Menczer Tamás: Csak a nemzeti érdek, a magyar emberek érdeke lehet az első

Amit Nagy Imre tett, ami történt a néhai miniszterelnökkel, ahogyan újratemettük, annak jelentősége máig ható érvényes üzenetet hordoz: csak a nemzeti érdek, Magyarország és a magyar emberek érdeke lehet az első - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapján, Budapesten.

 

Az 1956-os forradalom mártírjai csak több évtizeddel a kivégzésük után kaphattak méltó végtisztességet - idézte fel Menczer Tamás a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 65., újratemetésének 34. évfordulóján tartott megemlékezésen, a néhai miniszterelnök szobránál, a Jászai Mari téren.

Kijelentette: ahogy 1956, úgy 1989. június 16. is egyike a nagy sorsfordító történelmi pillanatoknak; a Hősök terén többszázezres tömeg rótta le tiszteletét a koncepciós perek áldozatainak emléke előtt.

Nagy Imre és társainak rehabilitációja és újratemetése a rendszerváltás időszakának szimbolikus és katartikus eseménye, a magyar politikai élet új szakaszának kezdete volt - mondta az államtitkár. Megjegyezte: Orbán Viktor akkori beszéde, amelyben a szovjet csapatok kivonását és szabad választásokat követelt, "beleégett a nemzet emlékezetébe".

Menczer Tamás azzal folytatta, a jeltelen sírokra is emlékeznünk kell, mert azok szimbolizálják azt a rendszert, amely még az erkölcsi minimum megadására sem volt képes, vagy ami még rosszabb, nem volt hajlandó. A kommunista diktatúra hazánk történelmének egyik legtragikusabb időszaka volt - állapította meg az államtikár.

Rámutatott: "a kommunisták sajátjaikat sem kímélték, kegyetlenül leszámoltak Nagy Imrével és társaival is, holott egykor közéjük tartoztak".

Az újratemetésben a múlt lezárásának, az 1956-os forradalom szimbolikus győzelmének napját láttuk, a következő évek azonban megmutatták, hogy az állampárt vezetői és képviselői számára a rendszerváltás pusztán egy kísérletet jelentett arra, hogy hatalmuk átmentésével biztosítsák saját pozíciójukat

- közölte Menczer Tamás.

Úgy fogalmazott: "akik korábban lelkesen gyűlölték Nagy Imrét, az ő vállába kapaszkodva akarták átmenteni magukat a jövőbe".

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Nagy Imre "aktívan részt vett a magyarországi kommunisták hatalmának kiépítésében". Ugyanakkor az 1956-os szerepvállalása és mártírhalála alapvetően megváltoztatta a megítélését - jelentette ki.

Hozzáfűzte: Nagy Imre "képes és elég bátor volt hátrahagyni az idegen hatalom kiszolgálásán alapuló politikai meggyőződését, és nemzete érdekét képviselni. Aki képes belátásra és önreflexióra és az életével fizet érte, az tiszteletet érdemel."

A rendszerváltoztatással a magyarok elnyerték a szabadságot és a békét, de ez csak akkor maradhat így, ha szuverenitásunkat, a magyar érdeket a jövőben is megvédjük - hangoztatta az államtitkár. Közölte: "senki sem mondhatja meg a magyar embereknek, hogyan kell élniük, kikkel együtt; diktátumokat sem keletről, sem nyugatról nem fogadunk el".

Elutasítunk minden birodalmi törekvést, így az európai egyesült államok koncepcióját is. A nemzetek Európájáért küzdünk, olyan unióért, ami erős, szuverén tagállamokból áll

- mondta Menczer Tamás.

Kitért arra is, hogy véres háború dúl szomszédságunkban. A magyar kormány álláspontja az ukrajnai háború első napjától világos: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség - hangsúlyozta.

Hozzátette, "emberéletet nem fegyverszállítással és szankciókkal, hanem kizárólag békével lehet menteni".

A béke hangján Európában rajtunk kívül szinte senki nem beszél, sőt egyre nagyobb nyomást helyeznek ránk, amiért nem állunk be a háborúpárti táborba. De nem engedünk a nyomásnak, maradunk a béke pártján. A háború borzalmaira, a gazdasági és az energiaválságra az egyetlen helyes válasz a béke

- mondta Menczer Tamás.

Úgy összegzett: "aki elhagyja a nemzeti érdek képviseletét, az romlásba, szakadékba vezeti a rá bízott országot, azonban ha kitartunk a magyar érdek mellett, akkor minden válságból megerősödve jövünk ki, akkor a végén mindig győzünk".

A megemlékezésen koszorút helyezett el a kormány nevében Menczer Tamás államtitkár, valamint Kövér László házelnök, Novák Katalin köztársasági elnök képviseletében Király András László, Orbán Viktor miniszterelnök képviseletében Nagy János államtitkár, valamint Patyi András a Kúria, Lajtár István az ügyészség, Bicskei Botond az Alkotmánybíróság és Bozó Tibor altábornagy a Magyar Honvédség nevében.

1989. június 16-án a Hősök terén, a Műcsarnok lépcsőjén ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsóját, valamint a tragédia minden mártírját és hősi halottját jelképező hatodik, üres koporsót.

A gyászszertartáson mintegy 250 ezer ember búcsúzott a mártíroktól, a szónokok - Vásárhelyi Miklós, Rácz Sándor, Mécs Imre, Zimányi Tibor, Király Béla és Orbán Viktor - Nagy Imre harcostársai és a koncepciós perek túlélőinek nevében is beszéltek. Az ünnepélyes újratemetést a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellában tartották.

Forrás: MTI

2023. június 16. 10:43
Újabb magyar siker: Krausz Ferenc kapja a fizikai Nobel-díjat
Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fiziku...
Mennyire ismeri a magyar hírességeket? Ezzel a játékkal kiderül
Tesztelje magát!
Diákjától esett teherbe a szexi tanár néni, gigantikus melleit naponta több ezren nézik - fotókkal
A fiatal anyuka közösségi oldalán mutogatja idomait.
Fűnyírás közben elütötte egy repülő, meghalt a háromgyermekes édesanya
A 27 éves nőt a gép egyik szárnya sodorta el landolás közben.
Napi tény: Egy felhő több száz autó súlyát teszi ki
Pehelykönnyűnek tűnnek, de fajtájuktól és méretüktől függően hatalmas súlyúak lehetnek. Már egy átlagos felhő is töb...
Szlovák robbanóanyagot használt
Még mindig folyik a nyomozás az esztergomi rendőrgyilkos robbantása ügyében. Kiderült, hogy a robbantó egy, a háza a...
Vállon lőtte saját unokáját a nagypapa az esküvőn, a kisfiú azóta is kórházban van
Az idős férfi eredetileg csak a levegőbe akart lőni, de célt tévesztett.
Folytatódik az adósságcsökkentő politika
A következő években is folytatja hiány- és adósságcsökkentő politikáját a kormány. Erről beszélt a pénzügyminiszter....
Árat emel, miközben jutalmakat osztogat
Több tízmillió forint prémiumot vehetnek fel a BKK és a BKV felsővezetői. Ezt Karácsony Gergely saját hatáskörében e...
Budapesti Fidesz: A főpolgármester azért emelhette meg a budapesti tömegközlekedés jegyárait, mert már megígérte a "hatalmas prémiumot" a BKK és BVK vezetőinek
"Most már értjük, hogy miért mondott ellent magának Karácsony Gergely, amikor nyáron megemelte a budapesti tömegközl...
Most tényleg kiderült, hogy mi a titka az extrém fogyásának
Megműtötték a Fradi kézilabdacsapatának magyar válogatott kapusát
Rubint Réka párkereső műsorban szerepel - videó
Tiszta erővel ütötte arcon a székbírót a megvadult teniszező - videó
Ez Magyarország szexfővárosa - a helyiek nagyon meglepődtek, mennyire perverz helyen élnek

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.