Külügyi szóvivő: Kijev csak új köntösbe csomagolta a nemzeti kisebbségekről szóló törvényét

A hatályos ukrán jogszabályok továbbra is hátrányosan érintik a kisebbségeket és fenntartják a kárpátaljai magyarok jogfosztottságát – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére Paczolay Máté külügyi szóvivő azzal kapcsolatban, hogy az ukrán parlament kedden egy új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről.

2022. december 15. 18:02

A külügyi szóvivő kitért arra is: a törvény továbbra sem biztosítja a nemzeti szimbólumok szabad használatát, megnehezíti a kisebbségi szervezetek támogatását és ellehetetleníti a kisebbségi nyelven működő médiumok működését, ahogy kimarad belőle az erőszakos asszimiláció tilalma is.

A hét elején új törvényt fogadott el az ukrán parlament a nemzeti kisebbségekről, s ezzel egy időben – a magyar távirati iroda által is szemlézett Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint – hatályon kívül helyezte a korábbit. A hivatalos tájékoztatás szerint az előterjesztés rögzíti a „nemzeti kisebbségek (közösségek)” fogalmát, a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait és kötelezettségeit, képviselőinek jogait és azok érvényesítését szolgáló állami politika sajátosságait, valamint a központi végrehajtó szerv hatásköreit a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelme terén.

A magyar álláspont évek óta világos

Mint ismeretes, a magyar kormány és a kárpátaljai magyar kisebbség szervezetei évek óta sürgették Kijevet, hogy rendezze az ukrajnai kisebbségek védelmét garantáló jogszabályt, tekintve, hogy a 2018-ban elfogadott oktatási törvény nyelvi cikkelye, valamint az ukrán mint államnyelv működéséről szóló 2019-es jogszabály, közismertebb nevén a nyelvtörvény egyaránt csorbította az Ukrajnában élő kisebbségek jogait.

Egyebek mellett a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó nyelvtörvény volt a fő oka annak is, hogy a magyar kormány eddig nem járult hozzá Ukrajna NATO csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november végén a NATO-külügyminiszterek bukaresti találkozóján úgy fogalmazott: "Évek óta világos, hogy a magyar kormány egészen addig nem járul hozzá a NATO–Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják az őket megillető jogokat."

Csak nevében változott a törvény

Az ukrán parlament által kedden elfogadott törvény kapcsán megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), változott-e a magyar álláspont az ügyben. Érdeklődésünkre Paczolay Máté külügyi szóvivő tudatta: a hatályon kívül helyezést követően az ukrán parlament új törvényt fogadott el a kisebbségekre vonatkozóan, így gyakorlatilag csupán a törvény neve változott, annak tartalma lényegében nem. 

"A hatályos ukrán jogszabályok továbbra is hátrányosan érintik a kisebbségeket és fenntartják a kárpátaljai magyarok jogfosztottságát" – emelte ki a külügyi szóvivő. Paczolay Máté kitért arra is: a törvény továbbra sem biztosítja a nemzeti kisebbségek képviselői számára a politikai képviselethez való jogot, és nem rendelkezik a helyi politikában vagy közigazgatásban való képviselet lehetőségeiről. „Nem biztosítja a nemzeti szimbólumok szabad használatát, megnehezíti a kisebbségi szervezetek támogatását és ellehetetleníti a kisebbségi nyelven működő médiumok működését, ahogy kimarad belőle az erőszakos asszimiláció tilalma is” – húzta alá.

A címlapfotó illusztráció: Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium (Fotó: Mirkó István)

Túlságosan beleélte magát a videójátékba egy veszprémi férfi, vérfürdővel végződött az utolsó pálya
Egy veszprémi gyárban ölte meg kolléganőjét a 25 éves férfi, vádat emeltek ellene.
Durva fenyegetéseket kapott több zalaegerszegi iskola, kiürítették az épületeket
Zalaegerszegen hét iskolát evakuáltak.
Gyönyörű fotókon a jegesedő Balaton, leírhatatlan az elénk táruló látvány
Nem csak a magyar tenger, hanem a növényvilága is jégtakaróba burkolózott.
Óriási lángok csaptak fel a VII. kerületben, szinte teljesen kiégett egy furgon
Egy kisteherautó kapott lángra a Nefelejcs utcában.
Paks II.: Megtörtént a nagy bejelentés
Rendkívüli bejelentést tett a Roszatom vezérigazgatója.
Nincs viszály a testvérek között
Közel 6000 szurkoló előtt lépett pályára Tatabányán az ország második leghíresebb Valmar párosa. Nem tévedés. Valkus...
Veszélybe került a karrierje
Még az sem kizárt, hogy a Sztárban sztár leszek! a karrierje vége Molnár Tibinek. A Trap kapitányként ismert zenész ...
Elég a támadásokból!
Kapott hideget-meleget. Dudás Miki feleségét néhány hónappal ezelőtt azzal vádolták meg, hogy már nem alkotnak egy p...
Így él az ország bugyiárusa
Pongót 20 évvel ezelőtt még a Big Brother-ben ismerte meg az ország. A műsor után még néhány évet eltöltött a showbi...
Fejbe lőtte magát a kisfiú
Akár tragédia is történhetett volna annak a 17. kerületi háznak az udvarán, ahol fejbe lőtte magát egy fiú. A tíz év...
Legyőzhetik az androidos mobilok az iPhone-okat
Magyar mentőcsapat mentett meg egy fiút a törökországi földrengés helyszínén
Gyurcsány minden eddiginél otrombábban sértegeti a Fidesz szavazóit
Eltiltották a szexi játékvezetőnőt, bánatában pornómodellnek állhat - képek
Oroszország ultimátumot adott az Egyesült Államoknak