belföld

Könnyítések az agglomerációból ingázóknak - rengeteg új P R parkoló épül

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg az új határozat, melyben a kormány elfogadta az Európai Unióval közösen kidolgozott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát.

2021. december 29. 09:21

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára örömmel jelentette be a hírt, mely szerint az agglomerációban élők számára is nagy mértékben megkönnyítik majd az utazást.

„Naponta egymillió ember jön be autóval az agglomerációból és a külső kerületekből a belső városrészekbe. Dolgozni, tanulni, szolgáltatásokat igénybe venni.” – írta közösségi oldalán. Az ő közlekedésüket igyekszik könnyebbé tenni a kormány, hiszen rengetegen az autót választják a tömegközlekedéssel szemben, ami azonban jóval időigényesebb a belvárosi dugók miatt. Az új stratégia szerint a megoldás a közösségi közlekedés folyamatos fejlesztésében és vonzóbbá tételében rejlik. 

A tervezet a Keleti és a Nyugati Pályaudvarok korszerűsítése, valamint a Kelenföldet a Délit és a Nyugatit összekötő alagút, továbbá a kétvágányos ferihegyi gyorsvasút, a déli körvasút, új megállók megépítése mellett tartalmazza a Hév vonalak felújítását, a Hév kocsik cseréjét, esetenként összekötését a metróhálózattal, új Duna hidakat (Galvani és Aquincumi), valamint legalább 48 helyen P+R, B+R parkolók létesítését.

Tervezik az integrált tarifaközösség megvalósítását, vagyis azt, hogy az utazás során elegendő legyen egyetlen bérlet vagy jegy vasútra, buszra, metróra, villamosra. 

Hozzátette: „A vasútnak újra fontos közlekedési eszközzé kell válnia Budapesten belül és a mainál sokkal kihasználtabb eszközzé a Budapest-agglomeráció közötti utazásoknál! Az európai, a magyarországi, a várostérségi és a budapesti vasúttal történő utazásokhoz sokkal átjárhatóbbá kell tennünk Budapestet! A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia ezt garantálja.”

A tervezet magában foglalja a vasútállomások megújulását, az infrastruktúra folyamatos bővítését, új közösségi terek és parkok jönnek majd létre, valamint kényelmesebbé és vonzóbbá akarják tenni a közösségi közlekedést minél több ember számára.

A döntés alapján „a következő két évtized nemzeti kormányai újabb 3 ezer milliárd forintot (plusz HÉV-fejlesztésre további ezer milliárdot) fordítanak Budapest és a várostérség közlekedésének jelentős fejlesztésére, döntően EU-s forrásokból!”

Durván beszóltak Schobert Norbert Jr.-nak
Az ifjabb Schobert azonban ezt nem hagyta annyiban.
Lenyűgöző látványt nyújt a befagyott Tisza-tó - Fotók
A tartós mínuszok miatt teljesen új arcát mutatja Magyarország második legnagyobb tava.
Nagyot domborított Köllő Babett, özönlenek a like-ok
Több ezer like-ot kapott a dögös kép.
Katonákat vezényeltek Csernobilba
Katonákat küldtek a környék elhagyatott városaiba és a radioaktív erdőkbe.
Támadást indítottak Demcsák Zsuzsa ellen
A műsorvezető hivatalos Instagram-oldalán számolt be a történtekről.
Négykézláb csúszva mentettek a jégről
Csúsztak a jégen, létrákkal és kötelekkel mentettek a befagyott tóról. A mentést gyakorolták a tűzoltók a Heves megy...
Napi 20 ezernél is több fertőzött lehet
Szinte biztos, hogy mindenkit megfertőz az omikron szupermutáns egy víruskutató szerint, a járvány újabb napi rekord...
Zokogott a bíróságon az apagyilkos fiú
Nehéz gyerekkorával védekezett a bíróságon az a fiú, aki leszúrta az apját Nyíregyházán. Az apa gyakran verte a gyer...
Békíteni akart, végül majdnem belehalt
Majdnem belehalt a sérüléseibe az a férfi, aki egy barátját próbálta védeni, de végül őt verték meg a 15. kerületben...
„Ép elméjű ilyet nem tesz, amit én”
Ép elméjű ilyet nem tesz, amit én. Ezt mondta a bíróságon az a kiskundorozsmai férfi, aki kegyetlen módon gyilkolta ...