A Magyar Muaythai Szövetség a fénykorát éli: Hatalmas sikereket értek el 5 év alatt

A Magyar Muaythai Sportági Országos Szakszövetség jelenlegi 10 tagú elnöksége és elnöke öt évvel ezelőtt egy tisztújítás után kezdte meg azt a munkát, ami egy új korszakot nyitott a muaythai vagy másik nevén thai box sport hazai életében. 

2022. december 15. 16:37

A teljes reform után pár év alatt hatalmas sikereket értek el a sportág képviselői a versenyeztetés, sportdiplomácia, és a nemzetközi megítélés terén egyaránt. A sportág az éves költségvetését több mint ötszörösére növelte, melyhez a teljesítmény alapú állami támogatások és a szponzorok egyaránt hozzájárultak. Nemzetközi sikerek „A teljesség igénye nélkül lehet csak összefoglalni azt a siker ívet, amit ez a kis szövetség bejárt az elmúlt években úgy, hogy mint minden sportágat, a muaythait is megszorongatta a koronavírus járvány, aminek következtében másfél év kiesett a nemzetközi versenyéletből. De ez nem szabott gátat a sport szerelmeseinek, hiszen 2017 óta a versenyzőink száma megduplázódott, és a szabadidősportként űzők száma is már több, mint 3000 fő körül mozog” - közölte az MMSZ elnöksége.

Míg a 2017-ben a világbajnokságra utazó felnőtt és utánpótlás korosztály együttes létszáma csupán öt fő volt, (négy felnőtt, és egy utánpótlás) a 2021-22-es világbajnokságon már tizenkét fő felnőtt versenyző, és tíz utánpótlás tag vett részt. Az utánpótlás és felnőtt amatőr versenyzők a mintegy három és fél év kontinensviadalain több mint 50 érmet szereztek, köztük Európa- és Világbajnoki címeket, illetve a sportág legmagasabb megmérettetésére a Világjátékokra idén két versenyző: Sándorfi Ajsa és Spéth Norbert kvalifikálta magát nemzetközi eredményeivel, ahonnan mindketten bronzéremmel térhettek haza. A Világbajnokságról két arany, kilenc ezüst, és tizenhét bronz érmet szereztek az Európa-bajnokságon hat arany, hat ezüst, és tíz bronz érmet zsebeltek be a tehetséges versenyzők.


A nem olimpiai sportágak „olimpiáján” Vojvoda György főbíró, a szakszövetség főtitkára öt év alatt mindkét eseményen részt vehetett pontozó és vezetőbíróként, majd azt követően a sportág nemzetközi szervezete (IFMA) a világ 25 ún. ITO kiemelt ítészei közé emelte. Sportdiplomáciai téren is elismerésben részesült a szervezet, miután az elnökség támogatásával Szabó László személyében tagot delegálhatott a világszervezet legfelsőbb döntéshozó fórumába. Csak néhány név a sportág profi harcosai közül, akiket már a médiából is ismerhetünk: Nardelotti Zoltán, Sándorfi Ajsa, Szána Patrik, Németh Zsombor, Hegedűs Márk, Tóth Csaba, Bereczki Dominik, Szombati Marcell, Mihajlov Dávid, Csatlós Julianna, Spéth Norbert és még sorolhatnánk, akik közül sokan tanulmányaik mellett mérettették meg magukat a hivatásos sportban. Az amatőr versenyzők mellett számos fiatal aratott sikereket a világ több pontján, köztük a sportág őshazájában Thaiföldön is.

Már az oktatásban is az élen járnak. A sportágnak sikerült eloszlatni a régi, küzdősportokra vonatkozó sztereotípiát, hiszen az aktív versenyzők és edzők, szakemberek között is igen magas az egyetemi, főiskolai hallgatók és diplomások száma. Ezen körülmények között érte el a szakszövetség eddigi legnagyobb sikerét az oktatásfejlesztés területén azzal a megállapodással melyet a Nemzeti Versenysport szövetség közreműködése mellett írhatott alá Dudok Károly elnök az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel, miszerint 2023. szeptemberétől felsőfokú, szakedzőképzés veszi kezdetét a Muaythai sportágban is. Emellett a 2022-től működő Khan-rendszeren alapuló OKJ-s képzéseken is részt vehetnek a sport kedvelői. Stabil szponzorokkal építkezik tovább az MMSZ Az elnökségbe sikerült stabil támogatókat is találni, Hajós István, Gyulai Tamás és Mikolai András személyében, akik évi több millió forinttal támogatják a Szövetséget, ám további szponzorokkal is megállapodás előtt áll az elnökség. Hajós Istvánon keresztül a Szakszövetség is részt vett a mai Szent Margit kórház adományozásában is.

Rengeteg embert temetett maga alá a lavina, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Újabb öt halálos áldozata van a lavináknak Ausztriában, így a hétvégén már nyolcan vesztették életüket az ország nyu...
Míg máshol hóvihar, addig Olaszországban erdőtűz tombol
Erdőtűz tombol Olaszország turisták körében kedvelt Dél-Tirol régiójának hegyeiben.
Felborult egy utasokkal teli busz, sokan a roncs alatt ragadtak - Fotó
Az elsődleges információk szerint elaludhatott a sofőr, ez okozhatta a balesetet.
Felrobbanhatott egy pálinkafőzde Bükkszenterzsébeten, mentőhelikopter landolt a helyszínen
Az elsődleges információk szerint egy idős férfi súlyosan megégett a baleset során.
30 autó ütközött az ítéletidőben, fotók érkeztek a helyszínről
Ráadásul a tömegszerencsétlenségtől nem messze egy másik tömegbaleset is történt.
Már 23-an haltak meg a brutális tűzben
Már 23-ra nőtt a chilei erdőtűz áldozatainak száma, és sokan vannak kórházban súlyos állapotban. A lángok napok óta ...
Folyóban ölte meg a cápa a 16 éves lányt
Cápa marcangolt szét egy 16 éves lányt Perthben, Ausztrália nyugati részén. A tinédzser barátaival jetskizett a Swan...
14 éves gyerek halt meg a hóviharban
Meghalt egy 14 éves fiú a hatalmas hóviharban Krassó megyében, Románia dél-nyugati részén. A gyerek síelés után a sz...
Kutyáját kereste a nő, végül ő tűnt el
A kutyáját indult megkeresni egy 70 éves asszony, akinek nyoma veszett a Zala Vármegyei Gősfán. Helybeliek, rendőrök...
Cigaretta miatt verték majdnem halálra
Két tizenéves és egy felnőtt vert meg, majd rabolt ki egy férfit Miskolcon még tavaly májusban. Bár korábban együtt ...
Órákig fekhetett holtan az autójában, mire megtalálták - videó
Megdöbbentő döntést hozott meg a Lidl, sokan nem fognak örülni
Hosszabbításban nyert a Kaposvár a kosár NB I-ben
Bikiniben bulizott Szandi lánya - fotó
Csányi Sándor: várakozáson felül szerepelt tavaly a válogatott