A súlytalanság nem rontott az űrben járt borok minőségén

A súlytalanság állapota nem rontott azoknak a francia bordeaux-i boroknak a minőségén, amelyek több mint egy évet töltöttek el a Nemzetköz Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként a Föld körül keringve - közölték szerdán francai kutatók a borok első kóstolása, elemzése után.

Tizenkét üveg francai bor, köztük egy ötezer eurót érő Petrus Pomerol tért vissza januárban a Földre az űrállomásról. A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállhatóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket. A tudósok jobban meg akarják érteni a növények öregedésének a folyamatát, az erjedést a borban.

A kóstolások részeként a bordeaux-i borkutató intézetben 12 borszakértő vakon tesztelte az egyik űrben járt palackot együtt ugyanazon, de borpincében maradt évjárattal. A palackok egy speciális acélhengerbe zárva járták meg a világűrt.

"Könnyek szöktek a szemembe" - mondta utána Nicola Gaume, a tudományos kísérletet megszervező Space Cargo Unlimited luxemburgi startup vállalkozás elnök-vezérigazgatója a kóstolás után. Gaume az előzetes eredményeket bátorítónak nevezte, hozzátéve, hogy ez még csak a kezdet. Közölte, hogy a kísérlet a súlytalanságra összpontosított, amely hatalmas stresszt jelent a bor számára.

Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója közölte, hogy a Földön marad bor íze "fiatalabb volt, mint azé, amely megjárta a világűrt".

"Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz" - tette hozzá.

A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére - mondta Michael Lebert, a Friedrich-Alexander Egyetem biológusa, a projekt konzultánsa.

Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradtak annak ellenére, hogy kevesebb fény és víz érte őket.
Ha sikerül megállapítani, hogy miért, az segítheti a tudósokat életerősebb fajták létrehozásához a Földön és megnyithatja az utat a szőlőművelés és borkészítése előtt a világűrben - tette hozzá a német szakember.

MTI/címlapfotó: facebook.com/SpaceCargoUnlimited

2021. március 24. 16:21
Két MÁV-alkalmazott, egy jegyvizsgáló és egy pénztáros sérült meg könnyebben, amikor kisiklott a Vácról Balassagyarm...
A Lengyelországot ért szerdai dróntámadás példázata annak, milyen veszélyes körülmények között élünk nap mint nap, a...
Az Európai Unióban a lakosság 23 százaléka fűtési nehézségekkel küzd és a magyarhoz képest 3-4-5-szörös energiaárak ...
Donald Trump amerikai elnök jelentette be, hogy „nagy bizonyossággal” elfogtak egy gyanúsítottat Charlie Kirk meggyi...
Döbbenetes videót hozott nyilvánosságra saját magáról Dulin Metta. Ő az Ázsia Expressz egyik sztárja és remélhetőleg...
family
Sokkot kaptak a rajongók, amikor meglátták Varga Viktort a szőrzete nélkül. Levágta a szakállát, amit amúgy olyan ha...
family
PUSZTÍTÓ - Ketten meghaltak, amikor hatalmas tűz tombolt egy balatonfüredi házban, a pusztító lángok között felrobba...
Azt pletykálják, hogy titokban megszült Sydney van den Bosch! Mi most megkerestük a gyönyörű modellt, szóval már tud...
family
Zaklatták, meg akartak erőszakolni egy fiatal lányt a HÉV-en. Az édesapja a lánya segítségére sietett és úgy bepöcce...
family