Orbán: tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

Tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az orosz és az ukrán fél között Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Azt is közölte, hogy az infláció legalább megfelezésére kérte jövő év végére a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert.

2022. október 14. 08:24

A kormányfő azzal érvelt, hogy a tűzszünet és a béketárgyalás hozná el a gazdasági megkönnyebbülést, mert amíg a háború tart, és a nyugat szankciókkal válaszol rá, sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak csökkeni.

Azt mondta, Brüsszelben a szankciókat "elszúrták", azokhoz ráadásul nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van és szankciós felárat fizet az ország az energiáért.

Hozzátette: Magyarország minden, az energiapiacára negatív szankció alól mentesítést kapott, de a baj az, hogy a közös európai piac részeként az országra mégis hatással vannak a magas energiaárak.

A végső megoldást a magas energiaárakkal szemben az jelentené, ha az Európai Unió elállna a szankciós politikától - fogalmazott Orbán Viktor, jelezve, ezért nagyon sokat kell még küzdeni.

Kifejtette: vannak, akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, mások pedig - ide tartozik Magyarország -, arról, hogy azonnali tűzszünetre és utána béketárgyalásokra van szükség.

Megjegyezte: többször felvetik, hogy "mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk", és fel szokták hozni, hogy "egy ilyen harcos, szabadságharcos nép most miért a béke oldalán van". Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen a "szovjet hadsereghez köthető brutalitás", és milyen lehet harcolni az oroszok ellen, mert "mi tudjuk, hogy mi a brutalitás és mi a háború". De 1956-ban "nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót", hanem "azért vállaltunk egy forradalmat és egy szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet, meg a béketárgyalást" - magyarázta. Hozzátette: az volt a cél, hogy egy béketárgyaláson az oroszok a nyugatiakkal megegyezzenek, hogy "úgy, mint Ausztria, mi is semlegesek legyünk".

Megjegyezte: az a hang, amely szerint most tűzszünet kell, utána pedig béketárgyalás, egyre erősebb.


Nő az elégedetlenség az országok között a szankciók miatt


Orbán Viktor úgy értékeli, nő az elégedetlenség az országok között a szankciók miatt, és most már nem Magyarország az egyetlen, amely felteszi a kérdést, hogy mi folyik itt, és kinek az érdeke, ami történik. "Az amerikai barátainknak is föl kell tennünk azt a kérdést", hogy mi folyik itt, ki nyer ezen a dolgon, "mert mi, európaiak biztos, hogy veszítünk", és "ti pedig nyertek, az oroszok pedig minimum nem veszítenek" - fogalmazott. Hozzáfűzte: az egész úgy van összerakva, hogy "ezen mi, európaiak csak veszíteni tudunk".

A miniszterelnök azt mondta, az, hogy felrobbantották az Északi Áramlat gázvezetékeket, súlyos dolog, a magyar jog szerint terrorcselekmény, "és ha ebben benne volt valamelyik államnak a keze, akkor az egy terrorista állam". Az utolsó nagy kapacitású vezeték, amely orosz gázt hoz délről Európába, így Magyarországra, a török vezeték, ezen keresztül látják el Magyarországot, és ha valaki felrobbantja vagy működésképtelenné teszi, azt Magyarország terrorista támadásnak fogja tekinteni és úgy is lép fel - jelentette ki.


Orbán Viktor az infláció legalább megfelezésére kérte a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert

A kormányfő arról is beszélt, hogy az infláció legalább megfelezésére kérte jövő év végére a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert.

Hangsúlyozta: a jelenlegi egy szankciós infláció, ha az Európai Unió belátná ezt, akkor napokon belül a felére eshetne vissza néhány termék, így az energia ára. Ezt a magas inflációt nem a piac törvényszerűségei okozzák, nem a gazdaságban van az oka, hanem "ezt kívülről vitték be a gazdaságba a politika oldaláról" - értékelt.

Hozzátette: a jelenlegi kormánynak van gyakorlata a pénzromlás kezelésében, hiszen 1998-ban is 10-15 százalékos inflációt örököltek.

A miniszterelnök közölte, mivel a pénzromlás a családokat tartalékaik felélésére kényszeríti, az ellene való küzdelem "valójában egy családvédelmi intézkedéssorozat". A magas árak ellen harcolni kell, mert "ez meggyötri az embereket, meg a családokat, tönkreteszi a cégeket, munkanélküliséget hoz" - mutatott rá.


Magyarországon bevonják a döntésekbe az embereket

Orbán Viktor a most induló nemzeti konzultációról elmondta: Magyarországon szokás, hogy megtalálják a politikai eszközét annak, hogy egy többségi vagy egy teljes nemzeti egyetértést hozzanak létre, amivel aztán a kormány sokkal jobban tud gazdálkodni a brüsszeli csatákban, mintha ez nem lenne a kezében.

Kijelentette, az Oroszország elleni szankciókat nem demokratikus módon vezették be, az a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntése volt.

Egyelőre még demokrácia van Európában, és számít, hogy mit gondolnak az emberek. Magyarországon rendszeresen megkérdezik, a döntésekbe is bevonják az embereket "a legnehezebb európai kérdésekben", legyen szó a migrációról, a koronavírus-járvány kezeléséről vagy a jelenlegi szankciókról - mutatott rá.


"Itt menekülttábor nem lesz, ide migránsok nem jönnek"


A miniszterelnök a migrációt illetően közölte: "arra van szükségünk", hogy "meg tudjuk védeni a határainkat az illegális határátlépéssel szemben", mert az bűncselekmény. A megoldás az volna, ha nem a szerb-magyar határon torlódnának fel a migránsok, hanem Szerbia déli határát tudnák megvédeni, mindenkinek ez az érdeke - mondta.

Kiemelte: Magyarország határait meg kell védeni, "itt menekülttábor nem lesz, ide migránsok nem jönnek, nekünk nem fogják megmondani máshonnan, hogy kikkel éljünk együtt". Az, hogy Magyarországon kik élnek, hogy "mi, magyarok kikkel akarunk és kikkel nem együtt élni, ez kizárólag a magyar emberek és az általuk megválasztott parlament és kormány döntése lehet" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

MTI/Fotó: illusztráció (MTI)

Újabb vérlázító átverés
Szó szerint ablakon kidobott pénz. 20-30, de akár 60 ezer forintot is kicsalnak a házaló cégek, amelyek újabb és úja...
Állandó életveszélyben
Egyedülálló teljesítményével az egész világot lenyűgözte a magyar delfinlány. Korok Fatima felnőtt fejjel ismerkedet...
Remegett, annyira bizonyítani akart
Megfelelési kényszere volt, remegett Gáspár Evelin keze főzés közben a Hal a tortán kulisszái mögött. Aztán jött a f...
Spórolásba kezdtek a sztárok is
Nem hajlandó tojást venni Bay Éva, Tücsi pedig megrögzötten kapcsolja le a lámpákat a lakásban. A hírességeket is el...
Gőzerővel dolgozik kisfia mellett is
Folyamatosan ingázik a színpad és a gyerekszoba között. Caramel ugyanis nemcsak, mint zenei rendező, hanem mint szín...
Megszólal a hercegné
Lady Diana a legféltettebb titkait is rábízta, II. Erzsébet királynőt pedig a barátjaként szerette Sarah Ferguson. A...
Fájdalmas múlt
Rengeteg titok övezi a Nagy Ő Beájának múltját. Ő viszont vállalta, hogy most az egyszer tiszta vizet önt a pohárba ...
Meghalt Zámbó Jimmy édesanyja
Borzasztó tragédia, meghalt Zámbó Jimmy édesanyja. Szerda délután érkezett a lesújtó hír, hogy Anna nénit kritikus á...
Gazdája bomladozó holttestéből evett egy kutya Miskolcon, az áldozat rejtélyes körülmények között halt meg
A kutyát elszállították, jelenleg egy gyepmesteri telepen megfigyelik.
Tagad és menekül Karácsony
Elmenekülnek a kérdések elől és tagadják a baloldali politikusok, hogy közük lenne az Egyesült Államokból érkező mil...
Hatalmas fordulat a Farm VIP-ben
Megint botrányos döntést hozott a holland videóbíró, akit az UEFA és a FIFA sztárol
Nagy csatában győzött a bajnoki címvédő Falco a férfi kosár NB I-ben
A Pick Szeged szenzációs győzelme a kézi-BL-ben
Boldogtalan a Fradi sztárja a világbajnok franciák legyőzése után