Bolhapiacot nyitna a műsorvezető az egyik franciaországi templomban

Használtcikk-piacot szeretne nyitni a Loire-folyó völgyében, Párizs és Tours között található Chateaudun település Magdolna templomában Julien Cohen francia televíziós személyiség - jelentette az Aleteia című, francia katolikus hírportál.

2022. január 05. 10:28

Cohen a tavaly év végéig a France 2 csatornán futó Affaire conclue, magyarul "Az üzlet megköttetett" című műsor egyik házigazdája volt, ahol szintén régiségekkel, használtcikkekkel foglalkoztak. December végén jelentette be, hogy kiszáll a műsorból, mert a forgatás szerinte sok energiáját és idejét vette, el, és több időt szeretne a magánéletére fordítani.

Az Aleteia tudósítása szerint Julien Cohen megvásárolná a Loire-folyó völgyében fekvő templomot, amelyben használtcikk-piacot szeretne létrehozni. "Megnéztem és azt kell mondanom, hogy hűha. Pont ez kell nekem" - mondta a tévés a France 3 televízió helyi híroldalának. A tudósításból kiderül, hogy Cohennek több ilyen üzlete is van már; az egyiket egy korábbi vágóhídon rendezte be, egy másikat pedig a francia jegybank egyik egykori kirendeltségének épületében hozott létre.

 

Cohen a France 3-nak elmondta, hogy 26 önkormányzatnak küldtek pályázati felhívást, és a chateauduni prefektúra vissza is jelzett, hogy lenne értékesítendő ingatlan. A tévés többet meg is nézett, de egyetlenegy sem volt megfelelő, mert vagy az alapterülete nem volt elég nagy, vagy túl nagy átalakítást kellett volna elvégezni.

A France 3 azt írja, hogy innentől a két fél különbözőképpen emlékszik a történtekre, mert Cohen azt állítja, az önkormányzat emberei invitálták, hogy a templom épületét is nézze meg, míg a helyi hatóságok szerint a tévés kéredzkedett be az épületbe, amikor meglátta. Amikor másodszor járt a városban, már arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy csakis a templom épülete megfelelő számára. Azzal érvelt, hogy az épületben évente jelenleg maximum ötször van mise, és az átalakítás fellendítené a város életét.

Ennek ellenére az üzlet mégsem köttetik meg, miután az épület tulajdonosa valóban az önkormányzat, de a törvény értelmében a templom kezelője az egyház, pontosabban a chartres-i püspökség, és a templom csakis vallási célokra használható, minden egyéb felhasználás csak akkor törvényes, ha a templomban már semmilyen hitéleti tevékenység nincs.

A chartres-i püspökségnek egyébként az ellen nincs ellenvetése, hogy használaton kívüli templomok más formában nyerjenek új életet, és példaként a Chartres belvárosában álló Szent Hit templomot említik, ahol ma már aukciós ház működik.

A chateauduni templom viszont "működik, húsvéttól mindenszentekig miséznek ott, házasságok köttetnek, ünnepeket ülnek, szeminaristák járnak oda. Nincs tervben a templomépület templom jellegének megszüntetése" - tudatta a chartres-i püspökség, megjegyezve, hogy az önkormányzat csak az utolsó pillanatban értesítette az egyházat, és úgy tárgyalt Cohennel, hogy sem a plébániát, sem a helyi katolikus közösséget nem tájékoztatták. Cohen erre reagálva közölte, hogy egyáltalán nem áll szándékában ebben az ügyben vitát kirobbantani vagy konfliktust szítani, máshol is tud üzletet nyitni.

 

MTI

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar énekesnő
Váratlanul elhunyt Rachel Nagy, a The Detroit Cobras nevű garázs-rock együttes énekesnője. Az nem derült ki, hogy mi...
Szándékosan megfertőzte magát koronavírussal a híres motorversenyző
A MotoGP korábbi versenyzője, Marco Melandri hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy megfertőződön.
Egy szabadnapos orvos segített világra hozni a repülőgépen egy csecsemőt
A kanadai doktornő egyáltalán nem számított hasonlóra, amikor felszállt a gépre.
Húsvágó bárddal támadt a szomszédjára a részeg férfi
Egész nap ivott és a szomszédját szidta a 22 éves férfi. Amikor teljesen lerészegedett egy húsvágó bárddal támadt rá...
Szervdonor lett a szervátültetett férfiből
Korábban ő is új esélyt kapott az életre, halála után több szervátültetésre váró emberen segített.
Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője
Mártha Imre nem csak egy luxusingatlant vásárolt magának Floridában, hanem egy óceánparti területen hamarosan egy r...
Napsütés több helyen, viharos széllökések
időjárás-jelentés, 2022. január 18., kedd, reggel
Katonai repülőgéppel szállították kórházba a haldokló csecsemőt
Az olasz kislánynak azonnali ellátásra volt szüksége, hogy megmentsék az életét.
Nők átverésére specializálódott egy férfi
Fifikás módon vert át három nőt is a csaló férfi. Hamis ígéretekkel, több százezer forinttal károsította meg áldoza...
Dugóhúzóval lopta a benzint egy férfi Nézsán
Nem akart fizetni a benzinért a 25 éves férfi, heteken keresztül egy dugóhúzóval szerzett a kocsijába benzint.