A PÉNZ7 a gyakorlatra összpontosít, a pedagógusok mellett szakmai önkéntesek segítenek

Akár egy földrajz- vagy történelem óra keretén belül is lehet játékos formában pénzügyi alapismereteket átadni a diákoknak – vallják többek között azok a tanárok, szakmai önkéntesek, akik már javában készülnek az idei, jubileumi PÉNZ7-re. Az innovatív pénzügyi és vállalkozói témahét keretén belül díjazzák mindazon pedagógusokat, szakmai önkénteseket és iskolákat, akik immár tíz éve visszatérő szereplői a nemzetközi viszonylatban is elismert rendezvénysorozatnak. 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrég közzétett jelentése szerint a vizsgált 39 országból pénzügyi tudás kategóriában Magyarország a 4. helyen végzett. A nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő eredmény hátterében minden bizonnyal szerepet játszik az a hosszútávú pénzügyi ismeretterjesztő tevékenység, melyet az állami intézmények, az oktatási tárca, a jegybank és velük együttműködve a Pénziránytű Alapítvány végez. Ugyanakkor az is látható, hogy az elméleti tudás mellett annak gyakorlati alkalmazásán még van mit fejleszteni, alátámasztva ezzel az Alapítvány által már kezdetektől kiemelten támogatott trendet, hogy a gyakorlati tudás, annak átadása, fejlesztése elengedhetetlen a modern pénzügyi oktatásban.

A PÉNZ7-en különösen hangsúlyos a játszva tanulásra épülő modell mellett a pedagógusok munkáját segítő szakmai önkéntesek szerepe. A tematikus pénzügyi és vállalkozói héthez az elmúlt években másfélmilliónál is több diák, mellettük pedig tízezernél több tanár és sokezer önkéntes csatlakozott, számuk az előzetes regisztrációk alapján idén is bővülni fog. A pedagógusok és önkéntesek többsége visszatérő résztvevője a PÉNZ7-nek, visszajelzéseik, tapasztalataik pedig tovább segítik a pénzügyi tudatosság hazai oktatásának fejlesztését.

Minden téren segítség

Lukács Gábor Imre premontrei szerzetes, tanár hosszú évek óta vesz részt a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó programokon – így a PÉNZ7-en is -, három 10. évfolyamos osztályban tanítja a diákokat pénzügyi ismeretekre Gödöllőn.

„Maga az elgondolás, a pénzügyi tudatosság növelése a középiskolások körében egyszerre kiváló és hiánypótló. A PÉNZ7 fókuszát képező tananyagokat profi közgazdász-tanárok állították össze, az alapoktól a komolyabb, összetettebb, de mindenki számára érdekesebb témákig. Jelentős segítség, hogy bármely szakos tanárok számára megszervezik azokat a továbbképzéseket, amelyek révén egy évig, heti egy órában tanítható a tantárgy” – mondta a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium tanára.


Nem kell közgazdásznak lenni a tanórák megtartásához

Fodorné Branstädter Ágnes a kezdetektől rész vesz a PÉNZ7-en, amire az első évben egy szülő hívta fel a figyelmét. „Miután pont abban az évben a pénzügyi nevelésre irányuló szakirányú képzésen vettem részt az ELTE-n, így nyilvánvaló volt, hogy azonnal éltem a lehetőséggel” – emlékezett vissza a kezdetekre.

Az újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola pedagógusa úgy véli, a tanárok közül sokan idegenkednek a gazdasági ismeretek oktatásától, pedig véleménye szerint nem kell közgazdász végzettség ezeknek az óráknak a megtartásához, főleg, hogy önkéntes szakemberek részvételét is igényelhetik a tanárok. „A PÉNZ7 hivatalos oldala és a Pénziránytű Alapítvány minden évben több lehetőséget teremt arra, hogy a pedagógusokat felkészítsék a tanórák megtartására. Ráadásul ma már ezekhez könnyedén kapcsolódhatunk otthonról is, hiszen maximálisan kihasználják az online tér adta lehetőségeket. A webináriumok, a tanórákról készült videók sok segítséget jelentenek” – emelte ki a pedagógus.

Fodorné Branstädter Ágnes tapasztalatai szerint a gyerekek nagy része is kifejezetten kedveli ezeket a tanórákat. „Színesek, interaktívak és csoportban dolgozhatnak. Lehetőségük van szituációk megvitatására, egymás meggyőzésére, beszélgetésre. Nincs érdemjegy és nincs elmarasztalás, ha egy válasz vagy megoldás nem jól sikerült. Az utóbbi években pedig már saját telefonjukon vagy az iskolai tableteken is oldhattak meg feladatokat vagy versenyezhettek egymással egy-egy kvíz segítségével. Ez pedig sokkal vonzóbb a mai generációnak, mint a papír alapú feladatmegoldás” – sorolta a pedagógus.

„Mesterpedagógusi programomban azt vállaltam, hogy erre az évre megpróbálom elérni, hogy 3. osztálytól a 8. évfolyamig minden osztályunk részt vegyen ezeken a tanórákon. Ezt már tavaly és tavalyelőtt is sikerült megvalósítanunk és úgy tűnik, hogy most sem lesz másképp” – tette hozzá Fodorné Branstädter Ágnes.

A magyar modell: szakmai önkéntesek segítenek

A PÉNZ7 az elmúlt egy évtizedben többször is rangos elismerésben részesült, többek között annak köszönhetően, hogy nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan magas a témahetet segítő szakmai önkéntesek aránya. Országszerte több száz pénzügyi szakember és vállalkozó jelentkezett, hogy még tartalmasabbá, gyakorlatiasabbá tegyék a PÉNZ7 órákat, valós, saját tapasztalataikat adva át a diákoknak.

A kis- és középvállalkozások, valamint startupok márkaépítésével foglalkozó Domján Enikő Mária négy éve kapcsolódott a témahéthez, mivel kiemelten fontosnak tartja, hogy a diákok a valós életből vett példák alapján láthassák, milyen a gyakorlatban mindaz, amit az elméletben tanulnak.

„Az önkéntes gyakorlati oldalról tudja megfogni a témákat, konkrét példákat tud megosztani, kiegészíteni és hitelesíteni tudja az elméleti tudást, valamint a saját példáján keresztül egyfajta jövőképet is fel tud vázolni. Az önkéntes hitelességét (és a diákok figyelmének fenntartását) tudja erősíteni, ha saját és mások konkrét történeteit osztja meg (nem csak sikersztorikat, hanem tanulságokat, elakadásokat, újrakezdéseket is). Esettanulmányokat mutat be, illetve akár a saját életútjáról mesél, honnan indult, hol tart most és mik a céljai, hová akar eljutni” – emelte ki Domján Enikő. Hozzátette: „Már a frontális előadás is rengeteget tud adni, ha az a megfelelő módon van összetéve. Ezt a pedagógusok és a diákok visszajelzései is igazolják. Ugyanakkor az a legideálisabb, ha megoldható a diákokkal történő közös munkavégzés és „együtt gondolkodás” is.”

A legjobb megoldás, ha a pedagógus, aki ismeri a tanulókat, érdeklődési körüket, előzetes tudásukat, vezeti az órát, s az ő munkáját támasztják alá az önkéntes gyakorlatból származó történetei, tapasztalata.

 

 

Az elmúlt évek PÉNZ7 rendezvényekről készült felmérései szerint a tanárok szinte kivétel nélkül kiemelték a témahét kísérőeseményeit, többek között a Pénziránytű Alapítvány által szervezett PénzOkos Kupát, a BankCode versenyt, a Részvényfutamot vagy a PénzFutamot. Idén a PÉNZ7 tanórák mellett Jubileumi foglalkozástervek is készültek, szabadabb témaválasztással, több szabadságot adva a pedagógusnak és az önkéntesnek. Ezek révén kötetlenebbül lehet beszélgetni a gyerekekkel a saját vagy a felnőttek pénzügyeiről. A kisfilmek, sőt, a legkisebbeknek szóló mese jóvoltából pedig idén több idő marad a játékra, egészen pontosan a „játékos és gyakorlatias tanulásra”, ami talán az egyik legfontosabb ismérve a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM) által kidolgozott oktatási programoknak.

2024. március 05. 07:03
Váratlan bejelentés a Közel-Keletről: Észak-koreaiak indultak Iránba
A szakértők kockázatos lépésről beszélnek.
Felkavaró tragédia a Mosoni-Dunán: Holtan találta barátját két túrázó
Percekkel korábban még együtt volt a csapat.
Óriási lángok csaptak fel a Népligetben
Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.
Kiadták a riasztást, a vihar órákon belül lecsaphat
Visszavonásig érvényben van.
Most érkezett: Holtan találták az eltűnt nyíregyházi édesanyát
Férjét és 4 gyermekét hagyta hátra.
Tények Plusz adás, 2024. április 24., szerda
SEGÍTSÉG, BAJ VAN! - Rosszul lett több mint 70 gyerek, több mint 30-at kórházba vittek! Ki kellett üríteni egy budap...
Győzike van, volt és lesz!
Vajon mi ez a Győzike-jelenség és miért érdekel mindenkit ennyire, hogy hogyan él a Gáspár-család? Ahogy bejelentett...
Ez ütős lesz!
Óriási durranásra készül a TV2, új műsorok, új műsorvezetők, hatalmas fordulatok. Mindezt most tudhatják meg első ké...
Szentkirályi Alexandra: A főpolgármesteren erőt vett a kapuzárási pánik - videóval
„Ijedtségében most elismerte, hogy hiba volt a nagykörúti biciklisávok kijelölése” – hangsúlyozta a főpolgármester-j...
Ezt nem lehet feldolgozni!
Mátyás Balázs Tamás egykori rendőr nevét már egy ország ismeri. Ő az a rendőr, aki még öt évvel ezelőtt egy szörnyű ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.