Kovács Zoltán: elfogadták a biztosítási tervet

Elfogadta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a testület vezetője kedden Budapesten.

2021. augusztus 03. 17:47

Kovács Zoltán a testület ülését követően a közmédiának elmondta, hogy egy nyitott kérdés maradt, a Lánchíd biztosítása, mivel azon gyúlékony anyagok találhatók a zajló felújítás miatt, de várhatóan napokon belül meglesz a megoldás.

A kormány minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi fesztiváljára készül, ez logisztikai és szervezési szempontból is nagyobb felkészültséget igényel. Sok tízezer ember összehangolt munkájára van szükség az előkészületek és a rendezvénysorozat 3,5 napja során. Az elsődleges szempont most is a biztonság - közölte a politikus, kiemelve: az ünnep biztosításában közreműködő szervezetek felkészültek az augusztus 20-ai ünnepségsorozatra, fesztiválra. Az államtitkár kifejtette: idén 17 helyszínen zajlanak az augusztus 20-ai központi rendezvények. A tűzijáték is nagyobb lesz a szokásosnál: a Duna vonalában 4,3 kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat, így itt is több biztonsági intézkedésre van szükség.

Kovács Zoltán elmondta: amikor "úrrá lettek" a koronavírus-járvány harmadik hullámán, úgy tervezték, hogy korlátozásoktól mentesen rendezik meg az augusztus 20-i rendezvényeket. A jelenlegi helyzet alapján ez így is lesz, s kedden meg is jelenik a kormányrendelet, amely a rendezvényekre egyébként vonatkozó korlátozások alól mentesíti az augusztus 20-ai ünnepi eseményeket. A két operatív törzs - az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításért, illetve a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület - összetételét és tevékenységét illetően vannak átfedések. Kovács Zoltán, aki mindkét testület munkájában részt vesz, azt mondta, így folyamatos az információáramlás.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival, valamint a kormányhivatalok bevonásával arra is fel vannak készülve, hogy az emberek biztonsága érdekében szükség esetén azonnali döntéseket hozzanak a rendezvényekről.

Az államtitkár felidézte: 2010-ben - javaslatára - azért is döntött a kormány operatív törzsek felállításáról, "nehogy megismétlődjön az, ami 2006-ban egyébként elkerülhető lett volna". Akkor - mondta - "emberéleteket követelt az, hogy az egyébként ismeretek, tudás birtokában lévő szervezők, hatóságok, minisztériumok nem beszéltek egymással". 2010 óta viszont az érintett szervek együttműködésének keretei adottak - tette hozzá a törzs vezetője.

Kovács Zoltán kiemelte: az Országos Meteorológiai Szolgálat kezdetben napi, majd az ünnepi rendezvényekhez közeledve még sűrűbb jelentéseket küld az operatív törzsnek. A 3,5 napos rendezvénysorozat idején negyedórás, a tűzijáték idején pedig valós idejű jelentésszolgáltatást biztosít az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek egy munkatársa tagja is az operatív törzsnek.
A rendezvények vonalában a meteorológiai szolgálat két alkalmi jelzőrendszert is működtetni fog. A tűzijáték technológiája pedig már évek óta úgy van kialakítva, hogy szükség esetén azonnal, egy gombnyomással leállítható a tűzijáték - mondta Kovács Zoltán.

Az államtitkár kora délután a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: ahogy azt tavalyelőtt eldöntötték - de tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé -, az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken. Céljuk, hogy minél többen kapcsolódhassanak be az államalapító Szent István király napjának megünneplésébe - tette hozzá.

Az idei ünnep programjait a szentistvannap2021.hu oldalon teszik elérhetővé.

MTI/Fotó MTI/Balogh Zoltán

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő
Megrázó: egy 11 éves gyereket gázol el a vonat Gyürén
A kislány információk szerint szándékosan lépett a vonat elé.