Eddig védtük, de mára a Föld ellenségévé váltak az esőerdők

Korábban az esőerdők voltak a Föld legnagyobb szén-dioxid elnyelői, mára azonban az emberek az egyik legnagyobb szén-dioxid termelő gyárrá változtatták őket.

2021. július 15. 11:22

Az erdők hatalmas mennyiségű szén-dioxidot (CO2) nyelnek el a Föld légköréből, ezáltal az éghajlatváltozás mérséklésének kulcsfontosságú részét képezik. Az amazóniai esőerdőket azonban úgy tűnik, hogy már használhatatlanná tették az emberek az üvegházhatást okozó gázok elleni harcban, sőt még károsak is lehetnek a környezetre.

A régió szén-dioxid kibocsátásának nagy részéért olyan tűzvészek voltak felelősek, amelyeket emberek okoztak a terület mezőgazdasági megtisztítása és ipari használata miatt. A tűz által több üvegházhatású gáz járul hozzá a hosszabb és melegebb évszakokhoz az Amazonasban, amelyek még több tűzhöz és nagyobb CO2-szennyezéshez vezetnek, végtelen ciklust okozva.

Különösen az Amazonas keleti része - ahol az elmúlt 40 év legnagyobb mértékű erdőirtását tapasztalták - vált forróbbá és szárazabbá, amely sokkal hajlamosabb a tűzesetekre, mint az esőerdők többi része. Ennek eredményeként nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátás származik a térségből, és kevesebb fa veszi fel a fotoszintézis révén a szén-dioxidot - számolt be róla a LiveScience.

Fotó: GOV.UK

"A nagyon rossz hír az, hogy az erdőégetés körülbelül háromszor több CO2-t eredményez, mint amennyit az el tud nyelni" - mondta a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet tanulmányi vezetője, Luciana Gatti.

A Nature magazinban megjelent szerdai új tanulmány szerint a kutatók közel 600 CO2-mérést végeztek a brazil Amazonas négy helyszínénél 2010 és 2018 között. A csapat megállapította, hogy a tűzesetek évente átlagosan mintegy 1,5 milliárd tonna CO2-t ömlesztenek a légkörbe, míg az egészséges fák csak mintegy félmilliárd tonnát szívnak fel.

A csapat azt is megállapította, hogy míg az Amazonas keleti része a szén-dioxid-kibocsátás nettó forrásává vált, a nyugati terület - amely sokkal kevesebb erdőirtást tapasztalt - egyszerűen stagnál, vagyis nem árt, de nem is használ a környezetnek. Az egészséges erdők CO2-elnyelése pontosan kiegyensúlyozza a tűzesetek által keletkezett üvegházhatású gázkibocsátást.

Az Amazonas-medencéje mintegy 7,2 millió négyzetkilométernyi dzsungelnek ad otthont, ami a Földön maradt trópusi esőerdők területének több mint felét jelenti. Az erdőirtás és különösen a tűzesetek korlátozása kulcsfontosságú e veszélyes tendencia megfordításának az érdekében az Amazonas területén.

Kiderült, hogy miért került kórházba Tóth Gabi
Kórházba került Tóth Gabi – érkezett a hír pénteken délután.
Sokkoló fotókat tett közzé a monori gyilkosságról a rendőrség
Brutálisan megölt egy fiatal férfi egy időset. A vérbe fagyott holttestet a spejzben próbálta meg elrejteni.
3 éves gyermek ölte meg édesanyját
A tragédiát egy kibiztosított fegyver okozta.
Fára felakasztva herélte ki kutyáját az ároktői bicskás - Fotók
Állatkínzás miatt folyik eljárás a gazda ellen.
Kényszerleszállást hajtott végre egy repülő Budapesten
Műszaki meghibásodás miatt megszakította útját az Air Serbia Bécsből Belgrádba tartó, JU601 számú járata Budapesten ...
Padlóra küldte a válás
A Sztárban sztár leszek! versenyzője az egész országot könnyekig hatotta. Snóbli Zoltán a kisfiával érkezett a stúdi...
A béremelést is támadják Gyurcsányék
Túl sokat keresnek a magyarok Gyurcsányék árnyékminisztere szerint. Erről ír az Origo. A lap felidézte, hogy a Gyurc...
Növekszik a csapadékhajlam
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 24., szombat
Túlfutott a leszállópályán egy repülőgép, helyszíni fotókon a baleset
A gépnek nem sikerült időben megállnia, így az orra belekóstolt a vízbe.
Drónokkal támadták Odesszát
Drónokkal támadták Odesszát az orosz csapatok. Egy ember meghalt, amikor egy középületet és egy lakóházat is eltalál...