Belefér, hogy 50 kilométert utazzon egy infarktusos beteg Gyurcsányék árnyékminisztere szerint

Gyurcsány Ferencék árnyékminisztere a kórházbezárásokon túl olyan létfontosságú osztályokat is megszüntetne a kisebb intézményekben, mint a szülészet és a traumatológia. Az Origo cikksorozatának következő részéből az is kiderül, hogy Komáromi Zoltán szerint belefér, ha akár 50 kilométert kell utaznia a kórházig egy szülő nőnek, vagy egy infarktusos betegnek. 

2022. szeptember 26. 09:54

A baloldal Gyurcsány Ferenc vezetésével ott folytatná az egészségügy leépítését, ahol 2010-es választási vereség miatt kénytelen volt abbahagyni – ez derül ki Dobrev Klára egészségügyi árnyékminiszterének eddigi nyilatkozataiból. Komáromi Zoltán idén januárban az ATV-ben arról értekezett, hogy a világon mindenhol megszűnik a szülészet és a traumatológia a kisebb kórházakban.

„Olyan kevés szakemberünk van, például érsebészből, idegsebészből, olyan aneszteziológusokból, akinek speciális műtétekhez van szaktudása, és nővérekből, hogyha ezeket nem szedjük össze, mondjuk 10 vagy 15 centrumba az országban, akkor nem tudjuk január 1-től december 31-ig biztosítani, hogyha bárki kap stroke-ot, vagy bárkinek van egy akkut érelzáródása, akkor olyan gyorsan kerülhessen a beavatkozásra sor, hogy megmentsük, mondjuk a lábát, vagy az életét."

A műsorvezető közbevetésére, hogy akkor mégis igaz, hogy megszűnik a szülészet, vagy megszűnik a traumatológia a kisebb kórházakban, Komáromi azt felelte: „mindenhol a világon."

Az árnyékminiszter légből kapott állításának nincs sok valóságalapja, az viszont tény, hogy a fent idézett lépésekkel magyarok milliói kerülnének hátrányos helyzetbe, rontva az ország egészségügyi állapotát. Ismert, hogy Komáromi – Gyurcsány Ferenc egyik leghűségesebb híve – írta Márki-Zay Péteregészségügyi programját a választásokra készülve.

Nem véletlen, hogy tavaly ősszel a később nagyot bukott miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy a járóbeteg-ellátásban támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg, a többit pedig megszüntessék. Elmondta azt is, hogy tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat is.

 

Komáromi lenézi a kisebb kórházakat

A már említett ATV-s interjúban Komáromi Zoltán egy egészen cinikus véleményt is megfogalmazott, amikor arról beszélt, hogy szerinte „belefér", ha 50 kilométert kell utaznia a kórházig a szülő nőknek vagy az infarktusos betegeknek.

Azt fejtegette, hogy egy szülészet akkor működik jól, és akkor biztonságos ott szülni, hogyha egy évben azon az osztályon ötszáz szülést levezettek.

„Egy olyan szülőotthonban, vagy kis kórházban, ahol harminc szülést vezetnek le egy év alatt, és ott egy nem várt szövődmény közbejön, és ötven kilométerre van a legközelebb jól felszerelt kórház, az idő alatt veszélyeztetik a szülő nő és a gyerek életét" – mondta a DK–s háziorvos.

A műsorvezető kérdésére, hogy legyen ötven kilométerre a jól felszerelt kórház, de már eleve oda menjen a szülő nő, Komáromi igennel válaszolt. Majd úgy folytatta: „Meg egy infarktusnál, hogyha egy mellkasi fájdalma van valakinek egy városi kórháztól két kilométerre, és egy megyei centrumtól, ahol meg tudják rögtön csinálni a koszorúérfestést, mondjuk, ötven kilométerre, és a mentő rögtön beviszi oda értesítéssel, és ott várják, rögtön megcsinálják, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megmentik a szívizmát."

Komáromi szerint viszont egy városi kórházban csak annyi történik, hogy fölveszik az adatait, megcsinálják az EKG-t, nem tudnak érdemi beavatkozást végezni.

 

Ismét leépítenék az egészségügyet

Gyurcsányék árnyékminisztere tehát folytatná a 2010 előtti politikát, amely az egészségügyben is a megszorításokhoz, az ellátórendszer leépítéséhez vezetett.

Emlékezetes, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciós kormányzat 2006-ban csődközeli állapotban sodorta az országot és a hatalmas költségvetési hiányt – számos egyéb megszorító intézkedés mellett - a kórházak felszámolásával és intézmények összevonásával akarták lefaragni. Néhány kórházbezáratást az akkor ellenzék - a Fidesz-KDNP -, a szakma és a közvélemény tiltakozásának köszönhetően ugyan sikerült megakadályozni, azonban más intézmények nem voltak ilyen szerencsések.

A Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központot, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (Lipótmező) és a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézetet bezárták, továbbá összevonták, illetve leépítették a Margit Kórházat, a Budai Gyermekkórházat és a János Kórházat. Ezenkívül számos kórházban csökkentették az aktív ágyak számát, összevonások, kapacitásleépítések történtek.

Fotók: illusztráció (MTI)

Darabokra törte a szögletzászlót a kapus fején egy szurkoló, mentő vitte el - Videó
Előbb a nézőtéren, majd a pályán szakadt el a cérna, a bíró félbeszakította a mérkőzést.
Éles fegyverrel lövöldözött egy szlovák férfi Keszthelyen
A 35 éves férfi egy parkolóban sütötte el a lőfegyverét többször.
Hét gyerek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő
Válogatott módszerekkel bántalmazta a rábízott óvodás és iskolás gyerekeket a nő. 
Kegyetlenül megvert két rendőrt egy szlovák férfi Miskolcon
Az egyik rendőrt páros lábbal fejbe is rúgta az agresszív férfi.
Nagyon-nagyon fáj, így beszélt Zalatnay Sarolta egykori szerelméről, Csapó Gáborról
Az énekesnő a hétfői Mokkában emlékezett meg egykori szerelméről, a 72 éves korában meghalt olimpiai bajnok vízilabd...
Arccsont tört és fog repült, véleményt cserélt két vendég a földeáki kocsmában
Két férfi folytatott agresszív véleménycserét egy földeáki kocsmában. Most zárta le a nyomozást a rendőrség.
Tények teljes adás, 2022. november 28., hétfő
DRÁMAI - Elütött egy futót a bicikliúton, elhajtott, majd intézkedés közben meghalt egy férfi Balatonalmádiban. A re...
Mindjárt itt az esküvő!
Patai Anna még csak egy kislány volt, amikor 2010-ben egy ország ismerte meg gyönyörű énekhangját. Élete hatalmas mé...
Bomba formában
Egy nő, aki hatalmas tetteket vitt véghez, kemény és kitartó munka árán megvalósította álmait. Krisztina kétgyermeke...
Elütött egy biciklist a 82 éves sofőr, majd a szomszéd településen halálra gázolt két gyalogost
Az idős férfi korábban egy biciklist is elsodort.
Gyűlölet és futball: háború lesz ma a vébén?
Egyre nagyobb az áramhiány Ukrajnában
Ronaldo extázisban ünnepelte a kamugólját - galéria
Ronaldo nélkül lett igazán jó a portugál csapat
Újabb döbbenetes bírói hiba: még a szabálykönyvet sem ismeri a portugál meccs bírója