A fotó illusztráció: Shutterstock
Hogyan lehetséges ez? A tanulmány szerint „a tej természetes cukrokat, fehérjéket és zsírokat tartalmaz, amelyek lassítják a gyomor kiürülését, segítve a szervezetet a folyadékok hosszabb ideig történő visszatartásában.” Ez az összetétel – magyarázzák – magas elektrolittartalommal, valamint fehérjével és szénhidráttal egészíti ki a folyadékot, így az még a sejtek szintjén is hatékonyabban képes hidratálni.
Persze nem azt jelenti, hogy innentől kezdve kizárólag tejet kellene innunk. A szakértők továbbra is a vizet tartják a mindennapi legjobb választásnak, azonban vannak élethelyzetek – mint a megterhelő sporttevékenység utáni regeneráció vagy enyhe kiszáradás –, amikor a tej lehet a hatékonyabb megoldás.
Megjegyezték, hogy a laktózérzékenyek vagy növényi étrenden élők számára a víz marad a legbiztonságosabb ital, bár egyes növényi alapú italok is segíthetnek.