Orbán Viktor: Európa fekete bárányként kezel, mert a szabadságot és a békét képviselem

Róma, 2023. június 16., péntek (MTI) - A magyar kormány demokratikus és a nép akarata szerint cselekszik, Brüsszelből szovjet típusú vezetés utasít - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Libero című olasz napilapban pénteken megjelent interjúban.

 

A kormányfő kijelentette, az Európai Unió számára "fekete bárányok vagyunk, de ez nekünk magyaroknak nem jelent problémát. Mindig is a kóruson kívül álltunk, akkor is, amikor a vasfüggöny mögött voltunk a Szovjetunió idején, és elsőként harcoltunk a szabadságért".

Orbán Viktor a volt olasz miniszterelnök, a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke, Silvio Berlusconi szerdai temetése alkalmából nyilatkozott a napilapnak. Kijelentette, az interjúval barátját akarja megvédeni a Berlusconit halála után is támadó baloldaltól.

Elmondta, 1993 ősze óta baráti kapcsolatot ápolt az akkor még vállalkozó Berlusconival, aki megkereste őt, mivel be akart lépni a politikába.

Orbán Viktor felidézte, Silvio Berlusconi harminc évvel ezelőtt kapcsolatot teremtett a számára legérdekesebbnek tűnő politikai vezetőkkel, hogy ellesse tőlük a politikai mesterség fortélyait: "kezdetben fenntartásaim voltak, de ínyenc csalit dobott nekem, meghívott az AC Milan edzőközpontjába Milanellóba azt ígérve, hogy van Bastennel és Capellóval fogok ebédelni".

Orbán Viktor felidézte, Berlusconi azt mondta neki, azoktól a politikusoktól akar tanulni, akik a kóruson kívül gondolkodnak.

A kormányfő hozzátette, Silvio Berlusconi most is hozzá nagyon hasonlóan gondolkodott az ukrajnai háborúról, valamint Európáról is, amely különböző manőverekkel megbuktatta az "egyetemesen Európa-pártiként ismert" Berlusconi egykori kormányát, mert Berlusconi nem akart fejet hajtani a német és holland szabályoknak.

Hozzátette, jelenleg bárkit, aki más nézetet képvisel az ukrajnai háborúról, mint Joe Biden amerikai elnök, azt putyinizmussal bélyegzik meg. Kifejtette, ő úgy értékeli a helyzetet, mint Ferenc pápa, "csak a mi szavunk Európában kisebbségben van".

Megjegyezte, Olaszország messze van az ukrán határtól, és az ukrajnai bombázásnak csak a távoli melegét érezheti, Magyarország viszont "eléghet".

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Hangsúlyozta, hogy a kétszázezres ukrajnai magyar közösség tagjait katonai szolgálatra hívják be és életüket áldozzák, miközben Magyarország egymillió menekültet fogadott be.

Orbán Viktor úgy vélte, kevés a béke reménye, mivel a Nyugat, "sőt azt mondanám, hogy az Egyesült Államok le akarja győzni Oroszországot, és Ukrajnát eszköznek tekinti ehhez. Európában pedig senki nem nyitja ki a száját, bennünket kivéve, mert nem akarják maguk ellen kihívni Washingtont".

Hozzátette: "a csendes többség azonban úgy gondolja, ahogyan én, és meggyőződésem, hogy a hangulat meg fog változni néhány hónapon belül, látom az első erre mutató jeleket".

Európa fekete báránynak tart, mivel a szabadságot és a békét képviselem

- jelentette ki. Azt mondta, Budapesten demokrácia van, és a kormány az emberek akaratát követi, miközben Brüsszelt szovjet típusú vezetés jellemzi.

Orbán Viktor hozzátette, ha nem változik meg, Európa vesztes lesz. Nem lehet továbbra is úgy tennünk, mintha nem léteznének hatásosabb és versenyképesebb gazdasági modellek azokhoz a hatvanas-hetvenes évekbeliekhez képest, melyekhez Európa a mai napig ragaszkodik - jelentette ki.

Azt mondta, Berlusconi megpróbálta megváltoztatni Európát, de kudarcot vallott Brüsszellel szemben, "mellyel szemben mindenki veszít, kivéve Berlint és Hágát".

Én megpróbálom, és talán több szerencsém lesz. Mi kis ország vagyunk, államadósságunk nem ér a csillagokig, tehát más recepteket alkalmazhatunk azokhoz képest, melyeket az EU a nagy tagállamokra kényszerít

- jelentette ki Orbán Viktor. Megjegyezte, azért támadják Magyarországot a jogállamiság terén, mivel Brüsszel nem osztja a magyar gazdaság szuverén jellegét.

Hozzátette, Európában marad, mivel "hiszek az álomban, és meg akarom valósítani, kilépve a jelenlegi lidércálomból".

Kifejtette, a jelenlegi Európai Parlament helyett nemzeti delegációknak kellene képviselniük a tagországokat, és a túl nagy hatalommal bíró Európai Bizottságnak az európai polgárok szavazatait képviselő Európai Tanács döntései szerint kellene működnie.

"Egy év múlva más lesz az európai többség összetétele" - utalt a 2024-es EP-választásokra.

Arra a kérdésre, hogy Európa "rosszának" tartják, Orbán Viktor elmagyarázta, ez azért van, mert mi, magyarok, nem tudunk csendben maradni, megszoktuk, hogy kimondjuk, amit gondolunk anélkül, hogy leharapnánk a nyelvünket, és ezzel kezdődnek a bajok.

A migrációval kapcsolatban hangoztatta, a magyar kormány azt akarja, hogy Európa egységesen nemet mondjon az illegális bevándorlásra, és minden tagállam szabadon határozzon saját migrációs politikájáról, Brüsszel útmutatásaitól függetlenül.

Forrás: MTI

2023. június 16. 13:32
Finom és a fogyókúrába is tökéletesen beilleszthető, most lerántjuk a leplet egy sokoldalú zöldségről
Az utóbbi hónapokban felszedtél egy kis felesleget? Ne aggódj, ezt a növényt TÖKéletesen beillesztheted a diétádba i...
Ellepték a rendőrök a belvárost, kiderült, mi történt
Több mint 100 egyenruhás jelent meg az utcákon.
A szingli mérlegekre rámosolyoghat a szerencse – eláruljuk, mire számíthatnak a csillagjegyek
Sok meglepetést tartogat október első hete a csillagjegyek számára. Van, akinek a pénzügyeire kell odafigyelnie, más...
Feladjuk a leckét! Íme egy elsősöknek szánt matekfeladat, Ön meg tudja oldani?
Több ezer internetező próbálja megfejteni a rejtélyes házi feladatot, eddig nem túl sok sikerrel.
Kiderült, mi van Zimány Linda telefonján
Elébe ment a kíváncsiskodóknak.
Pénteken kiderül, ki lesz a Séfek Séfe 5. évadának győztese
Véghajrájához közeledik a TV2 gasztro-tehetségkutatójának idei szériája.
Drámai jelenetet vett fel egy utas a 4-es metró aluljárójában, elszörnyedve néztük a képsorokat
Egy utast püföltek a mozgólépcsőn.
Amerikai polip: Gyurcsány titkosszolgálatának előszobájától az USA nagykövetségéig
A Magyar Nemzet amerikai befolyásolási akciót feltáró cikksorozatának befejező részében Somogyi Zoltánt mutatják be.
Orbán Viktor a boszniai szerb elnökkel tárgyalt
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság eln...
Szijjártó Péter: Adottak az alapok a komoly gazdasági növekedéshez 2024-ben
Az autóipar teljesítményének gyors bővülése kellő alapot biztosít ahhoz, hogy Magyarország az idei év második felébe...
Oroszország nem áll le, tömegével képzi az új katonákat
Eltilthatják Szoboszlai Dominik világbajnok csapattársát
Engedély nélkül működött a hétvégén leégett spanyol diszkó
Majdnem megvakult a szépségkirálynő - rémisztő fotók
Videón, ahogy egy férfi ellop egy utánfotót

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.