Már Brüsszelben is vizsgálják Ursula von der Leyen korrupciós ügyeit

A nemzetközi sajtó már évek óta foglalkozik Ursula von der Leyen korrupciógyanús ügyeivel. Ezek közül a legnagyobb port az kavarta, amelyben a gyanú szerint az Európai Bizottság elnöke elképesztően túlárazott vakcinabeszerzésekkel több tízmilliárd eurós extra profithoz juttathatta a Pfizert és a BioNTech-et. Miután a szerződéseket megkötötték, Ursula von der Leyen férje hirtelen a Pfizer egyik partnercégének orvosigazgatója lett. Az ügy kapcsán jelenleg az Unióban is vizsgálódnak - írta meg az Origo. 

2022. október 15. 12:40

Ursula von der Leyen korrupciógyanús uniós vakcinabeszerzésekben játszott szerepe csak egy azon botrányok közül, amelyek miatt az Európai Bizottság elnöke a sajtóhírekbe került az elmúlt időszakban.

A koronavírus elleni oltóanyag gyártóival kötött, valószínűsíthetően súlyos jogsértéseket megvalósító szerződéseket és háttérmegállapodásokat már vizsgálja az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottsága.

Az ügy számos részlete azonban már a nyilvánosság előtt is jó ideje ismert, hiszen a New York Times már 2021 áprilisában beszámolt arról, hogy Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla meglehetősen szokatlan módon tárgyaltak – hónapokon keresztül váltottak egymással privát sms-eket –, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást 1,8 milliárd adag koronavírus elleni Pfizer/BioNTech oltóanyagról.

Fotó: European Commission hivatalos Facebook-oldala

Az amerikai lap cikkének megjelenése után egy újságíró megpróbált nyilvános hozzáférést kérni a szöveges üzenetekhez, s mikor ezeket nem kapta meg, az uniós ombudsmani hivatalhoz fordult. Utóbbi vizsgálata azonban arra jutott, hogy az Európai Bizottság nem is továbbított az elnöki kabinethez arra vonatkozó, kifejezett kérést, hogy szöveges üzeneteket keressenek. Mindössze arra kérték meg von der Leyen hivatalát, hogy „a belső nyilvántartási kritériumoknak megfelelő dokumentumokat" próbáljanak előkeríteni. Mint kiderült, az sms-eket nem sorolták ebbe a kategóriába. Emiatt az ombudsman a hivatali visszaélés tényállását állapította meg, és az üzenetek utáni szélesebb körű kutatásra szólított fel.

Ami bizonyos: a Pfizerrel és a német BioNTech-kel kötött megaszerződés értelmében Brüsszel 2020 vége és 2023 között 35 milliárd dollár értékben vásárol 900 millió adag vakcinát, további 900 millió adagra szóló opcióval. az egy oltásra jutó 19,5 eurós ár azért elképesztően magas, mert a Pfizer mindössze 5,9 eurós „önköltségi" áron adott el vakcinákat az afrikai unió országainak.

Így az EU-val kötött ügylet révén az amerikai és a német cég nagyjából 25 milliárd eurós extra nyereséget könyvelhet el.

Érdekes fejlemény, hogy miután a szerződések 2020 augusztus és november között megszülettek, 2020 decemberében Heiko von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének férje az Orgenesis nevű amerikai farmakon cég orvosigazgatója lett. Ez a cég sejt- és génterápiával foglalkozik, és ezen az elven működik a Pfizer oltóanyaga is. Az Orgenesis pedig szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel.

Újabb vérlázító átverés
Szó szerint ablakon kidobott pénz. 20-30, de akár 60 ezer forintot is kicsalnak a házaló cégek, amelyek újabb és úja...
Állandó életveszélyben
Egyedülálló teljesítményével az egész világot lenyűgözte a magyar delfinlány. Korok Fatima felnőtt fejjel ismerkedet...
Remegett, annyira bizonyítani akart
Megfelelési kényszere volt, remegett Gáspár Evelin keze főzés közben a Hal a tortán kulisszái mögött. Aztán jött a f...
Spórolásba kezdtek a sztárok is
Nem hajlandó tojást venni Bay Éva, Tücsi pedig megrögzötten kapcsolja le a lámpákat a lakásban. A hírességeket is el...
Gőzerővel dolgozik kisfia mellett is
Folyamatosan ingázik a színpad és a gyerekszoba között. Caramel ugyanis nemcsak, mint zenei rendező, hanem mint szín...
Tények este teljes adás, 2022. november 30., szerda
GYILKOSSÁG - Nyakon szúrta, halálra késelte élettársát egy férfi Mánfán. A nő elvérzett. Aranyosapátiban pedig a bar...
Tények Plusz adás, 2022. november 30., szerda
MEGHALT JIMMY ÉDESANYJA - Szerda délután érkezett a tragédia híre. Anna néni szívbeteg volt. A Zámbó-család megrendü...
Tények röviden, 2022. november 30., szerda
Tények röviden adás
Felhősödés nyugat felől
időjárás-jelentés, 2022. november 30., szerda
Tények teljes adás, 2022. november 30., szerda
GYILKOSSÁG - Nyakon szúrta, halálra késelte élettársát egy férfi Mánfán. A nő elvérzett. Aranyosapátiban pedig a bar...
Ezt ígérte a dollárbaloldal az amerikai pénzekért
Celebeket, közszereplőket, politikusokat is magával ránthat az RTL Klub drogbotrányba keveredett sztárja
Megvették a kulcsi horrorpalotát
Ternovszky Béla előtt tiszteleg az Uránia
A lengyel kapitány szíve is megállt, amikor játékosa lapot kapott