Orbán Viktor: a legfontosabb elérni a fegyverszünetet és békét teremteni

Orbán Viktor miniszterelnökkel közölt interjút kedden a Bild című német lap a hírportálján Putyin stabil címmel.

Vége a Prigozsin-lázadásnak, folytatódik a háború

A kormányfő a Prigozsin-lázadásról kiemelte, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a történteknek. Mint mondta, "a gyengeség világos jele", hogy ilyesmi előfordulhatott, az viszont "az erő jele", hogy 24 órán belül véget ért.

Hangsúlyozta, hogy ha valaki azt találgatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "esetleg megbukik vagy leváltják, az nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat".

Oroszország "másként működik, mint mi", egy más világ, struktúrái a hadseregre, a titkosszolálatokra és a rendőrségre épülnek és nagyon stabilak - fejtette ki, hozzátéve, hogy a Prigozsin-lázadásnak "vége, és a háború folytatódik tovább".

Ez nem olyan esemény, amely elvezet a békéhez, márpedig én mindig a béke szempontjából tekintek erre a háborúra, mert úgy vélem, a legfontosabb elérni a fegyverszünetet és valahogy békét teremteni

- mondta Orbán Viktor az interjúban, amelynek egy rövidített változatát a Bild kiadójához, a Springerhez tartozó Welt német hírtelevízióban is sugározták.


"Én Magyarországért küzdök. Engem Magyarország érdekel"

Orbán Viktor kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin "stabil, ő Oroszország választott vezetője, népszerű és a mögötte lévő struktúrák elég erősek". Ugyanakkor hozzátette, hogy Magyarországért harcol, és nem érdekli sem Vlagyimir Putyin, sem Oroszország.

Engem Magyarország érdekel, (...) és ami Oroszország és Ukrajna között történik, az rossz a magyaroknak" és "veszélyes a magyarokra nézve

- mondta.

Kifejtette, hogy nem akarja azt a látszatot kelteni, mintha nem remélné, hogy az ukránoknak van esélyük a túlélésre, de a realitás talaján állva meg kell állapítani, hogy az Ukrajna és a Nyugat közötti együttműködés kudarcos. Mint mondta, lehetetlen megnyerni egy háborút Oroszország ellen olyan módon, ahogyan az ukránok a fronton harcolnak és ahogyan "támogatjuk őket pénzügyileg, információval és eszközökkel".

Az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok, és végül ez lesz a döntő tényező

- jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette: leginkább az számít, hogy mit akarnak tenni az amerikaiak, hiszen Ukrajna "már nem szuverén ország", nincs pénzük, nincsenek fegyvereik és "csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket" ami azt jelenti, hogy "ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy békét akarnak, akkor béke lesz".

Óriási szükség van tűzszünetre és tárgyalásokra

A miniszterelnök kiemelte, hogy kezdettől a béke pártján állt, és azt képviselte, hogy a konfliktust nem "globális háborúvá" kell tenni, hanem el kell szigetelni, és a folyamatok irányítását vissza kell adni a politikusoknak és a diplomatáknak. Ha kezdettől fogva zajlottak volna tárgyalások, akkor "nem halt volna meg ennyi ember, és nem rombolták volna szét az országot", de a diplomácia kudarcot vallott és a hadsereg diktálja, hogy mi történjen.

Ezzel szakítani kell, vissza kell térni a politikához és a diplomáciához, tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség, mert csak így lehet életeket menteni - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: az oroszok úgy érzik, hogy az idő nekik dolgozik, "ami nem jó nekünk, de sajnos beigazolódott".

Hangsúlyozta: meg akarjuk menteni Ukrajnát, és ennek az az egyetlen módja, hogy "az amerikaiak tárgyalásokat kezdenek az oroszokkal, megállapodnak egy biztonsági architektúráról, és megtalálják Ukrajna helyét ebben az új biztonsági architektúrában". Hozzátette, hogy az ukránoknak jogukban áll dönteni a saját jövőjükről, így arról is, hogy háborúznak-e, ugyanakkor nekünk jogunkban áll eldönteni, hogy adunk-e pénzt és fegyvert, ha az amerikaiak ezt akarják, és mi békét akarunk, ezért "nem adunk pénzt és fegyvert senkinek, még az ukránoknak sem", mert "tárgyalni akarunk, békét és tűzszünetet akarunk teremteni".


A NATO még Oroszországnál is erősebb

Arra a kérdésre, hogy győzelem esetén miért állna meg Vlagyimir Putyin Ukrajna határánál, és miért nem támadná meg Lengyelországot vagy a balti országokat, azt mondta, hogy az ukrajnai háború "világosan mutatja, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország".

Miért akarná megtámadni a NATO-t valaki, aki gyengébb

- vetette fel, hozzátéve: "nyilvánvaló és egyértelmű, hogy a NATO sokkal erősebb".

Orbán Viktor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy háborús bűnösnek tartja-e az orosz elnököt, és kiemelte, hogy háborús bűnökről a háború után kell beszélni. Mint mondta, "ha tűzszünetet akarunk, és utána tárgyalni akarunk, akkor meg kell győznünk a konfliktus részeseit, hogy üljenek le az asztalhoz", és "nem jó ötlet arra kérni őket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és azt mondani, hogy gyertek az asztalhoz, és letartóztatlak benneteket".

Hozzátette, hogy a békéhez tárgyalásokra, a tárgyalásokhoz pedig tárgyalókra van szükség, és "ki más tárgyalhatna, ha nem az érintett országok vezetői".

Szólt a többi között Ukrajna esetleges NATO-tagságáról is, rámutatva, hogy a szövetségről szóló szerződés világosan kimondja, hogy háborúban álló ország nem csatlakozhat.
Aláhúzta, hogy az ukrajnai háború nem a mi háborúnk, hanem az ukránok háborúja, így kizárólag az ukrán nép dolga dönteni az erkölcsi és történelmi horizonton mutatkozó kérdésekről. Ezért "azt tanácsolom nekik, hogy pontosan azt tegyék, ami a legjobb nekik, de hogy mi a legjobb nekik, azt nekik maguknak kell meghatározniuk", hiszen Ukrajna egy független, büszke nemzet és ország - mondta a miniszterelnök.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2023. június 27. 14:06
Mennyire ismeri sztárjainkat? Ezzel a játékkal kiderítheti!
Tesztelje magát!
Holtan esett össze egy kisdiák Tiszadadán, tanárai próbálták megmenteni az életét
A gyerek már nem lélegzett, mikor mentőt hívtak.
Ön is viszi magával a telefont a WC-re? Súlyos következményekkel járhat, még ma érdemes leszokni erről
A gasztroenterológus óva inti az embereket a szüntelen mobilnyomkodástól.
Napi tény: A babák nem sírnak
Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a kisbabák mást sem csinálnak egész nap, csak sírnak, ez nem igaz. Sőt, egyáltalán ...
Elgázoltak egy kutyát Borsodban, kegyetlen gazdái a szeméthez kötötték ki a sérült állatot segítség helyett - Fotók
A négylábúról készült fotók megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
Holtan esett össze a gyerek az iskolában
Váratlanul leállt a szíve, rosszul lett és a tornaterem padlójára zuhant az a 12 éves kisfiú, akit a tanárnője és eg...
Kegyetlen bosszút forralt egy zalai nyugdíjas, mindkét szomszéd udvara célkeresztben volt - Fotók
Végzetes lépésre szánta el magát az idős lakos.
Szijjártó: Ez a stratégiai összekapcsolódások időszaka Magyarország és Szerbia között
Magyarország és Szerbia együttműködésében a mai a stratégiai összekapcsolódások időszaka mind az energetika, mind a ...
Négylábú „cserejátékos” vitte el a showt a bajnokin, kicselezte az egész biztonsági személyzetet
Labdabiztossága és sebessége sem átlagos.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A béke nemzeti érdekünk
A szomszédunkban zajló konfliktusban nem látszik a katonai megoldás, ezért fegyverszünetre és béketárgyalásokra van ...
Már a lengyel kormánynak is teljesen elege lett Zelenszkijből
Szoboszlairól újabb zseniális dalt írtak a Liverpool szurkolói - videó
Új és látványos akciójáték kérhető ingyen
A vad ázsiai elefántok egyedi rejtvényfejtő képességgel bírnak - videó
Nagyképűen nyilatkozott Mourinho a Roma újabb borzalmas veresége után

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.