2025. október 31. péntek, Farkas
14°C Budapest

Elfeledett házi praktikákkal kijavíthatjuk a konyhai bakikat

A módszer egyszerű, mégis hatásos.
Tenyek.hu
2025. szeptember 11., csütörtök 19:19
Vágólapra másolva!

Minden háziasszony rémálma a rozsdás, odaégett serpenyő, amelyről szinte lehetetlennek tűnik eltüntetni a makacs foltokat. Az Express azonban csütörtökön felidézett egy kézenfekvő megoldást, amelyet generációról generációra adnak tovább a professzionális konyhákban. Nincs szükség sem drága vegyszerekre, sem súrolószerekre: csupán citromlére és sóra.

A fotó illusztráció: Shutterstock

- tette hozzá a Tom’s Kitchen szakértője, aki szerint még hatékonyabb lehet a hatás, ha a serpenyőt előzetesen beáztatjuk.

Pontokba szedve:

1. Szórjunk egy vastag réteg durva sót a serpenyő megégett, rozsdás vagy zsíros részeire.

2. Vágjunk félbe egy citromot, és dörzsöljük vele a sót, közben facsarjuk ki a levét. A só a citromlével pasztát képez.

3. Hagyni kell a citromos-sós pasztát a serpenyőn néhány percig (5-10), hogy a sav behatoljon a rozsdába vagy a megkeményedett zsírba.

4. Körkörös mozdulatokkal be kell dörzsölni be a pasztát a súrolóval, egészen addig, amíg látszódik, ahogy a rozsda vagy az égett részek fellazulnak.

5. Ezután le kell öblíteni meleg vízzel a maradványok eltávolításához.

6. Végül jöhet a szárítás.

A módszer azonban nem veszélytelen: Kerülni kell ennek a módszernek a használatát kényes tapadásmentes bevonatokon vagy vékony alumínium bevonatokon, mivel a súroló só megkarcolhatja ezeket, és tönkreteheti az edényeket. Tisztítás után érdemes mindig alaposan megszárítani az edényeket, különben a citromlé akár rozsdásodást is okozhat.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk