Hídpénzbotrány: szorul a hurok, de a Városháza gazdái hallgatnak

A főpolgármester hetek óta nem hajlandó válaszolni a Lánchíd felújítását övező korrupciós botrány kérdéseire. Az ügy egyre közelebbről érinti Karácsonyékat, hiszen a legújabb információk szerint a Városháza lehetett a végállomása annak a másfél milliárd forintnak, amit a beruházásból szivattyúzhattak ki - fogalmazott a Mandiner.

Másfél milliárd forint közpénzt szivattyúzhattak ki a Lánchíd felújítására szánt összegből, ráadásul a legfrissebb információk szerint ez a tetemes pénztömeg a Karácsony Gergely vezette Városházán landolhatott.

A hídpénzbotrányban hetek óta folyamatosan derül fény egyre hajmeresztőbb részletekre, a Városháza urai azonban síri csendben vannak, a sajtó megkereséseire egyszerűen nem hajlandók válaszolni.


Képmutatás a javából

Közben a főpolgármester szokásához híven aktívan kampányol a közösségi oldalán, naponta több bejegyzést tesz közzé. Egyik múltheti posztját olyan fotóval illusztrálta, amelyen mögötte éppen a Lánchíd látható, ezért már-már azt gondoltuk, hogy végre megszólal a korrupciógyanús hídpénzbotrányról, de csalódnunk kellett.

Ehelyett sikerpropagandával állt elő a Facebook-oldalán, többek között a Lánchíd felújításával példálózva. A túlárazott, kiüresített beruházást, a hasonló módon megvalósított Blaha Lujza téri rekonstrukcióval együtt az elmúlt húsz év „adósság-törlesztésének” nevezett.

A valóságtól teljesen elrugaszkodott öntömjénezésben szerepelt „minden idők legnagyobb számú faültetése”, de az is, hogy „senki nem cserélt le annyi buszt, trolit és villamost, mint mi”.

Azzal is büszkélkedett Karácsony, hogy „hazahozott” 300 milliárd forint uniós pénzt, amiből a következő években fejlesztéseket ígért. Ehhez képest évek óta azt halljuk, hogy kivérezteti a kormány a fővárost, néhány hónapja ismét a csőd szélére került Budapest, semmilyen beruházásra nincs pénz. Persze, olykor egyenesen tagadja, hogy csőd lenne.

A főpolgármester korábbi és mostani állításai között tehát szakadéknyi távolság tátong, miközben a lényegről, a Lánchíd-projektből kiszedett másfél milliárd forintról egy szót sem szólt.

A Mandiner pénteki cikkében írt az imént idézett Facebook-posztról, s arról, hogy a hídpénzbotrány legújabb fejleményeiről a főpolgármester azóta sem kíván nyilatkozni.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kampány és virágeső

A Városházát érintő súlyos kérdések megválaszolása helyett, péntek éjféltől 48 órát visszatekintve Karácsony Gergely tíz bejegyzést is közzétett, amelyek döntő többsége egyáltalán nem a fővárosi önkormányzat munkájáról, vagy a budapesti embereket érintő ügyekről szól.

Gyakorlatilag csak a választási kampányáról, például az V. kerületi baloldali előválasztáson győztes Juhász Péter ünnepléséről, vagy épp a saját fotózásáról posztolt. De Pikó András józsefvárosi polgármesterrel és Karácsony párttársával, a szélsőbaloldali Jámbor András közös politikai performanszának is szánt egy bejegyzést.

Ezen kívül olyan „kirívóan fontos” ügyekről is posztolt a főpolgármester, mint a „pénzesős” reklámakció során letarolt Deák téri virágágyások rendbetételére való felhívás, vagy az I Bike Budapest elnevezésű szombati felvonulásra meghirdetett Mol Bubi kerékpár akció.


A kérdések kérdése

Talán ezek után időt szánhatna arra is a főpolgármester, hogy elmondja, milyen úton-módon és miért juthatott vissza a Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez, majd a Városházára másfél milliárd forint, amit az A–Híd Zrt. ezt megelőzően utalt el a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégének.

Ismert: Budai Gyula fideszes képviselő a videójában arról beszélt, hogy hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a fővárosi baloldalhoz és Vig Mórhoz köthető hídpénzbotrány ügyében.

Ennek apropóját az adta, hogy a politikus kapott egy levelet, amiben fontos információk voltak a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A levélíró információi szerint Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található egyik biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a fölvett készpénzzel, méghozzá a cég vezetőjével. Azaz, itt cserélhetett gazdát az a közel másfél milliárd forint, amit a beruházásra szánt pénzekből szivattyúzhattak ki.

Ez a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel – tette hozzá a videóban Budai, megjegyezve, a levélíró úgy tudja, a hídpénzből jelentős összegek kerülhettek a fővárosi baloldalhoz.

A címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. Onnan pedig a levélíró szerint egyenesen a budapesti Városházán landolhattak.


Mit tud a főpolgármester?

Mindezek alapján Karácsony Gergelynek talán hivatali kötelessége lenne számot adni arról, mit tud ezekről a pénzmozgásokról, ugyanis az önkormányzat, azaz a budapesti adófizetők pénzéről van szó.

2024. április 22. 11:39
Újabb műtéten esett át Robert Fico
Közel két órán át operálták pénteken a szlovák kormányfőt.
Rejtélyes emberi csontra bukkantak egy tiszaföldvári játszótérnél - hátborzongató fotók
Egy járókelő talált rá a földön heverő maradványra, de pillanatok alatt kiderült, miért kerülhetett oda.
Elképesztő, hogy milyen fogadalmat tett Marco Rossi, nagy ígéret
Marco Rossi szövetségi kapitány a MOL kampánya keretében körbetekeri a Balatont, amennyiben a magyar labdarúgó-válog...
Hajszálon múlt egy kisiskolás rollerező élete Zuglóban
Nem csak az autós hibázott.
Melltartó nélkül állt kamera elé a TV2 gigamellű, szőke bombázója, tűzforró fotókon az eredmény
A kommentelők nem hagyták szó nélkül, azonnal elárasztották véleményükkel a modellt.
Újabb hegymászó vesztette életét a Mount Everesten
Egy mongol hegymászó a mostani szezon első halálos áldozata a Föld legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, eltűnt tár...
Most elmondom az igazságot!
Ő volt az ország ügyeletes alkoholistája, aki mind a mai napig nem tudja magáról levakarni a Szomszédokban alakított...
Tények Plusz adás, 2024. május 17., péntek
ÚJRA EGYÜTT – Nemcsak, hogy nem váltak el, ismét egy párt alkot Kucsera Gábor és Tápai Szabina. Az ex-kajakos bevall...
Újabb szexuális ragadozó
Elkábított és megerőszakolt - ezt mondja egy nő. Majd újabb és újabb állt elő hasonló rémtörténettel. Összesen 16-an...
Egy nagy család vagyunk!
Üstben rotyog a birkapörkölt. Melegítenek a lovasok. A következő pillanatban már repülnek is a magyarok nyilai, amit...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.