Háborog az olasz sajtó, de a véres szélsőbaloldali embervadászatról megfeledkeztek

A magyar és az olasz miniszterelnök között a február 1-jei brüsszeli csúcsot megelőző telefonos egyeztetésre került sor – értesült az olasz sajtó. Információik szerint a beszélgetés során szóba került Ilaria Salis ügye is, aki a brutális budapesti szélsőbaloldali támadások miatt állt bíróság elé. 

Az olasz sajtóban nagy visszhangot keltett, hogy a milánói nőt kéz- és lábbilincsben vezették elő a minap. Az olasz lapok a vádlott apjának méltatlankodására hivatkozva támadják Magyarországot: azt állítják, hogy „az uniós szabályokat sérti és nem felel meg jogi kultúránknak az Ilaria Salissal szemben alkalmazott bánásmód”. Különösen azt kifogásolták, hogy megbilincselve vezették be a budapesti bírósági terembe.

Az embervadászatról megfeledkeztek

Több jobboldali olasz politikus nyilatkozott úgy az ügy kapcsán, hogy nem az ő dolguk, hogy egy másik ország bírósági eljárását és börtönkörülményeit megítéljék.

Susanna Ceccardi európai parlamenti képviselő hiányolta, hogy az olasz lapok sorra hozták a bilincsben bevezetett nő sokkoló fotóját, azt a videófelvételt azonban kevesen tették közzé, ahol ártatlan budapesti járókelőket vernek véresre a szélsőbaloldali támadók. 

Miközben áldozatként próbálják ábrázolni, arról megfeledkeznek, hogy Ilaria Saris ellen bűnszervezetben elkövetett háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.


Emlékezetes, hogy 2023. február 9-e és 11-e között a becsület napja alkalmából meghirdetett rendezvényhez köthetően valóságos embervadászatot rendeztek a nemzetközi szélsőbaloldal aktivistái. Öt támadás történt, melyek során férfiakból és nőkből álló társaság hátulról rontott rá járókelőkre, majd különféle eszközökkel brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az első támadás február 9-én történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket – emlékeztetett az Origó cikkében, melyben csokorba szedte a brutális támadásokat.

A következő támadás másnap, február 10-én történt, akkor a XI. kerületben, Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak.

Céljuk az volt, hogy a kiválasztott áldozatokat az élet kioltására alkalmas különböző eszközökkel bántalmazzák.

Azért, hogy a súlyos, életveszélyes sérülések és a váratlan támadások körülményei miatt érzett megaláztatás olyan mértékű lelki gyötrelmet okozzon a sértetteknek, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali mozgalmak képviselőinek. A három, Magyarországon elfogott szélsőbaloldali aktivistával szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványozott az ügyészség. Ugyanakkor Budapesten pusztán a ruházatuk alapján támadtak meg olyan embereket, akiknek semmilyen közük nem volt semmilyen szélsőséges ideológiához.


Az olasz külügyminiszter is intézkedett

A Liga egy másik képviselője a közösségi médiában tette közzé a budapesti erőszakos támadást ábrázoló képsorokat, majd hozzáfűzte, rossz belegondolni, hogy egy osztályteremben olyan ember dolgozott, aki hasonlóra lehetett képes, utalva arra, hogy a vádlott korábban egy milánói óvodában tevékenykedett. Több baloldali olasz politikus is megszólalt a kérdésben, akik azt követelték, hogy Giorgia Meloni vegye fel a kapcsolatot barátjával, Orbán Viktorral. 

Egyébként Antonio Tajnai olasz külügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Itália csak annyit tehet, hogy tiltakozását fejezi ki a fogva tartás körülményei miatt. Az üggyel kapcsolatos diplomáciai egyeztetések január 22-én elkezdődtek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

Hozzáfűzte, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek semmi köze az esethez, nem ő dönt Salis ügyéről, hanem a magyar független igazságszolgáltatás, Magyarország szuverén ország, az ottani hatóságok hoznak ítéletet. 

Az olasz külügyminiszter kedden behívatta a római magyar nagykövetet Ilaria Salis ügyében. Sajtóinformációk szerint a magyarországi olasz nagykövet is felvette a kapcsolatot a budapesti hatóságokkal. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a Budapesten fogva tartott vádlott ügyvédje kapcsolatban áll Guido Crosetto védelmi miniszterrel. Ignazio La Russa, a római parlament felsőházának elnöke a médiában megjelent fotók láttán úgy kommentálta az ügyet, az olasz jogszabályok tiltják, hogy a fogvatartott személyeket megalázó körülmények között jelenítsék meg. Hangsúlyozta, a raboknak is tiszteletben kell tartani a méltóságát, elkerülve a magalázást, még akkor is, ha súlyos bűntett elkövetésével vádolják.

A Rai honlapján megjelent cikk említi, hogy a magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleményt adott ki, melyben cáfolja és visszautasítja az olasz és a magyar médiában megjelent börtönkörülményeikről szóló tartalmakat. Szomorúnak és etikátlannak tartják, hogy a média a másik fél megkérdezése nélkül tényként kezelve közöl információkat – idézi a Rai a magyar fél álláspontját. 

Forrás: Magyar Nemzet

2024. január 31. 20:56
Elvittek egy autót a Róna utcából, búcsút inthet a kocsinak a TV2
Nem jutottak szóhoz.
Lezuhant egy 20 milliós ország alelnökének gépe, senki sem élte túl
Az államfő közölte a szörnyű hírt.
Még mindig fájdalmai vannak Besenczi Árpádnak, őszintén vallott a vele történtekről
Hónapokig a hétköznapi dolgok is problémát okoztak számára.
Űrporból építőanyag és növénytermesztés: Sci-fibe illő magyar kísérleteket végez majd az űrben Kapu Tibor
A magyar kutatóűrhajós elmondta, a Hunor program célja az volt, hogy magyar űrhajós magyar kísérleteket végezzen el ...
Rakétatámadás ért kereskedelmi hajókat az Ádeni-öbölnél
Rakétatámadás ért két kereskedelmi hajót az Ádeni-öbölnél brit tengerbiztonsági ügynökségek vasárnapi közlése szerin...
Paulo Fonseca lett az AC Milan vezetőedzője
Az 51 éves tréner szerződése három évre szól.
Rejtélyes hang teszi tönkre a budapestiek éjszakáit, egyelőre csak mindenki találgat
Több kerületben is hallani lehet.
Gulyás Gergely a választási eredményről: Szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban
A választás eredménye megerősítette a kormánypártokat és a kormányt, hogy továbbra is a béke üzenetét képviselje – e...
Újabb hajóbaleset a Dunán, 6 ember a vízbe esett
Mentők és mentőhelikopter sietett a helyszínre.
Küszöbön a sorkatonaság: levelet küldenének minden érettségiző fiatalnak Németországban
A szakértő szerint az embereket félelemmel töltik el a fejlemények.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.