Macron nem nyugszik: már a németeket is rávette a háború őrült fokozására

Macron francia elnök tovább folytatja agresszív előrenyomulását: március 15-én a németek kancellárt is meggyőzte, hogy szállítsanak nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának. A francia-német-lengyel csúcsértekezleten új koalíciót hoztak létre. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a békét csak Donald Trump megválasztása teremtheti meg - írta meg az Origo.

Az újabb szövetséget az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumú együttműködésnek nevezik. Olaf Scholz német kancellár, aki eddig ellenezte a modern Taurus rakéták szállítását, azt ígérte, hogy mihamarabb még több fegyvert fognak beszerezni "az egész világpiacról" Ukrajna támogatására.

Kiszélesítik továbbá a katonai felszerelések gyártását is az ukrajnai partnerekkel együttműködésben. A német kancellár azt is bejelentette, hogy az Európai Unión keresztül Ukrajna számára eljuttatott pénzügyi támogatást növelni fogják, és azt mondta, hogy az európai országok a befagyasztott orosz vagyonokból további fegyverszállítmányokat fognak biztosítani Ukrajna javára.

Franciaország, Németország és Lengyelország "egységes és eltökélt abban, hogy soha ne hagyják Oroszországot győzedelmeskedni" - mondta Scholz.

Macron francia elnök magabiztosan kijelentette, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges, és nem engedik Oroszországnak, hogy megnyerje a háborút. Franciaország támogatja azt a cseh kezdeményezést is, hogy az Európai Unión kívülről kellene további lőszereket vásárolni Ukrajna számára.

A február végén Párizsban tartott támogatói konferencián Macron kijelentette, hogy a nyugati szövetségesek szárazföldi csapatokat is küldhetnek Ukrajnába.

Scholz kancellár eddig ezt és a nagy hatótávolságú rakéták küldését is elutasította - most azonban az utóbbiban már engedett.

Nógrádi György az Origónak nyilatkozva - még a találkozó előtt - emlékeztetett: Dánia bejelentette, hogy négy repülőgépet ad át Ukrajnának, Hollandia 24 darab F-16-os vadászgépet ígért, amit egyelőre azért nem adnak át, mert nincsenek olyan repülőterek, ahol ezeket a gépeket tudnák fogadni az ukránok.

Miközben Macron háborús őrületet kelt, Varsó polgármestere bejelentette, hogy a lakosság csupán négy százaléka számára van óvóhely háború esetén, ezért most 30 millió dollárt költ arra, hogy bővítsék az óvóhely-hálózatot.


Miért most erőlteti Macron a katonák Ukrajnába való küldésének tervét?

Arra a felvetésre, hogy jelenleg nincs újonnan elfogadott amerikai költségvetési forrás az ukrán segítségnyújtás folyamatos biztosítására, Nógrádi György elmondta, hogy Macron francia elnök azért is veszélyes, mert második elnöki ciklusát tölti, nem lehet újraválasztani, és azt akarja, hogy a neve fennmaradjon a történelemben, mint egy nagy francia elnöké.

Macron szeretné átvenni Európa vezetését a rendkívül meggyengült Németországtól, de nem tudja, mert Franciaországnak ehhez a gazdasági, pénzügyi lehetőségei nincsenek meg. A francia elnök tehát ezért erőlteti őrült tervét, amelynek lényege, hogy küldjenek NATO-csapatokat Ukrajnába, de nem mondja ki, hogy milyen célból, és milyen csapatokat.

Nógrádi György feltette a kérdést: kik támogatták azonnal a francia tervet? A balti államok és a lengyelek, akik már közölték, hogy ha kell, küldenek csapatokat Ukrajnába. Radoslav Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentéseit a szakértő nem igazán „érti”, mert az Északi Áramlat felrobbantásakor megköszönte azt az amerikaiaknak, most pedig közölte, hogy a NATO-csapatok már Ukrajnában vannak.

Ez a harmadik világháború előszelét jelenti – szögezte le Nógrádi. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy 1962-ben Herman Kahn, egy amerikai professzor írta le az Eszkaláció című könyvében, hogy a jószomszédi kapcsolatoktól (ami a 0. pont), hogyan lehet eljutni a 44.-ig, ami a totális háborút jelenti. Nógrádi György szerint a világ most ezen lista szerint már a harmincvalahanyadik pontnál jár.

Fotó: Donald J. Trump hivatalos Facebook-oldala

Trump vethet véget az ukrajnai háborúnak

Nógrádi György arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban november 5-én választás lesz, és ahogyan ma kinéz, Donald Trump és Joe Biden mérettetheti meg magát, ők az elnökjelöltek.

Ami egy lehetőség, de erről ma épeszű ember nem beszél, hogy augusztusban a demokrata elnökjelölő konvención visszaléptetik Bident, mert látszódik, hogy mindenre alkalmatlan. Azt mondani, hogy az elkövetkező négy évben, egy 82 éves szenilis bácsi vezesse a világ vezető hatalmát, katasztrófa. Meglátjuk, mi lesz!

Nógrádi meglátása szerint a legnagyobb dilemma, hogy a republikánusok nem hajlandóak megszavazni azt a 60 milliárd dolláros segélycsomagot, amit Ukrajna kapna. A különböző titkosszolgálatok vezetői szerdán egyébként felkérték a képviselőket, hogy szavazzák meg a csomagot, mert ha nincs pénz, Ukrajna összeomlik.

Három milliárd dollárra van szükség havonta ahhoz, hogy az ország működőképes legyen – emlékeztetett a szakértő, aki szerint Ukrajna finanszírozását Európa nem képes sokáig folytatni, mert abba belepusztul. Az orosz-ukrán háború hatására Európa óriási teret veszített.

Az oroszok fölénye óriási

Nógrádi György kifejtette, hogy az oroszok a fronton lassan, de biztosan mennek előre. A Nyugat ad fegyvereket Ukrajnának, annyit, hogy az ország ne omoljon össze, de nem ad annyit, amennyivel bármely frontszakaszon stratégiai áttörést lehetne elérni. Óriási vita van arról is, hogy képesek-e az ukránok a modern nyugati fegyvereket kezelni. Azt látni, hogy nem, tehát ezekre a technológiákra oda kellene küldeni embert, hiszen nincsenek megfelelően képzett ukránok. Akiket Nyugaton kiképeztek, azokat gyorsan képezték ki, és rájuk sok-sok euró és dollár értékű fegyvert bízni nem lehet.

Putyin: Oroszország atomhatalom

Nógrádi felidézte, hogy az észt miniszterelnök például fel volt háborodva azon, hogy nem ő lesz a NATO főtitkára, hiszen elmondása szerint ő balti állambeli, tud angolul, és oroszellenes. Megjegyzésem, hogy ha ezek a kritériumok, akkor a világháború küszöbén vagyunk.

Nógrádi arról is beszélt, hogy Putyin egyértelművé tette, hogy Oroszország készen áll az atomháborúra, és furcsa, hogy "nyugati szakértők napjában többször kifejtik, hogy az oroszok kijutnak az Atlanti-óceánig, de ez mese". Európában a NATO erői a szárazföldön, a haditengerészetnél, a légierőnél négy-hatszoros fölényben vannak az oroszokkal szemben. Ha tehát kirobbanna egy háború, az oroszok nem lehetnek annyira ostobák, hogy NATO államokat támadjanak meg, mert nincs esélyük. Ha a NATO támadna, akkor az oroszoknak egy lehetősége lenne: az atomeszközök bevetése.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Mikor érhet véget a háború?

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint ha ez a háború nem ér véget novemberig, akkor életbe lép Trump terve.

Ennek lényege, hogy ha Ukrajna nem teszi azt, amit Trump mond, nem kap több pénzt és fegyvert Amerikától. Ettől kezdve Oroszországgal tárgyal Trump, és ha nem tudnak megállapodni, akkor kapna Ukrajna pénzt és fegyvert, de meg fog állapodni Trump Putyinnal. Ez biztos.

Nógrádi György leszögezte: hosszú hónapok óta azt mondom, hogy ez a háború egy Moszkva és Washington közötti megállapodással fog véget érni, ahol Ukrajna feje felett átnyúlnak, és ez a véleményem most is.

A címlapfotó illusztráció: Emmanuel Macron hivatalos Facebook-oldala

2024. március 16. 15:11
Két ember halála miatt hajtóvadászat indult utána
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki seg...
Halálos tragédia történt egy budapesti hétvégi házban
Meghalt egy ember egy hétvégi házban keletkezett tűzben a fővárosi Kőérberki dűlőn vasárnap hajnalban - közölte az O...
Lelőtte feleségét, majd üldözte a nőt szállító mentőautót
Elképesztő esetre derült fény.
Ráthonyi-Palácsik Tímea végleg feladta, megtört sorokat írt a leendő édesanyákhoz
„Már nem tudom, hogy nekem valaha megadatik-e ebben az életben” - írta.
Hihetetlen átváltozásáról mutatott fotót a TV2 sztárja
Szinte rá sem lehet ismerni.
Féltek tőle, mert rákos lett
Az iskolában azt hitték róla, hogy lusta, mert mindig ő volt az utolsó a futásnál a testnevelés órákon. Hiába mondta...
Halálra rémült tinit zaklatott egy ittas férfi a miskolci villamoson
Ordibált vele és lökdösni kezdte.
Tények teljes adás, 2024. április 21., vasárnap
TŰZHALÁL - Élettársa halotti torán halt meg egy férfi Budapesten - a faház, ahol a búcsúztatót tartották tízméteres ...
Megszöktem a pokolból!
Eltörte a csuklóját, kukákból kellett ennie és még a cipőjét is lelopták róla. Nem a világ legpechesebb emberéről va...
Túléltem a zuhanást!
Csendre és nyugalomra van szükségünk. Ezzel az üzenettel búcsúzott családja attól a pilótától, aki Ráckeresztúron eg...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.