család
rétvári bence

Rétvári Bence: a család értékét bármi áron őrizni kell

Vannak olyan alapértékek, amelyeket - bármilyen nehézség is adódik - minden körülmények között őrizni kell, ilyen érték a család.

Rétvári Bence hangsúlyozta: jöhet bármi a világ és az ország sorsában - gazdasági krach, járványidőszak, háború, szankciók vagy energiaár-robbanás - a magyar kormány akkor is minden évben új családtámogatásokat vezet be. "Nincs olyan nehézség, amikor ne lenne bővülés. A magyar családok támogatása terén minden évben egyet lépünk előre" - fogalmazott.

Hozzátette: a rendszerváltást követő húsz évben minden válsághelyzetben rögtön a családoknál húzták meg a nadrágszíjat a kormányok, ez azonban 2010-től gyökeresen megváltozott. Mint mondta, a friss házasok támogatásától vagy a gyermeket tervező, akár meddő párok segítésén át egészen a gyermek felnövekedéséig minden életszakaszban és helyzetben segíti a kormány a családokat, és nincs olyan gazdasági visszaesés, amely miatt ettől visszalépnének.

Magyarországon rendkívül fontos a családokról, asszonyokról, férfiakról beszélni, de míg nálunk ez természetes, addig tőlünk nyugatabbra ez már-már lázadással, forradalommal, szabadságharccal egyenértékű - vélekedett az államtitkár, aki egyúttal rögzítette: "nincs az a zsarolás, ami miatt a gyermekek nevelését kiadnánk a családok kezéből, és nem engedhető meg, hogy ideológiai csatatérré tegyék az iskolákat, óvodákat".

Az államtitkár szerint Brüsszelben "át akarják definiálni" a család fogalmát, pedig az állam feladata nem az, hogy megpróbálja jogszabályokkal átírni az emberek gondolkodását, hanem hogy elfogadja azt, hogy a család fogalma messze megelőzte az állam, a jog vagy bármilyen közjogi forma kialakulását.

Rétvári Bence rámutatott, nem igaz az a sztereotípia, amely szerint a nők politikai megjelenése baloldali, munkásmozgalomból fakadó eredmény. Magyarországon az első női parlamenti képviselő a kereszténydemokrata Slachta Margit volt, és a keresztény politikusnők közül került ki az első köztársasági elnök is, Novák Katalin személyében - idézte fel.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Európában nem létezik egységes fogalom arra, mit tekintünk családnak, házasságnak, a magyar alaptörvény azonban világosan meghatározza ezt.
Magyarország alaptörvénye hitet tesz amellett, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság és a szülő-gyermek kapcsolat, illetve kimondja azt is, hogy a házasság önkéntes elhatározás alapján születik meg, valamint hogy az anya nő, az apa pedig férfi - magyarázta, hozzátéve: a kormány nőpolitikai gondolkodásában is ez az egyensúly, harmónia jelenik meg.

Legyen szó a szociális védelem, a foglalkoztatás vagy éppen a döntéshozatalban való részvételről, a nők jogainak érvényesítését a férfiak és nők kiegyensúlyozott együttműködésében látjuk - húzta alá a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia közölte: nagy eredmény, hogy a családtámogatási formák az Európát sújtó nehéz gazdasági helyzetben még bővülni is tudtak. A család a legfontosabb érték - húzta alá.

Az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója és Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke. A "Keresztény asszonyok a családért" elnevezésű nyilatkozat aláírásával a három szervezet - tapasztalva "a keresztény tanítások, a nemzetek és a családok elleni heves támadást" - elkötelezte magát a hit, a család, a nemzet, a közösség és az anyaföld, egyént és közösséget megtartó "sarokkövek" védelme mellett.

Az együttműködés keretein belül a szervezetek hangsúlyozni kívánják többek közt a nők családban és társadalomban betöltött egyedi szerepének fontosságát, valamint a társadalom alapegységének, a családnak kitüntetett értékét, "amely nélkül nincs jövő és nincs nemzeti megmaradás sem". Az aláíró felek közös rendezvényeket szerveznek, javaslatokat készítenek elő, egyúttal csatlakozásra hívnak minden olyan szervezetet, amely egyetért alapértékeikkel és szívesen kiáll azok mellett. Az esemény zárásaként levetítették "Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László" című dokumentumfilmet - közölte az MTI.

Képek forrása: MTI/Kovács Tamás

2023. március 24. 13:05
Anyaszült meztelenül ment be a Szent Péter-bazilikába egy férfi, döbbenetes fotók készültek
A biztonságiak vitték el.
Érkező vonat elé hajtott barátaival egy 19 éves sofőr, a legfiatalabb utas még csak 16 volt
Az egyik utas életét már nem tudták megmenteni.
Suhajda Szilárd tragédiája: A legfontosabb kérdésre találhatták meg a választ
A hegymászó eddigi teljesítménye is csak a csodával magyarázható.
Robbantással fenyegették a bíróságot
Bombarobbantással fenyegették meg a kispesti bíróságot szerda reggel, ezért ki kellett üríteni az épületet. Összesen...
A bicikliúton ment több mint 100-zal
Hajmeresztő felvételt rögzített egy autós Győr és Komárom között. Egy elektromos autó legalább 100-zal száguldott a ...
Nem keresnek túlélőket a tragédia után
Nem keresik tovább a túlélőket az indiai vonatbaleset helyszínén a mentőcsapatok. A roncsok nagy részét is elszállít...
Most először láttak medvét Szabolcsban
A vadaknak kirakott kukoricát szagolgatta egy medve, amelyet egy automata etető előtt fotózott le a vadkamera Szabol...
50 ezer forintba kerülhet a strandolás
Akár 50 ezer forintba is kerülhet egy családnak egy egész napos strandolás. A büfék országszerte drágultak, a sajtos...
Magas az UV, felhős időben is lehet égni
Sétáltak, bicikliztek az emberek, sokan kihasználták a jó időt, főleg az ország délnyugati részén. Nagyon erős volt ...
Hirtelen tolatott a terhes nő autójának
Egy terhes nő vezette azt az autót, aminek nagy lendülettel nekitolatott egy férfi a főúton, Kisnémediben. A baleset...
Így készül a legfinomabb csirkesteak - videó
Máris látszik Messi távozásának hatása a Paris Saint-Germainen
Leeshet a Google okosórájának hátlapja
Szoboszlaiból hős lett, Benzema és Messi drámaian búcsúzott, Ronaldóék kudarcot vallottak
Együtt sírt Ibrahimovic a szurkolókkal és a csapattársakkal - videó