Ha Gyurcsányékon múlna, hazánk egyetlen fillér uniós pénzt sem kapna

Azzal, hogy a baloldal európai parlamenti képviselői a jogállamiság kérdésével és hasonló mondvacsinált indokokkal lobbiznak a hazánknak járó uniós források felfüggesztéséért, valójában egyebek mellett a pedagógusok béremelését késleltetik. Az Origo cikksorozatának első részében Gyurcsány feleségének, a pártjuk EP-képviselőjének azon kijelentéseit szedte össze, amelyek bemutatják, hogy a tevékenységével miként járult hozzá az uniós források felfüggesztéséhez. Ebben a cikkben a Gyurcsány-párt többi brüsszeli delegáltjának az aknamunkáját veszik górcső alá.

Bár az uniós támogatásokból a kormány épp a jelentős költségvetési tételt jelentő pedagógus-béremelést fedezné, a baloldal európai parlamenti képviselői az országnak járó források felfüggesztéséért harcolnak, és azért, hogy a pénzeket különböző „civileknek" adja Brüsszel.

A Gyurcsány-párt jelentős szerepet játszik ebben az évek óta tartó aknamunkában, amelynek Rónai Sándor az egyik élharcosa.

Fotó: Rónai Sándor Facebook-oldala

A Gyurcsány-párti EP-képviselő a Pegasus-vizsgálóbizottság alelnökeként nyilatkozva a minap is amellett kampányolt, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra az uniós források. – (...) Orbán Viktornak esélye sincs arra, hogy ezeket a pénzeket hazahozza záros határidőn belül. (...) Például a Pegazus-ügy is egy olyan, ami sajnos ettől eltávolította Magyarországot, mert nem jogállam, és azt mondják, amíg léteznek ezek a jogállamisági problémák, addig nem adják oda ezeket a pénzeket – mondta Rónai.

A Gyurcsány-párt "árnyék-külügyminiszterének" is hívott Rónai Sándor egyenesen büszkélkedett azzal, hogy az autópálya-koncessziók ügyében az ő kezdeményezésére indult eljárás hazánk ellen, amitől pedig saját bevallása szerint is a források visszatartását várja.

Ha csak az elmúlt néhány nap eseményeit vesszük, akkor éppen az én javaslatomra, az Európai Bizottságtól, von der Leyen asszonytól kaptam egy levelet, hogy bizony, a Bizottság is vizsgálja az autópálya-koncessziót. Ez nyilvánvalóan nem segíti azt, hogy Magyarország hozzájusson azokhoz az uniós támogatásokhoz, amelyek közel hatezermilliárd forintnyi támogatást jelentenek

– mondta Rónai tavaly augusztusban.

Nem sokkal később, 2022 szeptemberében, amikor az EP elfogadta a Sargentini-jelentés frissített változatát, a Delbos-Corfield-jelentést, ismét bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány-párt politikai fegyverként használja a jogállamiság kérdését. Ugyanis utóbbi állítólagos hiányosságaira hivatkozva követelte Rónai, hogy a kormány egyáltalán ne kapjon uniós forrásokat, és azokat teljes egészében az önkormányzatoknak és a „civil szervezeteknek" folyósítsák. Akkor így ünnepelte a magyarellenes jelentés elfogadását:

Egyértelmű a feladatunk, meg kell védenünk az uniós pénzeket, hogy azokat a civilek és önkormányzatok kaphassák meg.

Rónai elismerte, hogy a Gyurcsány-párt EP-képviselői azon dolgoznak, hogy az uniós pénzek ne érkezzenek meg hazánkba. Bár az egyik "árnyék-kormányinfón" feltett újságírói kérdésre Molnár Csaba először tagadta, hogy pártja annak megakadályozásán dolgozna, hogy Magyarországra ne érkezzenek meg az uniós források, később lényegileg mégis elismerte, hogy ezt teszik.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Ezt a Gyurcsány-párti EP-képviselő annak hajtogatásával próbálta alátámasztani, hogy a kormány szerinte „ellopja" a támogatásokat. – Azon dolgoznak a DK EP-képviselői, hogy ezek a pénzek azok ne érkezhessenek meg a fideszes oligarchákhoz, Orbán Viktor baráti, üzleti és rokoni köreihez. A célunk egyértelmű: addig ne jöjjön pénz, amíg az nem a magyar emberekhez, a magyar önkormányzatokhoz és a magyar kis- és középvállalkozásokhoz jut. Márpedig most nem oda jut – állította (pontosítsunk: hazudta) Molnár Csaba, aki „hazafias" kötelességének nevezte annak megakadályozását, hogy az uniós források „négy-öt ember zsebében tűnjenek el".

A hazánk érdekei elleni lobbizásból nem maradt ki Ara-Kovács Attila sem.

A negyedik Gyurcsány-párti EP-képviselő egy év eleji nyilatkozatában úgy fogalmazott: „lehetetlen", hogy pártja képviselői megszavazzák az országnak járó uniós támogatások folyósítását. Mindeközben pedig állatokhoz hasonlította a kormánypárti politikusokat: 

Ez olyan, mint a budapesti állatkertben megkérni az oroszlánt, hogy ugyan már répát egyen és ne nyulat, amit odaadnak neki, vagy csirkét. Nem lehet egy alapvetően a demokráciát felfogni képtelen emberről és rendszerről azt gondolni, hogy ez megjavul, az bűnös naivitás, és nyilvánvalóan minket fegyverez le leginkább.

A címlapfotó illusztráció: MTI

2023. május 16. 09:14
251 centiméter hosszú és 111 kilogramm, egy órán át tartott a nemesnádudvari víziszörny fárasztása
Óriásfogással büszkélkedhet egy helyi horgász.
Egy helyre vezényelte csapatait a NATO és Oroszország
Több ezer orosz katona indult el.
Második világháborús légibombát találtak a II. kerületben
Második világháborús magyar légibombát találtak a főváros II. kerületében, a Szeréna úton; a robbanóeszköz kiemelésé...
Fekete gólyát fotóztak Sirokban
A szokatlan madarat hétköznapi rokonával kapta lencsevégre a siroki polgármester.
Holttestet mosott partra a Duna Kisoroszinál
A női holttest hétfőn került elő.
Sokkot kapott az ítélet hallatán - Tények 18.00
Féltékenységből késelte meg riválisát egy férfi, elítélték. További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AII...
Háborúpártisággal vádolták meg Olaf Scholzot
Nem várt harag zúdult a napokban Olaf Scholz német szövetségi kancellárra, aki a Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik n...
Tűzoltás közben találták meg a férfi holttestét - Tények 18.00
Az áldozat aludt, amikor a konyha kigyulladt. További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Eltűnt a Szuezi-csatorna, mintha világvége lenne Egyiptomban
Már halálos áldozat is van.
Szarvas József: Ami most zajlik a Nemzeti Színházban, az maga a csoda
Váratlan fordulat: már Messi átigazolásáról tárgyal az apja
Távvezérelt autókölcsönző szolgáltatás indul Nagy-Britanniában
Négyszáz éves hajóroncsot fedeztek fel véletlenszerűen egy folyóban
Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője követni akarja Magyarországot elítélő társát