nem érett az EU-s tagságra.

Hazánk azt a álláspontot képviseli, hogy valamilyen megkülönböztetett partnerséget érdemes felajánlani, de más módra nincs lehetőség – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Úgy összegezte:

Nem támogatjuk a közös hitelfelvételt, az integráció jelenlegi foka elenegedő és a közös eladósodás további integrációt jelent. 

Volt egy stratágiája, amely megbukott, egy stratégiai áttekinés szükséges, hogy mi az európai politika és hozzállás a jövőben. Ezt nem csak mi tartjuk indokoltnak, más tagállamok közül többen is ezt képviselik.

Mint ahogyan a miniszter mondta, azt látják, hogy egyre agresszívabban lépnek fel a migránsok a határon. A határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek. Egyre több a józanész irányba mutató hang hangzik egyes európai politikusoktól, addig az EU jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet.

Erre jó példa, hogy Brüsszel napi bírságot akar fizettetni Magyarországgal, mert a migránsokat megállítjuk a határon.

"Ez elfogadhatatlan" – mondta Gulyás Gergely. Mint tájékoztatott, az idegenrendészeti törvény szigorítását is megtárgyalta a kormány. „Szigorúan szabályozzuk azt, hogy milyen jogcímeken lehet Magyarországon tartózkodni. Minden tartózkodás meghatározott időre szól. Aki a törvényeket nem tartja be, azt azonnal ki kell toloncolni az országból” – jelentette ki. Mint mondta, a magyar munkahelyeken amíg magyar munkaerő van, addig magyar munkaerőnek kell ezeket a pozíciókat betölteni.

Nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint ahány betöltetlen álláshely van

– jelentette ki. A miniszter elárulta, a kormány tárgyalt a digitális állampolgárságról is, ennek az a célja, hogy az ügyintézés mobiltelefonon is megtörténhessen. A közműszámlákat is el tudják intézni itt a magyar állampolgárok.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a posta hamarosan elkezdi kiküldeni a kiegészítő nyugdíjemelést, amely pénteken érkezik. Akinek a postás hozza, az tizedike után számíthat rá. A kiegészítést januárig visszamenőleg fizetik ki.

„A kifizetés 2,5 millió embert érint. Erre 190 milliárd forintot fordít a kormány. Ez 6500 forintot jelent havi szinten, éves szinten pedig a tizenharmadik havi nyugdíjjal együtt 85 ezer forintot jelent átlagosan” – fogalmazott. Mint mondta, januárban újra emelni fogják a nyugdíjakat, ezúttal hat százalékkal illetve a tizenharmadik havi megemelt nyugdíjjal is számolhatnak az idősek.

Azt lehet látni, hogy a Covid ideje alatt erősödött fel az online térben az adathalászat bűnözés: az idei év január 9515 ilyen bűncselekmény és volt nyolcmilliárdos kár, komoly ágazattá nőtte ki magát.

A leggyakorabbi elkövetés az adathalász módszer, a telefonon tárolt adatok felhasználása, hogy hozzájussanak a bankszámla adatokhoz.

A kormányszóvivő szerint, azért, hogy minél jobban fel lehessen lépni ez ellen, a belügyminisztérium háromszáz fős kiber nyomozói hálózatot hoznak létre, a szervezetfejlesztés létrejött és kibernyomozói hálózat jött létre 293 fővel, a nemzeti védelmi fővel pedig 15 fő biztosítja majd, hogy a jövőben az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elkerülhetőek legyenek.

Országos lefedettséggel dolgoznak majd, valamennyi vármegyei kapitányságon létrejött 4-9 fős csoport, hogy megelőzzék ezeket az eseteket. A bankok együttműködését is várják, nézzék át a jelenlegi protokollokat, hogyan tudnak ők is segíteni és a lakosságot is kérjük, hogy fokozott figyelemmel kezeljék ezeket a helyzeteket.

Az M1 kérdésére, mely szerint a kiber bűncselekményekből származó összegek jelentős része Ukrajnába szivároghat át, elmondták: A kormánynak van erről információja, folyik egy nyomozás, jelentős része ezeknek, húszmilliárdos nagyságrendű összegekről beszélünk. Ez nem egy egyedi bűnelkövetési mód, hanem egy szervezet épült rá. Ezeknek a milliárdoknak jelentés része Ukrajnába ment, amint a Belügyminisztérium pontosabb adatai lesznek, tájékoztatást adnak majd a nyomozásról.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Nemzet kérdésére, a nemzeti konzultációval kapcsolatban kifejtette, azért fontos, hogy két választás között is megkérdezzék a lakosságot, és a napokban elkezdik a postázását a kérdőíveket, míg a kérdések hamarosan nyilvánosak lesznek.

Miután eddig több százezren vagy épp több millióan éltek ezzel a lehetőséggel és joggal, úgy véljük, hogy ez egy sikeres intézmény

– közölte Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, mely szerint mi az álláspontja a kormánynak arról, hogy a Társaság a Szabadságjogokért a bírósághoz fordult annak a férfinak az ügyében, aki november 22-én palesztinbarát tüntetést kezdeményezett, Gulyás Gergely elmondta: Várjuk a bíróság döntését. Világossá tettük, hogy terroristák mellett nem lehet tüntetni, egyébként, ha valaki nem terroristák mellett akar tüntetni, akkor a gyülekezési jog kellően széles körben határozza meg a demonstráció feltételeit. A mi véleményünk világos, vannak olyan szélsőséges esetek, a 2013-s alkotmánymódosítás kapcsán széleskörű egyetértés volt az országban, amikor szélsőséges vélemények kifejtését igenis lehet korlátozni.

A német sajtókban megjelentekre, mely szerint év végéig hozzájuthat az uniós forrásokhoz, Gulyás annyit mondott: Nincs ilyen információnk, ez egy zsarolási kísérletet látunk Brüsszel részéről, amely eredménytelen lesz.

A déli határhelyzet és nemzetbiztonsági jelentésből napvilágra került információkból tervezi a kormány, hogy fizikai és jogi értelemben tovább erősítsék-e a határvédelmet. A kérdésre a miniszter elmondta: – Azt tervezzük, hogy a hatékony szabályozásunkat meg akarjuk védeni. Akkor, amikor Nyugat-Európában ellenőrzés nélkül, háborús övezetből érkező migránsokat, köztük terroristákat megtapsolták a pályaudvaron és éltették azokat az embercsempészeket, akik behozták őket Európába, akkor Magyarország ennek ellenállt és létrehozott egy tranzit zóna rendszert - idézte fel. Ezt az Unió a luxemburgi bíróság jogszerűnek minősítette, emberi jogok európai bírósága viszont jogellenesnek minősítette, emiatt bezártuk és közöltük, hogy a magyar külképviseleten lehet beadni a menedékjogi kérelmet. A bizottság eljárás indított ellenünk, janárban várható döntés ebben az ügyben.

Amit az Európai Bizottság tesz ebben az ügyben, az nem csupán a józan ésszel nincs összhangban, nem csak Európa érdekeivel nincs összhangban, de még a saját szavaival sem, hiszen most már ők is a külső határok védelmének fontosságáról beszélnek, ehhez képest, akik ezeket a külső határokat megvédik, eljárásokat indítanak és napi bírságot akarnak kiszabni.

Gulyás Gergely azt is elmondta: A határvédelemre 650 milliárd forintot költöttünk, amelynek egy százalékát sem kaptuk vissza, ha megbüntetnek minket, akkor mi pedig duplán fizetünk emiatt. Azoknak viszont nem kell szankcióval számolnia, aki nem védi meg a határait – fejezte ki ellenérzést a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szentkirályi Alexandra az inflációval kapcsolatos hatósági ellenőrzésekről kifejtette, vannak olyan bírságok, amelyeket még most szabnak ki, jelenleg is tartanak ezek az eljárások. Az árstoppal kapcsolatos bírságok összege - amelyek még nem a végleges számok, hiszen jelenleg is több száz eljárás zajlik - meghaladják a hatmilliárd forintot: 2051 eset van eddig, de összesen 2800 eset van, ahol a bírságot valószínűleg kiszabják. Összességében 1278 üzletet vizsgáltak eddig, 13 százalékos volt a jogsértés, 50 határozat született. A kiszabott bírságok száma 134 millió forint fölött jár már, a leggyakrabban nem tüntették fel a boltok az árcsökkentést. Az online árfigyeléssel kapcsolatban is zajlik az ellenőrzés, több mint hatszáz üzletet vizsgáltak eddig. A boltok komolyan veszik mind az árstopot, és a bírságokat is befizették.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre elmondta, az uniós források nélkül is működik az ország, de ez egy versenyképességi probléma, és durva jogtiprás.

Jövő kedden nyújtja be a szuverenitásvédelmi törvényt a Fidesz-frakció – jelentette be Gulyás Gergely.

Bűncselekménnyé nyilvánítják, ha egy párt külfödről kap támogatást

– tette hozzá.  

2023. november 09. 15:02
Karácsonyi kvíz: Most letesztelheti, mennyire rajong az ünnepért!
Csak pár másodpercet vesz igénybe.
Megrázó fotók: meghalt egy ember a Lurdy háznál
Rendőrök érkeztek a helyszínre.
Leszakadt egy erkély a VI. kerületben, ketten életveszélyesen megsérültek
Éppen falat bontottak az épület belső udvarában, amikor leszakadt az egyik erkély, és maga alá temetett két munkást.
Elképesztő piruettet vettek fel az M3-ason, egy sofőr nyári gumival korcsolyázott – Videó
Biztosan akadnak, akiket ez sem győz meg az abroncscseréről.
Óriási lángok csaptak fel az Auchan egyik raktárában, fiatalokat gyanúsítanak a gyújtogatással
A tűzoltók számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy gyújtogatás történt.
Ez vagyok én!
Gáspár Zsolti vagy ahogy mindenki ismeri, Zsolt gazda egy teljesen új arcát mutatta meg. Időt és energiát nem sajnál...
Tények teljes adás, 2023. december 11., hétfő
GYILKOSSÁG - Gyerekei szeme láttára ölte meg a feleségét egy sajószentpéteri férfi, 13 késszúrással végzett az asszo...
Télen is a Balaton
Több híresség és hazai vállalat vezetője is arra hívják fel a figyelmet, hogy nyár után is van élet a magyar tengern...
Büszke vagyok rájuk!
Rubint Réka rendhagyó Mikulás napi edzésén igazi karácsonyi hangulat uralkodott. Az órára érkező csapat tagjai nem é...
Mi is szoktunk félni!
Magyar világrekord született méghozzá egy led-artista párnak köszönhetően. 18 méter magasból végezték el egyedülálló...
Képeken a magyar női kéziválogatott csodálatos fordítása a világbajnokságon
Ronaldo gólt lőtt, majd az ellenfél szurkolóit hergelte - videó
Hihetetlen összeállítás: különleges lények híres filmekben, jelmezben és jelmez nélkül - fotók, videók
Pálinger Katalin: Ekkora szívvel bármit el lehet érni
Félmeztelenül mutogatja óriási melleit a világ legszexibb nője - fotók

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.