Az olajembargó veszélybe sodorja a benzinárstopot is

Az olajembargó bevezetésével az európai politikai elit a gázpiaci helyzethez hasonló problémát idézett elő, amiben a fő kérdést lassan nem az ár jelenti, hanem hogy lesz vagy nem lesz. Azáltal, hogy az unió lépésről lépésre elvágja magát a működéséhez szükséges nyersanyagoktól, évtizedek munkáját teszi tönkre – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

2022. december 03. 12:59

"Az Európai Unió szankciós politikájának eddigi legnagyobb hatású mérföldkövéhez érkeztünk. Az Oroszországgal szemben nyár elején elfogadott olajembargó hétfőn hatályba lép, és Európa lemond legnagyobb beszállítójáról, ami a háború előtt az olajigényének több mint negyedét fedezte. Ez olyan mértékű beavatkozás a gazdasági folyamatokba, amire korábban nem volt példa" – ismertette közösségi oldalán a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Hortay Olivér szerint a lépésből Európa nem jöhet ki jól. 

"A rendkívüli mennyiségű orosz olaj pótlása az egyébként is szűkös globális piacról óriási logisztikai feladat, amiben a legkisebb hiba is ellátási zavarokat okozhat. Ha ez sikerül, az uniónak akkor is mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, mert a világpiaci olajárak sokkal magasabbak az orosz áraknál. Az olajembargó tehát csökkenti az energiabiztonságot és növeli a költségeket, ami vélhetően az inflációs nyomás fokozódásához és a kibontakozó gazdasági válság mélyüléséhez vezet majd" – magyarázta a szakértő.

Ráadásul jó esély van arra is, hogy Oroszország és a nagy olajkitermelő országok nem nézik majd tétlenül az unió embargóját. A napokban az orosz miniszterelnök-helyettes Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterével egyeztet a lehetséges válaszlépésekről. Márpedig a nagy olajkitermelők az elmúlt hónapokban sokkal inkább Oroszországhoz igazodtak, mint a Nyugathoz, ami Európának nem sok jót ígér.


"A kibontakozó problémák Magyarország szempontjából is aggasztók. Hazánk ugyan mentességet harcolt ki magának az embargó alól, így továbbra is vásárolhat orosz olajat. Tehát közvetlen ellátásunk nem kerül veszélybe, de a közvetett hatások alól nem fogjuk tudni teljesen kivonni magunkat. Az unióban kibontakozó gazdasági válság hullámai Magyarországra is begyűrűznek majd és azáltal, hogy más tagállamok energiapiaci mozgástere szűkül, hazánk is egyre nehezebben és drágábban fog tudni üzemanyagokat importálni" – magyarázta. Hozzátette:

"Ráadásul, a világpiaci olajárak várható emelkedése az orosz beszerzés költségeit is felfelé hajtja majd. Az Európai Unió olajembargója tehát nemcsak Magyarország gazdasági mozgásterét szűkíti, de veszélybe sodorja a benzinárstop fenntartását is."

"Az olajembargó bevezetésével az európai politikai elit a gázpiaci helyzethez hasonló problémát idézett elő, amiben a fő kérdést lassan nem az ár jelenti, hanem hogy lesz, vagy nem lesz. Azáltal, hogy az unió lépésről-lépésre elvágja magát a működéséhez szükséges nyersanyagoktól, évtizedek munkáját teszi tönkre. Az európai politikai elitnek mielőbb változtatnia kell. Minél tovább tart ki az unió a szankciók mellett, annál mélyebbről indulhat majd a kármentés" – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Magyar Nemzet/Címlapfotó: Illusztráció (Shutterstock)

Fejbe lőtte magát egy tinédzser fiú Rákosmentén
A fiút egy fővárosi kórházba szállították.
Kizuhant az ablakból egy nő Gyöngyösön
A pontos körülmények egyelőre nem ismertek.
Szintet lépett Tóth Andi és Marics Peti kapcsolata
Újabb mérföldkőhöz értek a fiatalok.
Borzalmas felvételek készültek a törökországi katasztrófáról, már közel 1000 halott van
Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek - közölte Recep Tayyip Erdoga...
Csomagtartóba tuszkolta párját, majd felgyújtotta a kocsit a férfi
Egy szántóföldön találtak rá az égő autóra.
Ma is menő a retró
Nem ciki, szexi 30 évvel ezelőtti tornadresszt felvenni, vallják a lefogyott barátnők. Kandász Andi és Keleti Andi f...
A ketrec nagy harcosai
A hazai legnagyobb harcosok léptek ringbe a kihívóikkal szemben a nemzetközi MMA-gálán. Négy meccset KO-val, kettőt ...
Sikereikkel példát mutatnak
Sikeresek, pozitívak és példaképek az ország legmeghatározóbb női vezetői. A Legyen Divat a Női vezető kampány célja...
Az anorexia csapdájában
Túl van az életveszélyen. Krizsán Lili két és fél hónapig volt kórházban súlyos anorexiája miatt - az orvosok szerin...
Eszméletlen károkat okozott a hétvégi vihar
Összesen másfél milliárd forintnál is nagyobb kárbejelentési összegre számítanak az MTI-nek nyilatkozó biztosítók a ...
Győzelemmel ünnepelte születésnapját a Diósgyőr az NB II-ben
Nem csak a fűtött szoba, betegség miatt is kipirosodhat az arc
Megtalálták a romok alatt a törökországi földrengés után a ghánai válogatott focistát
Ki nem találná, mivel tölti a napjait a Neoton Família drámai helyzetbe került énekesnője
Az amerikai bajnokságba igazolhat a Chelsea sztárcsatára