Gulyás Gergely: Decemberig maradnak a mostani gázárak az átlagfogyasztásig

Szerdán a kormányzat legfrissebb döntéseiről adott tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő - írta meg a Magyar Nemzet.

A Budapesti Demográfiai Csúcsot 2015 óta minden második évben megrendezik Budapesten, ahol olyan fontos kérdésről tárgyalnak, ami nem kap súlyának kellő figyelmet Európában – kezdte a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely, egyben jelezte: a kormányinfót is a csütörtök kezdődő demográfiai csúcs miatt tartják rendhagyó időpontban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a nemzetközi rendezvény keretében intézkedésekről, 2010 óta elért eredményekről tudnak majd beszámolni.

Itt lesz a bolgár elnök, az olasz miniszterelnök, de Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond majd – sorolta.

Ami az elmúlt évtized eredményeit illeti: jelentős előrelpést sikerült elérni, de nem tartunk ott, ahol tartani szeretnénk. Mint mondta, 2010-ben amikor a polgári kormány felhatalmazást kapott, akkor mindössze 1,23 volt a termékenységi arányszám, ez 2021 végére 1,59-re nőtt.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám idehaza nőtt a legnagyobb mértéken az EU-ban, ez 25,6 százalékos növekedést jelent. Ami ettől is fontosabb: ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer fővel lennénk kevesebben – mutatott rá.

A kormány tárgyalt az ukrán gabonabehozatalról is, miután szeptember 15-vel lejárt a behozatali tilalom.

Ha az EU bizottsága nem hosszabbítja meg a tilalmat, nemzeti hatáskörben lép Magyarország – mondta a miniszter, aki közölte, azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy hosszabbítsák meg a tilalmat, a lépés ugyanis nem szolgálja az eredeti célokat, az tönkreteszi a környező országok agrárgazdaságát. Gulyás Gergely az infláció kapcsán elmondta, cél, hogy egyszámjegyű legyen a pénzromlás az év végére.

Jelezte, reálisan novemberre valósulhat ez meg, de decemberre az biztosan teljesíthető. Mint mondta, aggasztó jel az üzemanyagárak jelentős növekedése, az ukrán tranzitdíj emelése miatt.

Ez nem elfogadható, ez fél százalékkal növelte meg az inflációt – jelezte Gulyás Gergely.

A napelemekről is tárgyalt a kormány, erről a miniszter azt mondta, az elszámolásban történő változásra azért van szükség, mert míg korábban egy egész évet kellett figyelembe venni az elszámolásban, most azonban ez az uniós szabályok szerint változik.

A kormány úgy döntött, hogy aki idén szeptember 7-e után adták be az igényüket, azok már uniós szabályozás szerint számolnak majd el, másoknál 10 évig a korábbi számolási rend marad – hangsúlyozta.

Arra, hogy mi a kormány álláspontja arról a svéd oktatóvideóról, amely szerint folyamatosan romlik a demokrácia helyzete Magyarországon, s amelyet állítólag az állami iskolákban vetítenek kisdiákoknak, a miniszter úgy reagált: Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy hazánk ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást. Ha ez így van, akkor meg fogja kérni Kocsis Máté Fidesz frakcióvezetőt, gondolják meg még egyszer, hogy a parlament ratifikálja-e a svéd NATO-csatlakozást.

Arról, hogy bekéretik-e ebben az ügyben a svéd nagykövetet: arról a külügyminisztert kell kérdezni – jelezte a tárcavezető.

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Az uniós források kapcsán elhangzott: a kormány reméli, hogy az Európai Bizottság visszatalál a jogszerűség útjára, és akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy hazánk az uniós forrásokhoz hozzájusson.

Gulyás Gergely kiemelte azt is: ehhez a szükséges, előírt feltételeket teljesítették, a bizottságnak novemberig döntenie kell. Kérdésére válaszolva a miniszter beszélt arról is, hogy igyekeznek az inflációt csökkenteni, részben pedig az infláció következményeinek elszenvedését is mérsékelni. A miniszter emlékeztetett, hogy az idei évben azt a vállalást tették, hogy egyszámjegyű lesz az infláció.

Ha megnézzük, jövő évre a kormány 6 a jegybank 3,5-5,5 százalék közötti inflációval számol. Bízom benne, hogy a jegybanknak lesz igaza, és a jövő évre már egy kezelhető infláció lehet – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter szerint ha „nagyon pozitív” fordulat történik, akkor októberben mehet tíz százalék alá az infláció, de negatív esetben is decemberben ez megtörténik, hiszen a kormány „ezt vállalta”. Az is kiderült, hogy a kiskereskedelmi kötelező akciók elmulasztása miatt kirótt bírság mértéke immár a 72 millió forintot is meghaladta.

Dobrev Klára és David Pressman amerikai nagykövet találkozójára reagálva a miniszter azt mondta, ez is alátámasztja, hogy háborúpárti a magyar baloldal, és ha ők döntetnének , akkor fegyvereket szállítanának Ukrajnába.

Kárpátalján közel 100 ezer magyar él, a mi az ott élők érdekeit is védjük, míg Gyurcsány Ferencékről már 2005-ben kiderült, hogy a határon túl élő magyarok nem érdekli őket. Ursula Von der Leyen szerdai beszéde kapcsán mondta, az elhangzottak nem lepték meg.

Azt szeretnénk, hogy Brüsszelben Európa valós problémáival foglalkozzanak, a háborúban pedig mielőbb békére van szükség, ez a gazdaság érdeke is. A béke egész Európa érdeke. Jobb lenne, ha az unió ezekben próbálna pozitív képet vázolni – szögezte le.

A fokozódó migráció kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, kerítéssel lehet megvédeni a magyar határt a jogsértő migránsokkal szemben. Hangsúlyozta, semmilyen kvótát, köztelező elosztást nem támogatnak, és nem is fognak végrehajtani. A Szőllősi Györgytől megvont kiutazási engedélyről azt mondta, rendkívül barátságtalan gesztus, amit nem előzött meg semmilyen kommunikáció az amerikai fél részéről.

Hivatalosan nem közöltek okot, érthetetlen, hogy ez miért történt – mondta. A gázfogyasztásról is kérdezték a minisztert, az átlagfogyasztási szint decemberig nem változtatnak.

Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e már Karácsony Gergellyel a fővárosi fejlesztések ügyében, azt mondta, a belügyminisztériummal közösen fogadták a főpolgármestert, és abban maradtak, hogy a főváros leírja elképzeléseit, a hátralévő fejlesztésekkel kapcsolatos programokat, amire majd reagál a kormány.

Gulyás Gergely kitért a lakossági gázfogyasztására, valamint a nyugdíjakra is. Előbbiről azt mondta, decemberig maradnak a jelenlegi átlagfogyasztási árak, míg az idősek járandóságáról közölte, a törvény pontosan meghatározza a kötelezettségeket, és annak megfelelően fizetik ki a különbözetet.


A modern „selyemút” kapcsán a miniszter leszögezte: Európának az az érdeke, hogy minden gazdasági nagyhatalommal tartson fenn gazdasági kapcsolatokat.

Ez vitákat szül a tagállamok között, Magyarország ugyanakkor sose hirdette az elkülönülést, ennek megfelelően tartunk fenn kapcsolatokat Kínával is. Ennek következtében ahogy a német kancellár vagy a francia államelnök, úgy a magyar miniszterelnök is októberben Kínába fog látogatni – tudatta a miniszter.

Az illegális migráció és a déli határkerítés kapcsán Gulyás Gergely közölte: a 2015-ös véleményekhez képest, ma már az unióban is megjelenik a külső határok védelmének szükségessége, a szavak szintjén legalábbis már kicsit előrébb jutottak.

Innen már csak egy lépés, hogy azoknak az országoknak is térítsék meg a költségét, akik a külső határok védelmét eddig is nemzetközi kötelezettségeiknek megfelelően ellátták – tette hozzá. A miniszter kérdésre kijelentette, az elmúlt négy évben a fővárosban a közlekedési helyzet drámaian romlott.

Karácsony Gergelyék észszerűtlen korlátozásai miatt jelentősen megnövekedett a menetidő. Ezt helyteleníti a kormány, ugyanakkor a fővárosi választóknak kell értékelni, hogy nekik ez megfelel-e. Ez nem kormányzati, hanem önkormányzati hatáskör – szögezte le.

A kormányinfón szóba került, hogy Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeket, erről Novák Katalin államfő tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel.

A magyar nemzetiségi nyelv használatát orvosolni kell. Szavak szintjén ez megtörtént, de kérdés, a gyakorlatban Ukrajna miként állítja helyre a jogsértő törvényt? – mondta a miniszter.

Arra, miszerint Putyin hibának nevezte, hogy szovjet tankok rohanták le hazánkat 1956-ban, de orosz tankönyvek másról szólnak, Gulyás Gergely úgy reagált, az orosz elnök nyilatkozata mindenekelőtt üdvözölendő, de korábban Jelcin elnök is elítélte a szovjet beavatkozást.

Jó lenne ha az orosz elnök szavai köszönnének vissza az orosz tankönyvekben. Ugyanakkor, a magyar baloldal képmutató eben a kérdésben. Nem lehet egyszerre Horn Gyulának szobrot állítani, éltetni, és közben az orosz tankönyveket kritizálni, hiszen Horn is hasonló állásponton volt. A baloldalnak nincs erkölcsi alapja megszólalni ebben – szögezte le.

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér állami megvásárlásáról úgy fogalmazott, Magyarország és a jelenlegi kormány álláspontja mindig az volt, a repteret nem szabad eladni.

A 2005. júliusi Gyurcsány-Orbán vitában is szó volt erről, az a jó, ha minimum többségi magyar tulajdonban van a reptér. Jól állunk – mondta, hozzátéve, amíg nincs kézfogás, nem mond részleteket, de közel állnak ahhoz, hogy jó hírt osszanak meg.

Elmondta azt is Magyarország nem adja ki a hadköteles ukrán menekülteket, ezzel kapcsolatban nem is érkezett kérés ukrán részről, de a genfi egyezmény menekültekre vonatkozó része ezt nem is tenné lehetővé.

Kiderült az is, hogy több mint 3 milliárd forintnyi bírságot szabott ki a kormányhivatal a nagy élelmiszeripari láncokra, és a versenyhivatal is vizsgálja a tisztességes árazás gyakorlatát.

Iványi Gábor segélykérésével kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek 2010 óta több mint 25 milliárd forintot fizettek ki, csak az idén 963 millió forintot kaptak szociális támogatásra. Ezenkívül magánszemélyektől szja-felajánlás formájában 2023-ban összesen 820 millió forint érkezett az egyházhoz.

Amivel az állam tartozott, azt már kifizette – hangsúlyozta.

Az idei évre várható költségvetési hiány tathatóságára reagálva Gulyás Gergely azt mondta, miután a fogyasztás visszaesését látják, a bevétel elmarad a várttól. Jelezte, a kormány a harmadik negyedévében fogja megvizsgálni az adatokat. Az uniós pénzekkel kapcsolatban kitért arra, hogy jelenleg nagyobb esély van arra, hogy a hétéves költségvetési ciklus támogatásai előbb megérkeznek, mint a helyreállítási alap pénzei.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy január 1-jén tudják helyreállítani a napelemesek hálózati rácsatlakozási lehetőségét. Tájékoztatása szerint erre szinte az egész ország területén lesz lehetőség, kivéve ott, ahol még nincs olyan állapotban a hálózat. Ez mindössze az ország 7-8 százaléka. Beszélt arról is, hogy a kormány támogatja, hogy jöjjenek létre nagy naperőművek, ám jelentős probléma lehet, ha nincs olyan kapacitás, technikai megoldás, ami a napenergiát tárolni tudja.

Az Action for Democracy alapítványnak, illetve Korányi Dávidnak a tavalyi országgyűlési választás befolyásolására tett kísérlete kapcsán a miniszter azt mondta, úgy tűnik, külföldi szervezeteken keresztül párttevékenységet segítettek, kampánytevékenységet fizetek ki.

Elfogadhatatlan és tűrhetetlenen, hogy a külföldről hozott pénzzel valaki saját hazája kormányának megbuktatásán dolgozzon – szögezte le Gulyás Gergely.

Alexander Soros állítólagos kivonulására úgy reagált, az Európai Bizottság által nyújtott támogatások már olyan „konkurenciát” jelentenek, hogy a Soros-szervezetek ténykedésére már nincs is szükség.

2023. szeptember 13. 19:34
Finom és a fogyókúrába is tökéletesen beilleszthető, most lerántjuk a leplet egy sokoldalú zöldségről
Az utóbbi hónapokban felszedtél egy kis felesleget? Ne aggódj, ezt a növényt TÖKéletesen beillesztheted a diétádba i...
Ellepték a rendőrök a belvárost, kiderült, mi történt
Több mint 100 egyenruhás jelent meg az utcákon.
A szingli mérlegekre rámosolyoghat a szerencse – eláruljuk, mire számíthatnak a csillagjegyek
Sok meglepetést tartogat október első hete a csillagjegyek számára. Van, akinek a pénzügyeire kell odafigyelnie, más...
Feladjuk a leckét! Íme egy elsősöknek szánt matekfeladat, Ön meg tudja oldani?
Több ezer internetező próbálja megfejteni a rejtélyes házi feladatot, eddig nem túl sok sikerrel.
Kiderült, mi van Zimány Linda telefonján
Elébe ment a kíváncsiskodóknak.
Tudom, hogy életben van!
23 évvel ezelőtt eltűnt, azóta is hazavárják szülei Till Tamást. A fiú 11 éves volt, amikor egy vadasparkba indult g...
Szijjártó Péter: 4,5 milliárd forintos beruházással 120 új munkahely jön létre Győrben
A Melecs EWS GmbH osztrák elektronikai vállalat 4,5 milliárd forintos beruházásával 120 új munkahely jön létre Győrb...
Veszekedés után sírva fakadt
Ismét egymásnak esett a stúdióban Majoros Péter Majka és Tóth Gabi. A két mester szócsatája nem tűrt nyomdafestéket....
Újabb iskolai erőszak
Majdnem megöltek egy általános iskolás fiút a társai. Lefogták, majd földre teperték, füvet, homokot és kavicsot töm...
Borzalmas, mit találtak egy budapesti társasház kukájában, egy szomszéd figyelt fel a hangokra
Egy nő ellen büntetőeljárás indult.
Még Karikó Katalin Nobel-díjáról is csak ostobaságok jutnak Fekete-Győr Andrásnak eszébe
Fontos üzenetet küldött a világnak Karikó Katalin - videók
Révész Attila olyan hírt jelentett be, ami megváltoztathatja a Kisvárda szezonját
Pokollá teszik egy farm lakóinak a mindennapjait a mindenre elszánt influenszerek
Szijjártó Péter: Egy patrióta fordulat az EP-választáson kihatással lehetne az ukrajnai háború menetére is

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.