Megdöbbentő kijelentést tett Zacher Gábor az energiaitalokról

Míg, ha valaki akár napi több csésze kávét megiszik az nem kelt közfelháborodást, az energiaital sokkal megosztóbb és károsabbnak ítélt energiaforrásnak van tekintve a társadalomban. Dr. Zacher Gábor és más a témában jártas szakértők elárulták, hogy mi a véleményük a témában. Valóban károsabb az energiaital, mint a kávé, milyen mennyiségtől számít károsnak a koffein fogyasztása és hogyan hathat a fiatalokra.

Az energiaital fogyasztás régóta vitatott kérdés, pláne, ha fiatalok kezében látjuk. A kóla, csoki, kávé fogyasztással sokkal inkább elnézőbbek az emberek, mintha valakinél meglátnak egy doboz energiaitalt. Ezen a héten kiderült, hogy mennyire van alapja a meglévő visszhangnak a társadalomban, ami az energy drinkeket övezi. Több szakértő közül először Dr. Zacher Gábor, főorvos, oxyológus, mentőorvos osztotta meg gondolatait az energiaitalokról és arról, valóban nagyobb kockázattal jár-e a fogyasztása a kávénál.

Megyünk mondjuk itt a belvárosba, csomó iskola van itt a környékünkön. Látunk mondjuk 2-3 fiatalt, kezükben valamilyen fantázianevű energiaitalos dobozkával, csacsognak, jönnek- mennek. Mit fogunk róluk mondani? Hát, hogy ezek a fiatalok! Ez az energiaital irgum-burgum... Ugyanezek a fiatalok, ennek a kávézónak itt ennél az asztalnál ülve mondjuk beszélgetnek és mindegyik előtt van egy csésze és a csészébe ott van mondjuk valamilyen kávé, akkor azt fogjuk mondani, hogy? Semmit, tulajdonképpen. Vagy azt mondjuk, hogy milyen édesek. Ott ülnek beszélgetnek, milyen tök normális. Egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffein tartalom szempontjából egyenlő

-fejtette ki a véleményét Dr. Zacher Gábor.

A probléma gyökere Dr. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára szerint, hogy nincsenek hiteles információk szolgáltatva a fogyasztóknak. Illetve alapvető félreértések vannak elterjedve a köztudatban, ennek alátámasztására hozta fel azt a példát, hogy sokan olyan szerepkört illesztenek az energiaitalhoz, mint mondjuk a vízhez, vagy a sportitalokhoz.

Az energiaitalt nagyon sokszor és nagyon sokan összekeverik a vízzel. Az energiaital nem víz, aminek ugye az a rendeltetése, hogy hidratáljon nem sportital, aminek az a rendeltetése, hogy a fizikai aktivitás során elvesztett ásványi anyagot pótolja. És nem is üdítő, amit ugye frissítésre használunk. Tehát akkor mi is az energiaital? Az energiaital egy olyan funkcionális ital, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget sok vitamin kíséretében.

Emellett kihangsúlyozta azt is, hogy a fiatalok koffein fogyasztását természetesen nem támogatja a Magyar Energiaital Szövetség, beleértve ebbe a kávét és kólát is.

Fotó: TV2 Mokka

Hány éves kortól lehet inni energiaitalt?

Alapvetően a fiatalkori energiaital fogyasztás problémájának hátterében leginkább, maga a koffein fogyasztás áll. A szakértők mind egyetértenek abban, hogy bizonyos kor alatt magának a koffeinnek a hatása rossz hatással lehet a szervezetre. Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a következő gyanús tüneteket emelte ki, melyek a gyermek túlzott koffein fogyasztására utalhatnak:

A tünetek nem is specifikusak, sokszor csak a gyerek szorongása, magasabb pulzusszáma, fáradékonysága az, aminek nem találjuk az okát és ennek a hátterében derülhet ki egy rendszeresebb energiaital fogyasztás vagy az életkorához képest magasabb koffeintartalmú energiafogyasztás.

De azt is hozzátette, hogy a tartós energiaital fogyasztás valóban káros lehet.

Hosszútávon anyagcserezavarok, cukorbetegség, elhízás, sőt a nemzőképesség romlását is okozhatja. Dr. Zacher Gábor is elmondta, hogy az elhízás valóban egy nagy probléma, és a cukor tartalmú energiaitalokban lévő rendkívül magas mennyiségben megtalálható cukor is hozzájárul ehhez, azonban nem az egyedüli tényező, ami okozza a társadalomban egyre növekvő számban meglévő elhízási arányokat.

Dr. Havasi Katalin részletesen kitért arra, hogy életkoronként mennyi lehet a maximális koffein fogyasztás, amellyel még egészségesen együtt lehet élni:

A káros hatások megjelenése nagyon sokban függ az életkortól és az elfogyasztott mennyiségtől, felnőtt számára a szakirodalom szerinti 400 milligrammos maximális határ, ami egy körülbelül 4-5 fekete kávét, presszó kávét jelent egy nap, az még nem káros. Ugyanakkor egy kisgyerek számára már a 40-50 milligramm is sok lehet, illetve felső határ lehet egy nagyobb gyerek - 8- 10 éves gyerek- számára a 80 milligrammos felső határt és 12-18 év között sem javasolják még a 100 milligramm fölé emelkedő fogyasztást.

Nagyjából 14 éves kornál lehet meghúzni azt az életkori határt, amelytől már engedett lehet a koffein fogyasztása, azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy mit lehet tenni az ellen, hogy a 14 év alatti gyerekek ne fogyasszanak ilyen italokat. Dr. Zacher Gábor szerint a tiltás, mint minden helyzetben most is kontraproduktív, inkább a kommunikáció felől érdemes megközelíteni a kérdést.

Alapvetően, ha valamit tiltunk, akkor egyre inkább érdekesebb lesz, ugye a tiltott gyümölcs az érdekessé tud válni. Szerintem itt sokkal inkább a felvilágosításról, a kommunikációról lehet szó, hogy elmondjuk, hogy igen gyerekek ne és ezért ne.

A legfontosabb, amit mind a három szakember hangsúlyozott, hogy törekedjünk arra, hogy a gyermekeink esetén biztosítva legyen a megfelelő minőségű és hosszúságú alvás, ugyanis, ha a gyerekek kipihentek nem lesz szükség arra, hogy kívülről pótolják a hiányzó energiákat.

Egyértelmű, hogy egy gyermeknek, egy iskolás gyermeknek nem a koffein kell, az energiát nem a koffeinnek kell biztosítani, a kávénak energiaitalnak vagy kólának. Hanem a pihentető alvásnak. És én azt gondolom, hogy nekünk felnőtteknek, szülőknek és nekünk a szövetségnek is felelősségünk az, hogy próbáljuk ezt eljuttatni a gyerekekhez, és a szülők pedig gondoskodjanak arról, hogy a gyerekek reggel pihenten tudjanak iskolába menni

- mondta el véleményét Dr. Csibi Sándor.

2023. szeptember 25. 12:34
Többen meghaltak hóviharokban Ukrajnában
Tízen meghaltak az Ukrajnában dúló hóviharok miatt..
Holttestre bukkantak a Marosban, kiderült, ki az áldozat
Két városból is jött segítség, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Szijjártó Péter: A NATO ragaszkodjon korábbi döntéséhez!
Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, hiszen keletről a háborútól szenvedő Ukrajna, délről pedig Euró...
Körözött török terroristát fogtak el Magyarországon
Emberölésért és fegyveres terrorszervezet tagjaként körözték a hatóságok azt a 23 éves török férfit, akit társával e...
Felavatta az idei első havat egy gyergyói maci, gyermekként csúszdázik a kis cuki
Videón az önfeledt bocs.
Többen megsérültek egy középiskolában, két diákot mentőhelikopterrel szállítottak kórházba
Több társára rátámadt egy diák, majd öngyilkos akart lenni.
Tények teljes adás, 2023. november 29., szerda
TRAGÉDIA - Szívszorító tragédia: megszülte, magához ölelte ikergyerekeit, majd hirtelen rosszul lett és meghalt egy ...
Ez volt a szörnyű valóság!
Számtalan támadás érte már Zámbó Jimmy miatt Peter Srámeket. A fiatal énekes viszonya mondhatni, nem túl rózsás a Zá...
Idegösszeomlást kapott
Minden szülő számára szívbemarkoló fájdalom, ha a gyerekénél rosszindulatú daganatot fedeznek fel az orvosok. Hát mé...
Íme, a világ legerősebb nője
Hogyan képes egy nő vagy egyáltalán bárki közel fél tonnát megmozgatni? Már pedig egy 32 éves nőnek sikerült. 400 ki...
Véget ér a tűzszünet, folytatódnak a pusztító rajtaütések
Ónos eső és havazás után durva lehűlés jön
A Manchester United potyakapusa megint kivégezte a saját csapatát - galéria
Döbbenetes és borzasztóan kínos, ami a világ egyik legjobb csapatával történt
A momentumos polgármesterek is bejelentkeztek a budapesti Gyurcsány-listára

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.