2025. október 31. péntek, Farkas
8°C Budapest

Kilenc étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem is kétcsillagos maradt, az egycsillagos éttermek száma pedig nyolcról hétre csökkent Szlovéniában - adta hírül az MTI a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet (STO) csütörtöki közleményét.
Tenyek.hu
2025. június 12., csütörtök 13:15
Vágólapra másolva!

Ana Rost, a Hisa Franko étterem séfjét 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de éppen Ros miatt döntött úgy, hogy 2020-ban Szlovéniáról is kiadnak regionális kalauzt. A Hisa Franko 2023-ban nyerte el harmadik Michelin-csillagját, amelyet idén is sikerült megtartania.

A Kranjska Gorában található Milka étterem első Michelin-csillagját 2022-ben nyerte el, a másodikat pedig egy évvel később.

 A Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, továbbá a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB, valamint a Lasko várában található Pavus étterem sikeresen megtarthatta csillagját.

A 2025-ös szlovén Michelin-kalauz 72 éttermet tartalmaz, kilenccel többet, mint tavaly.

A fotó illusztráció: MTI/Mohai Balázs

A Michelin Guide Slovenia idén először három különdíjat is kiosztott: a Fiatal Séf díjat, Szolgáltatási díjat és a Sommelier díjat. A tehetséges fiatal szakácsok elismerésében Filip Matjaz séf részesült a COB-tól, a Sommelier díjat Anze Kristan kapta a Gostilna pri Lojzetu-tól, a Szolgáltatási díjat pedig Jan Sincic, a koperi Salicornia halétteremből.

A Michelin 2020-ban egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kívánja felhívni a figyelmet azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget. Szlovéniában összesen kilenc olyan étterem van, amely megkapta a zöld Michelin-csillagot.

Matjaz Han gazdasági, idegenforgalmi és sportminiszter elmondta: nagyon büszke arra, hogy Szlovénia egyike azon országoknak, amelyek már hatodik éve büszkélkedhetnek Michelin-kalauzban szereplő éttermekkel. 

Úgy értékelte: ez csapatmunka és stratégiai befektetés, továbbá a helyi ételek, a fenntarthatóság és a vendégszeretet iránti tisztelet eredménye.

Szlovénia képes olyan konyhát létrehozni, amely felülmúlja az elvárásokat - mutatott rá.

- húzta alá.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk