Kovács Zoltán: elfogadták a biztosítási tervet

Elfogadta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a testület vezetője kedden Budapesten.

2021. augusztus 03. 19:47

Kovács Zoltán a testület ülését követően a közmédiának elmondta, hogy egy nyitott kérdés maradt, a Lánchíd biztosítása, mivel azon gyúlékony anyagok találhatók a zajló felújítás miatt, de várhatóan napokon belül meglesz a megoldás.

A kormány minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi fesztiváljára készül, ez logisztikai és szervezési szempontból is nagyobb felkészültséget igényel. Sok tízezer ember összehangolt munkájára van szükség az előkészületek és a rendezvénysorozat 3,5 napja során. Az elsődleges szempont most is a biztonság - közölte a politikus, kiemelve: az ünnep biztosításában közreműködő szervezetek felkészültek az augusztus 20-ai ünnepségsorozatra, fesztiválra. Az államtitkár kifejtette: idén 17 helyszínen zajlanak az augusztus 20-ai központi rendezvények. A tűzijáték is nagyobb lesz a szokásosnál: a Duna vonalában 4,3 kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat, így itt is több biztonsági intézkedésre van szükség.

Kovács Zoltán elmondta: amikor "úrrá lettek" a koronavírus-járvány harmadik hullámán, úgy tervezték, hogy korlátozásoktól mentesen rendezik meg az augusztus 20-i rendezvényeket. A jelenlegi helyzet alapján ez így is lesz, s kedden meg is jelenik a kormányrendelet, amely a rendezvényekre egyébként vonatkozó korlátozások alól mentesíti az augusztus 20-ai ünnepi eseményeket. A két operatív törzs - az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításért, illetve a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület - összetételét és tevékenységét illetően vannak átfedések. Kovács Zoltán, aki mindkét testület munkájában részt vesz, azt mondta, így folyamatos az információáramlás.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival, valamint a kormányhivatalok bevonásával arra is fel vannak készülve, hogy az emberek biztonsága érdekében szükség esetén azonnali döntéseket hozzanak a rendezvényekről.

Az államtitkár felidézte: 2010-ben - javaslatára - azért is döntött a kormány operatív törzsek felállításáról, "nehogy megismétlődjön az, ami 2006-ban egyébként elkerülhető lett volna". Akkor - mondta - "emberéleteket követelt az, hogy az egyébként ismeretek, tudás birtokában lévő szervezők, hatóságok, minisztériumok nem beszéltek egymással". 2010 óta viszont az érintett szervek együttműködésének keretei adottak - tette hozzá a törzs vezetője.

Kovács Zoltán kiemelte: az Országos Meteorológiai Szolgálat kezdetben napi, majd az ünnepi rendezvényekhez közeledve még sűrűbb jelentéseket küld az operatív törzsnek. A 3,5 napos rendezvénysorozat idején negyedórás, a tűzijáték idején pedig valós idejű jelentésszolgáltatást biztosít az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek egy munkatársa tagja is az operatív törzsnek.
A rendezvények vonalában a meteorológiai szolgálat két alkalmi jelzőrendszert is működtetni fog. A tűzijáték technológiája pedig már évek óta úgy van kialakítva, hogy szükség esetén azonnal, egy gombnyomással leállítható a tűzijáték - mondta Kovács Zoltán.

Az államtitkár kora délután a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: ahogy azt tavalyelőtt eldöntötték - de tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé -, az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken. Céljuk, hogy minél többen kapcsolódhassanak be az államalapító Szent István király napjának megünneplésébe - tette hozzá.

Az idei ünnep programjait a szentistvannap2021.hu oldalon teszik elérhetővé.

MTI/Fotó MTI/Balogh Zoltán

Az énekes négy hónappal fia születése után szakított gyermeke anyjával
Vége Jason Derulo és barátnője, Jena Frumes kapcsolatának. Az énekes Twitter oldalán tudatta rajongóival a rossz hír...
Sosem látott családi képet posztolt Ördög Nóra
Egy szívének nagyon kedves, régi családi fotót mutatott meg rajongóinak.
Bin Laden fiának az az álma, hogy festményeit kiállítsák a Louvre-ban
Az egykor legismertebb terrorista vezér fia most Franciaországban él és a festészetnek szenteli életét.
Elárulta a prostituált, hogy több mint 16 ezer emberrel feküdt le
A nő 20 évet dolgozott a szakmában, és rengeteg férfival volt dolga.
Véget ért Elon Musk kapcsolata
A multimilliárdos Musk és extravagáns barátnője 3 év után külön utakon folytatják.
Húga születésekor derült ki, hogy beteg
Rosszindulatú vesetumorral küzd egy hároméves kerekharaszti kisfiú. A súlyos betegség aznap derült ki, amikor megszü...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 24, péntek
MEGFULLADT - Forrásban lévő mustba fulladt egy férfi Garaboncon. Beleejtette a telefonját egy kádba, utánanyúlt és b...
Ki akar törni a botrányhős szerepéből
Ismerjünk is meg egy újabb párost, pontosabban kettőt. A népszerű rádiós, Cooky a szerelmével, Debórával vág neki a ...
Megígérte, nem fogja kínozni őket
Alig 24 óra múlva kezdetét veszi a Dancing with the Stars második évada. Valc Szabolcsot Önök talán még kevésbé isme...
Nem hozhat rossz döntést, nyugtalan
Óriási teher nyomta a vállát múlt vasárnap Köllő Babettnek, egész nap a Sztár sztár leszek! mesterével voltunk. Akko...